Turkin viranomaiset vuotivat julkisuuteen Saudi-Arabian "kuolemanpartion" nimet

Kaikki miehet ovat lähteiden mukaan Saudi-Arabian hallinnon palkkalistoilla.

Saudi-Arabia
Nainen kävelee Saudi-Arabian konsulaatin ohitse Istanbulissa.
Nainen kävelee Saudi-Arabian konsulaatin ohitse Istanbulissa.EPA

Turkin viranomaiset ovat vuotaneet julkisuuteen niiden 15 saudiarabialaisen nimet, joiden viranomaiset tiettävästi epäilevät liittyvän sauditoimittaja Jamal Khashoggin katoamiseen.

Mediassa "kuolemanpartioksi" kutsutun ryhmän jäsenten nimet ja kuvat julkaistiin New York Timesin (siirryt toiseen palveluun) mukaan lähellä Turkin hallitusta olevassa Sabah-lehdessä.

Kaikki miehet ovat Sabahin lähteiden mukaan Saudi-Arabian hallinnon palkkalistoilla. Yksi listan miehistä on Saudi-Arabian sisäisen turvallisuuden viraston ruumiinavausasiantuntija, yksi taas maan ilmavoimien luutnantti.

Turkin viranomaiset epäilevät, että Saudi-Arabian hallinnosta kriittisesti kirjoittanut Khashoggi murhattiin ja paloiteltiin hänen käydessään Saudi-Arabian konsulaatissa Istanbulissa viime viikolla.

Turkkiin kahdella yksityiskoneella samana päivänä saapuneen ja pikaisesti maasta poistuneen 15 saudimiehen ryhmän epäillään toteuttaneen murhan. Kaikki miehet olivat tallentuneet lentokentän valvontakameroiden kuviin.

Saudi-Arabia on kiistänyt kaikki syytökset ja sanonut Khashoggin poistuneen konsulaatista elossa. Saudit eivät kuitenkaan ole esittäneet tästä mitään todisteita.

Turkin presidentti Recep Tayyip Erdogan on vaatinut saudeilta vastauksia Khashoggin katoamisesta. Myös Yhdysvallat on vaatinut painokkaasti asian selvittämistä ja ollut yhteydessä Saudi-Arabian johtoon.

Kruununprinssi toimittajan kannoilla  

Washington Post (siirryt toiseen palveluun) puolestaan kertoo tiedustelulähteisiin vedoten, että Saudi-Arabian kruununprinssi Mohammed bin Salman oli määrännyt toteutettavaksi operaation, jolla Khashoggi saataisiin houkuteltua maanpaosta takaisin Saudi-Arabiaan. Kruununprinssi olisi halunnut vangita hänestä kriittisesti kirjoittaneen toimittajan.

Yhdysvaltain tiedusteluviranomaiset ovat saaneet käsiinsä viestejä, joissa saudiviranomaiset keskustelivat operaatiosta. Useiden Khashoggin ystävien mukaan hän oli viime kuukausina saanut yhteydenottoja lähellä prinssi Mohammedia olevilta korkea-arvoisilta virkamiehiltä, jotka olivat tarjonneet hänelle hyviä työpaikkoja, jos hän palaisi Saudi-Arabiaan.

Ovessa on kullattu kohokuva palmusta ja kahdesta miekasta ristissä. Miehen varjo näkyy oven päällä.
Videolla käydään läpi, mitä toimittaja Khashoggille tapahtui ennen kuin hän katosi 2. lokakuuta.

Lue myös:

Trump kadonneesta sauditoimittajasta: Tällaista ei voi sallia tapahtuvan

Turkkilaiskanavan video: Oliko kadonnut sauditoimittaja tässä autossa, joka poistui konsulaatista?

Katso video: Sauditoimittajan katoaminen Turkissa on mysteeri – Kansainvälinen painostus Saudi-Arabiaa vastaan kasvaa

Trumpilta ensimmäinen kannanotto kadonneen saudijournalistin tapaukseen: "Olen huolissani, toivottavasti asia järjestyy"

Katoamismysteeri syvenee: The Washington Post vaatii selvitystä sauditoimittajan kohtalosta

Turkkilaistutkijoiden johtopäätös valvontakamerakuvista: Saudijournalistin ruumis paloiteltiin ja lennätettiin ulos maasta