Hyppää sisältöön

Juha "Junnu" Vainiosta tehty elämäkerta nostaa esiin rankan alkoholismin – Ilkka Vainio kuitenkin muistaa isänsä rakastavana hahmona

Lauluntekijä Juha Vainiosta on tehty elämäkerta, jossa tuodaan esiin myös synkkiä puolia sanoittajan elämästä.

Junnu Vainion alkoholin värittämä elämä
Junnu Vainion alkoholin värittämä elämä

Juha "Junnu" Vainion uusi elämäkerta antaa raadollisen kuvan lauluntekijän elämästä. Kirjaa varten on tehty kymmenittäin haastatteluja. Ääneen ovat päässeet lähipiiri ja aikalaiset viihdemaailmasta.

Kirjan antama kuva viinanhuuruisista vuosista ei ole mairitteleva. Vaimo ja neljä lasta joutuivat elämään arkea, jossa isä oli enemmän tai vähemmän juovuksissa.

Kirjaan on haasteltu myös ensimmäistä vaimoa Taina Vainiota, joka kertoo Junnu Vainion olleen välillä jopa väkivaltainen häntä kohtaan. Aamu-tv:n haastelussa vanhin lapsista Ilkka Vainio haluaa kuitenkin korostaa hyviä puolia. Hän ei ole kokenut lapsuuttaan mitenkään ikävänä.

– Minulla oli erittäin rakastava isä. Lapsuutemme oli värikäs. Juha teki kuitenkin yli 2000 laulua, joten on siinä muutakin tehty kuin juhlittu.

Elämäkerran kirjoittaja Petri Pietiläinen sanoo ajan olleen kypsä totuudenmukaiseen kuvaan ikonisesta sanoittajasta.

– Junnun kuolemasta on 28 vuotta, joten ihmiset olivat valmiita myös raadollisemman puolen esiin tuomiseen. Minulle tuli tunne, että haastateltavat puhuivat todella rehellisesti.

Olohuoneessa vieraili viihdemaailman kerma

Alkoholi kuului Junnun Vainion elämään jo nuoresta alkaen. Meno kuitenkin yltyi, kun perhe muutti Espoon Haukilahteen, missä naapurustossa asui paljon muita viihdetaiteilijoita. Ilkka Vainio muistelee, että perheen olohuoneessa nähtiin usein Danny, Vesku, Remu ja Eino Grön.

– Meillä riitti ohjelmaa. Aika ei käynyt pitkäksi. Toki sitten, kun toimintaa alkoi olla liikaa, niin isän työnteko alkoi kärsiä.

1970-luvulla oli aallonpohja. Lauluja ei enää oikein syntynyt ja samaa tahtia alkoivat työtarjoukset vähentyä. Silloin Juha Vainio päätti raitistua. Hän oli silloin 37-vuotias.

– Isä eli kuitenkin lähes parikymmentä vuotta ilman viinaa. Minä olin vasta 57-vuotias, kun lopetin. Olisi pitänyt ottaa isästä mallia ja lopettaa aikaisemmin, sanoo musiikkituottaja Ilkka Vainio.

Junnu oli tarinamylly myös siviilissä

Juha Vainio työskenteli uransa aikana monien viihdeartistien kanssa ja oli yksi maamme tuotteliaimmista sanoittajista. Junnu esiintyi myös itse. Hänet tunnetaan myös nimellä Juha Watt Vainio. Tunnetuimpia kappaleita ovat Vanhojapoikia viiksekkäitä, Albatrossi ja Sellaista elämä on, jonka mukaan myös tuore elämäkerta on nimetty.

Junnun sanoitukset ovat rakkaita suomalaisille ja tietokirjailija Petri Pietiläinen sanoo moneen kertaan liikuttuneensa kirjanteon aikana.

– Oli hienoa tavata ihmisiä, jotka aivan aidosti kertoivat, miten paljon Junnun laulut merkitsevät heille.

Pietiläisen ja valokuvaaja Juha Metson kirja on syntynyt useiden haastattelujen pohjalta. Pietiläinen huomasi, että Vainio oli varsinainen tarinaniskijä, sillä tapahtumaketjujen hahmottaminen kirjaan oli yllättävän haastavaa.

– Esimerkiksi Junnun raitistumisesta sain kuulla ainakin kymmenen erilaista tarinaa. Kaikki haastateltavat vannoivat, että näin se meni, näin Junnu sen kertoi minulle. Eli Junnu pyöritti varsinaista tarinamyllyä myös arjessaan.

Juha Vainio asui viimeiset vuotensa Sveitsissä. Hän kuoli vain 52-vuotiaana. Ilkka Vainio herkistyi Aamu-tv:n haastattelussa kertoessaan viimeisistä tapaamisistaan isänsä kanssa.

– Juha pyysi minua viimeistelemään jotain lauluja ja yhtäkkiä hän pyysi anteeksi, jos on ollut huono isä. Sanoin, että ei, olet ollut oikein hyvä isä.

.
.