Yle seuraa: Video näyttää hurrikaani Michaelin voiman – Myrsky on heikentynyt edettyään sisämaahan, silti voimakkain Yhdysvaltain mantereella vuosiin

Kuvat ovat Panama Cityn kaupungista Floridan luoteisrannikolta, jonne Michael rantautui illalla Suomen aikaa. Hurrikaani on menettänyt voimaansa edettyään sisämaahan.

hirmumyrskyt
26 vuoteen pahin hurrikaani Michael piiskasi Floridan rannikkoa
26 vuoteen pahin hurrikaani Michael piiskasi Floridan rannikkoa

Yhdysvalloissa hurrikaani Michael on aiheuttanut mittavia tuhoja etenkin Floridan osavaltion ranta-alueilla.

Voimalla edennyt myrsky on hajottanut taloja, nostanut tulvia sekä kaatanut puita ja sähkölinjoja Meksikonlahden pohjoisrannikolla.

Myrskyn rantautumispaikassa Panama Cityssä tuulet ovat alkaneet laantua ja pelastusviranomaiset ovat aloittamassa pelastustoimia.

Hurrikaani Michaelin tuhoja Shell Pointin kylässä, Crawfordvillessä Floridassa 10. lokakuuta.
Hurrikaani Michaelin tuhoja Shell Pointin kylässä, Crawfordvillessä Floridassa 10. lokakuuta.Mark Wallheiser / AFP

Rajut, lähes 70 metriä sekunnissa puhaltaneet tuulet ovat kaataneet puita voimalinjoille. Floridan, Georgian ja Alabaman osavaltioissa yli 400 000 ihmistä on jäänyt vaille sähköä.

Laantunut trooppiseksi myrskyksi

Michael eteni maa-alueille edelleen neljännen kategorian hurrikaanina. Se on kuitenkin heikentynyt trooppiseksi myrskyksi edettyään syvemmälle sisämaahan Georgiaan ja Alabamaan.

Tuulet puhalsivat seitsemältä aamulla Suomen aikaa Georgiassa kovimmillaan noin 32 metriä sekunnissa.

Uutistoimisto AP:n mukaan ainakin yksi ihminen on kuollut jäätyään kaatuneen puun alle Floridan luoteisosan Panhandleksi kutsutulla alueella.

Tuhoutuneita myymälöitä Panama Cityssä, Floridassa 10. lokakuuta.
Tuhoutuneita myymälöitä Panama Cityssä, Floridassa 10. lokakuuta.Joe Raedle / AFP

Mexico Beachilta välitetyssä kuvamateriaalissa puolestaan näkyy, kuinka vesi tulvii taloihin ja tuuli on repinyt osaa rakennuksista perustuksia myöten. Tiet ovat täynnä myrskyn mukaansa tempaamaa rojua.

Floridan kuvernööri Rick Scott totesi, että hurrikaani on aiheuttanut "käsittämätöntä tuhoa". Apalachicolan pikkukaupungin kaduilla tulvavedet olivat yli kahden metrin syvyiset.

– Siellä on niin paljon pudonneita sähköjohtoja ja kaatuneita puita, että on lähes mahdotonta päästä kaupungin läpi, Apalachicolan kaupunginjohtaja Van Johnson sanoi uutistoimisto Reutersille.

Kun Michael liikkui Keski-Amerikan läpi viime viikonloppuna, se vaati ainakin 13 ihmisen hengen Nicaraguassa, Hondurasissa ja El Salvadorissa.

Myrskyn voima yllätti monet: rajumpi kuin Katrina

Michaelin tuulten nopea voimistuminen Meksikonlahdella yllätti monet, kertoo uutistoimisto Reuters. Hurrikaani iski maihin Floridassa voimakkuudeltaan neljännen eli korkeimman kategorian hirmumyrskynä.

Rantautumisen aikaan hurrikaani Michaelin tuulet puhalsivat lähes 70 metriä sekunnissa.

Michael on tuulennopeudeltaan voimakkain myrsky, joka on iskenyt Yhdysvaltain mantereelle sitten vuoden 1992 hurrikaani Andrew’n, kertoo CNN. (siirryt toiseen palveluun) Floridan osavaltiossa myrsky on uutistoimisto Reutersin mukaan rajuin yli 80 vuoteen.

Sateliittikuva hurrikaani Michaelin etenemisestä.
Sateliittikuva hurrikaani Michaelin etenemisestä.NOAA / EPA

Esimerkiksi vuoden 2005 hurrikaani Katrina oli rantautuessaan Michaelia heikompi kategorian 3 hurrikaani. Katrinan yhteydessä tuhoisia olivat etenkin myrskyn seuraukset, kuten New Orleansin patojen murtuminen ja siitä seuranneet tulvat sekä tautien leviäminen.

Hurrikaani Michaelin tuhoja Panama Cityssä.
Hurrikaani Michaelin tuhoja Panama Cityssä.Dan Anderson / EPA

Korjaus klo 7.26: Täsmennetty, että Panhandle on epävirallinen nimitys Floridan luoteisosalle. Katrina oli rantautuessaan vuonna 2005 kategorian 3 hurrikaani.

Lue myös:

Kategorian neljä hurrikaani Michael rantautunut Floridan rannikolle – Katso videolta, miltä hirmumyrsky näyttää avaruudesta

Floridaa lähestyvä hurrikaani kerää voimia Meksikonlahdella – voi hätyytellä jopa kategoria 4:ää iskiessään rannikolle

Kouluja ja kampuksia suljetaan lähestyvän hurrikaanin tieltä Floridassa – "Aika on loppumassa”

Lähteet: AP, Reuters, AFP, STT