1. yle.fi
  2. Uutiset

Norjalainen NRC Group ostaa VR Trackin – kaupassa muodostuu Pohjoismaiden suurin raideinfrayhtiö

Kaupan myötä VR Groupista tulee NRC Groupin suurin osakkeenomistaja. Uudessa raideinfrayhtiössä tulee työskentelemään yli 2 450 ihmistä.

rautatieliikenne
Junaraiteet.
Jyrki Lyytikkä / Yle

Norjalainen NRC Group ostaa kunnossapitoyhtiö VR Trackin. VR Track on VR Groupin tytärhtiö. Kaupan arvo on 225 miljoonaa euroa.

Kaupan myötä VR Groupista tulee NRC Groupin suurin osakkeenomistaja 18,3 prosentin omistukselle. VR Track tulee saamaan yrityskaupan takia NRC Groupin standardien mukaisen uuden nimen ja brändin.

Kaupassa muodostuu Pohjoismaiden suurin raideinfrayhtiö, jossa tulee työskentelemään yli 2 450 ihmistä ja sen vuosittainen liikevaihto tulee olemaan yli 600 miljoonaa euroa.

NRC Group työllistää tällä hetkellä 850 ihmistä ja VR Track 1 600. NRC Groupin liikevaihto oli viime vuonna 306 miljoonaa euroa ja VR Trackin 300 miljoonaa euroa.

Molempien yhtiöiden toimitusjohtajat, VR Groupin Rolf Jansson ja NRC Groupin toimitusjohtaja Öivind Horpestad, esiintyivät torstaina tiedotustilaisuudessa tyytyväisin elkein. He korostivat synergiaetuja, joita yhtiöiden yhdistymisestä kumpuaa.

Sekä NRC:lla että VR:llä on vahva jalansija oman kotimaansa markkinoilla. Molemmat yhtiöistä ovat kasvattaneet ja laajentaneet toimintaansa Ruotsiin viime aikoina. VR:ltä kerrotaan, että VR Trackin markkinaosuus ydinmarkkinoilla Suomessa on karkeasti arvioituna noin 40 prosenttia.

– Tavoitteemme muodostaa VR Trackistä johtava pohjoismainen raideinfratoimija toteutuu tämän järjestelyn kautta. NRC Groupin ja VR Trackin liiketoiminnat täydentävät toisiaan sekä maantieteellisesti että palvelujen osalta, VR Groupin toimitusjohtaja Rolf Jansson lausui.

Toimitusjohtajat luonnehtivat vastuualueiden jakoa yhdistyvien yhtiöiden kesken niin, että VR on keskittynyt enemmän raiteiden ylläpitoon ja NRC rakentamiseen.

– Kaksi yritystämme täydentävät toisiaan markkina-aseman, kapasiteetin ja osaamisen osalta. Tarjoamme suunnittelu-, rakennus-, kunnossapito- ja ympäristöpalveluita arvoketjun kaikilla osa-alueilla, mukaan lukien maanrakennustyöt ja raiteet sekä turvalaite-, sähkö-, tietoliikenne- ja liikenteenohjausjärjestelmät, NRC Groupin toimitusjohtaja Öivind Horpestad kertoi.

Yhdistyminen ei vaikuta suoraan VR Trackin toimintoihin Suomessa ja Ruotsissa. Pidemmällä aikavälillä syntyy uusia yhteistyömahdollisuuksia ja työntekijöille mahdollisesti uusia uramahdollisuuksia. Myös raskas- ja erikoiskalustoa saadaan hyödynnettyä monipuolisemmin.

NRC:n pääkonttori sijaitsee Oslossa ja se on listattu Oslon pörssissä.

Lue seuraavaksi