Hyppää sisältöön

Aalto-yliopisto houkutteli uusia opiskelijoita tyttöjen päivänä: Menestyneet lukiolaiset kutsuttiin kuuntelemaan Linda Liukasta ja rakentamaan sykemittareita

Matematiikassa ja luonnontieteissä menestyneitä lukiolaistyttöjä houkutellaan opiskelemaan teknologia-aloille.

Akkulaboratorissa syntyi nappiparistoja. Kuva: Juha Kivioja / Yle

Tytöt menestyvät hyvin lukion kemiassa, fysiikassa ja matematiikassa, mutta jatko-opinnot tekniikan alalla eivät silti oikein kiinnosta. Aalto-yliopiston Shaking Up Tech -päivään kutsuttiin jokaisesta Suomen lukiosta kaksi tyttöä.

Kaksisataa päätti osallistua ja saada rautaisannoksen tekniikan alan opinnoista ja uramahdollisuuksista.

Aamupäivän luennoilla tekniikan eri aloilla menestyneet naiset kertoivat omasta urastaan lukiolaisille ja ainakin kempeleläiseen Seela Peuralahteen Linda Liukas ja kumppanit tekivät vaikutuksen. Tilastotieteen professori Pauliina Ilmonen sai väliaplodit kertoessaan mitä kaikkea tilastoista ja asioista voi kertoa väärin.

– Tosi hieno aamupäivä, kun oli sellaisten johtotehtävissä olevien naisten puheenvuoroja, jotka ovat tekniikan alalla saavuttaneet jotakin. Tosi inspiroivia, voi olla että itsekin suuntaudun tälle alalle, Seela Peuralahti arvioi iltapäivän sykemittarityöpajassa.

Seela ja kymmenen muuta tyttöä rakenteli Heta Närhen johdolla toimivan sykemittarin ja keskittyminen tehtävään oli silmin nähden antaumuksellista.

Heta Närhen johdolla rakennettiin sykemittari ja saatiin selville mittaustekniikan salaisuuksia. Kuva: Juha Kivioja / Yle

Nastolalaiselle Silja Lehmustolle sykemittarien rakentaminen oli uutta, mutta kemiasta ja luonnontieteestä kiinnostuneelle nuorelle päivä Aalto-yliopistossa oli antoisa.

Tavoitteena onkin tyttöjen houkuttelu tekniikan alalle entistä enemmän. Mallia tähän Shaking up Tech -tapahtumaan on saatu Norjasta, missä vastaava markkinointi on tuottanut tulosta.

Kempeleläinen Seela Peuralahti (oik.) aikoo harkita vakavasti tekniikan alalle suuntautumista, vaikka lääketieteellinenkin kiinnostaa. Kuva: Juha Kivioja / Yle

Tottakai tekniikka sopii naisille!

Litiumakkutyöpajan ovea aukaistessa kuuluu jysäys. Nappipariston osat lyödään yhteen jämäkällä laitteella ja tohtorikoulutettava Katja Lahtinen kertoo akkujen tuotannosta ja testauksesta.

Viisi tyttöä kuuntelee keskittyneesti valkoiset takit ja suojalasit päässä, ollaanhan laboratoriossa.

Miten akkua ladataan ja puretaan millaisellakin virralla, Katja Lahtinen opastaa. Miten syntyy isompi kennosto ja kuinka sitä testataan.

– Käyttäkää aina hidasta latausta, sillä mitä nopeammin lataat, sen nopeammin akku purkautuu, kuuluu tohtorikoulutettavan neuvo.

Merikarvialainen Maarit Nurmi tuli juuri akkujen vuoksi tähän työpajaan.

Maarit Nurmi (keskellä) voisi opiskella vaikka insinööriksi. Kuva: Juha Kivioja / Yle

– Kyllä tämä ihan kädentarkkuutta vaatii, en ole aikaisemmin tehnyt akkuja. Ihan uusi juttu, Maarit sanoo nappiparistoa kootessaan.

Hänellä luonnontieteelliset aineet kuten kemia, fysiikka, biologia ja matematiikka sujuvat lukiossa ja vanhemmat ovat kannustaneet.

– Tulevaisuus on aika lailla vielä hakusessa, voisihan sitä lähteä vaikka insinööriksi, Maarit Nurmi sanoo.

Osa ylioppilaskirjoituksista on jo tehty, keväällä sitten loput.

Rautalammilta Aalto-yliopistoon tullut Petra Peltola yllättyi nappipariston yksinkertaisesta rakenteesta. Kuva: Juha Kivioja / Yle

– Nappiparisto oli kyllä aika yksinkertainen koota ja tämän pitäisi vielä toimiakin, miettii Petra Peltola.

Hän tuli Rautalammin lukiosta Otaniemeen tutustumaan ja ehkä löysi tulevan ammattialansa.

– Luonnontieteet kiinnostavat ylipäätään ja kemia. Olen miettinyt, että tästä voisi ammattikin tulla itselle, insinööri tai tutkija tai kunhan se liittyi luonnontieteisiin. Nyt vielä avoimin mielin, Petra sanoo ja kuuntelee tarkasti, mitä tohtorikoulutettava Katja Lahtinen kertoo akkulaboratorien toiminnasta.

Matematiikka taipuu ihan kaikkeen

Yliopistonlehtori Kirsi Peltonen vetää Aalto-yliopiston Design Factoryyn sijoitettua geometriatyöpajaa. Aika lailla mennään matematiikka ja taide -kurssin hengessä.

Tuo kurssi kerää Aalto-yliopiston opiskelijoita laidasta laitaan. Tasapuolisesti miehiä ja naisia, on taideopiskelijoita, kauppatieteilijöitä kuin opiskelijoita muiltakin linjoilta.

Paperien taittelun kautta päästään syventymään matematiikan mahdollisuuksiin. Kuva: Juha Kivioja / Yle

Shaking up Tech -päivän osallistujia on neljässä pöydässä ja paperi rapisee jokaisessa.

– Siellä tehdään taittelua, se on mahtava poikkitieteellinen väline, hehkuttaa Kirsi Peltonen.

Peltonen on aivan innoisssaan taiteen ja matematiikan kohtaamisesta.

– Esimerkiksi taittelua voi katsoa niin monesta suunnasta. Matematiikka on kliseillä täytetty, vaikka se ei ole ollenkaan totta. Matematiikka taipuu ihan kaikkeen. Tämän puolen olen saanut esiin taiteen avulla, Peltonen sanoo.

Paperin taittelun geometriaa joutui pohtimaan raumalainen Pihla Koivisto. Kuva: Juha Kivioja / Yle

Päivän antina raumalainen Pihla Koivisto piti monipuolisia puhujia, jotka avasivat näkökulmia tekniikkaan. Siinä ei olekaan kyse aina pelkistä koneista, vaan paljon laajemmasta.

Vaikka Pihla Koiviston omat tulevaisuuden suunnitelmat ovat vielä tarkentumatta, hän vastaa tekniikan alan sopivan naisille siinä kuin miehillekin.

Luonnontieteet on mun juttu, hämeenlinnalainen Emilia Rauhala sanoo kootessaan kolmiulotteista rakennelmaa. Kuva: Juha Kivioja / Yle

Moni nyt Aalto-yliopistoon tutustumaan tullut nuori miettii jatkossa vakavammin opiskelupaikkaansa. Pietarsaarelainen Maisa Laakso sanoo Otaniemen olevan yksi mahdollisuus, mutta tulevaisuus näyttää.

Tottakai tekniikan ala sopii naisille, sanoo Maisa Laakso. Kuva: Juha Kivioja / Yle

Maisa Laakson on hieman yllättänyt aamupäivän luentojen jälkeen se, miten tekniikka ja koodaus nykyään hallitsevat maailmaa.

Tavoitteena saada lisää naisia tekniikan alalle

Tämänvuotinen yksipäiväinen tapahtuma toimii Aalto-yliopiston pilottina laajemmalle hankkeelle, jonka tavoitteena on rohkaista nuoria naisia hakemaan tekniikan alalle opiskelemaan.

Pitkäjänteisen toiminnan kautta halutaan tasapainottaa sekä tekniikan alalle hakevien että sieltä valmistuvien diplomi-insinöörien sukupuolijakaumaa.

Tänä vuonna Shaking up Tech -tapahtumaan sai kutsun kaksi pitkässä matematiikassa ja luonnontiedeaineissa menestynyttä nuorta naista jokaisesta Suomen lukiosta.

200 ensimmäiseksi ilmoittautunutta mahtui mukaan. Tapahtumaan osallistujille maksettiin matkat ja majoitus. Aalto-yliopisto järjesti suurimman osa työpajoista, mutta mukana oli myös eri yritysten hoitamia työpajoja.