Tuusniemen kuolemaan johtaneesta rekkakolarista sakkotuomio – kuski syytti tienpitoa, mutta oikeuden mukaan ylinopeus oli suurempi syy

Valtatiellä 9 viime marraskuussa sattunut kuolonkolari herätti paljon keskustelua muun muassa teiden talvikunnossapidosta.

Kuorma-auto- ja rekkaonnettomuudet
Rekkaonnettomuus Tuusniemellä.
Antti Karhunen / Yle

Valtatiellä 9 Tuusniemellä viime marraskuussa sattuneen rekkakolarin toinen kuljettaja on tuomittu sakkoihin kuolemantuottamuksesta ja liikenneturvallisuuden vaarantamisesta.

Turma sattui, kun parikymppisen miehen kuljettaman tavararekan perävaunu lähti luisuun ja osui vastaan tulleeseen säiliöautoon. Säiliöautoa kuljettanut mies kuoli onnettomuudessa. Ajokeli oli onnettomuushetkellä hankala lumisateen ja tielle kertyneen loskan vuoksi.

Käräjäoikeus katsoi toteen näytetyksi, että tavararekan kuljettaja ajoi tilanteessa ylinopeutta. Ajopiirturitietojen mukaan nopeus oli ennen onnettomuutta 85–89 kilometriä tunnissa, kun paikan nopeusrajoitus on 70 kilometriä tunnissa. Vastaan tulleen säiliöauton nopeus oli hetkeä ennen onnettomuutta 59–64 kilometriä tunnissa.

Käräjäoikeuden mielestä kuljettajan olisi pitänyt sopeuttaa ajonopeus sääolosuhteiden mukaan. Näin ollen ylinopeus vaikutti tuomion mukaan onnettomuuden syntyyn ja kuljettaja aiheutti onnettomuuden huolimattomuudellaan.

90 päiväsakosta kertyy maksettavaa 540 euroa. Lisäksi tuomittu joutuu maksamaan rikosuhrimaksuja ja todistelukustannuksia noin 180 euroa.

Kuljettaja: vaikeat sääolosuhteet ja tien huono kunto vaikuttivat ylinopeutta enemmän

Tuomittu myönsi ajaneensa tilanteessa jonkin verran ylinopeutta, mutta hänen mielestään perävaunun luisuun lähtö johtui vaikeista sääolosuhteista ja huonosta tien kunnossapidosta.

Mies kertoi pyrkineensä noudattamaan rajoituksia, mutta rekan nopeus oli noussut alamäessä. Kuljettaja oli kertonut myös, että hän ei voinut ajaa alle nopeusrajoitusten tiukan aikataulun vuoksi.

Tapaus herätti paljon keskustelua talvikunnossapidon laadusta ja resursseista. Menehtyneen kuljettajan kollegat järjestivät keräyksen, jolla tuettiin tämän perhettä.

Keskiviikkona annetusta tuomiosta kertoi ensimmäisenä Savon Sanomat (maksumuurin takana). (siirryt toiseen palveluun) Tuomio ei ole vielä lainvoimainen. Siitä voi valittaa hovioikeuteen.

Uusimmat uutiset puhelimeesi

Lataa Yle.fi-sovellus