Hyppää sisältöön

Kittilän syytetty kuntapäättäjä vetoaa luottaneensa itseään "järkevimpiin"

Eino Holckin mukaan hänen olisi pitänyt voida luottaa kunnanhallituksen puheenjohtajistoon.

Eino Holck kertoo saaneensa Timo Kurulalta kutsun tapaamiseen, jossa sovittaisiin mitä poliisikuulusteluissa kerrotaan. Holck ei mennyt tapaamiseen. Kuva: Yle

Keskiviikkona alkanut Eino Holckin kuuleminen jatkui torstaina syyttäjä Katri Junnikkala-Heikkisen vastakuulustelulla. Kunnanhallituksen jäsenenä toimineelta, törkeästä virka-aseman väärinkäytöstä syytetyltä Holckilta tiukattiin, miksi hän osallistui kyseenalaisiin päätöksiin.

Holck oli kunnanhallituksessa joulukuussa 2013 päättämässä Anna Mäkelän tekemän tutkintapyynnön perumisesta. Tutkintapyyntöä tai sen perusteita Holck ei ollut nähnyt. Kokouksen asialistalla ei myöskään ollut esitystä tutkintapyynnön perumisesta vaan kunnanhallituksen puheenjohtaja Timo Kurula esitti sitä kokouksen aluksi.

– Minun pitää pystyä luottamaan kunnanhallituksen puheenjohtajistoon, yleensä sinne valitaan meistä järkevimmät, totesi Holck motiivistaan perua tutkintapyyntö sen sisältöä tuntematta.

Holck sanoi kuulustelussa, että Mäkelällä oli sinänsä oikeus tehdä tutkintapyyntö, mutta sen tekeminen ei ollut järkevää, vaan "asiat olisi pitänyt selvittää keskustelun kautta".

Asianajaja Olli Siponen edustaa muun muassa syytteessä olevaa, kunnanhallituksen entistä puheenjohtajaa Timo Kurulaa. Kuva: Maija-Liisa Juntti / Yle

Mäkelän erottamista valmistelleen tilapäisen valiokunnan tekemän raportin puutteisiin Holck kertoi havahtuneensa syksyllä 2016. Pohjois-Suomen hallinto-oikeus totesi tuolloin Mäkelän erottamisen laittomaksi, koska Mäkelää ei ollut kuultu asianmukaisesti. Myöskään Mäkelän alaisia kunnantalolla ei oltu kuultu. Holckin mukaan hänelle kerrottiin, että kuulemispöytäkirjat ovat olemassa, mutta niiden arkaluontoisuuden vuoksi niitä ei näytetä kaikille luottamushenkilöille.

– Myöhemmin Junnola (tilapäisen valiokunnan puheenjohtaja) päästi paskaisen naurun, että eihän niitä ole olemassakaan.

Holck kertoi myös luulleensa päätösesityksissä käytettyjä Pertti Eilavaaran lausuntoja Kuntaliiton lausunnoiksi, koska "ne olivat niin virallisen näköisiä papereita". Holck ei kuitenkaan sano kenenkään varsinaisesti väittäneen, että paperit ovat peräisin Kuntaliitosta.

Luottamuksen Mäkelään Holck toteaa mennään usean vuoden aikana, koska Mäkelä hänen mukaansa vähätteli luottamushenkilöitä. Luottamusta söi Holckin mukaan sekin, että Mäkelä ei vastannut kuin kirjallisesti esitettyihin kysymyksiin. Hän kiisti missään vaiheessa kuitenkaan kiusanneensa Mäkelää ja vastasi syyttäjälle tervehtineensä kunnanjohtajaa entiseen tapaan.

– Toisten tervehtimistä en ole alkanut katsoa perään.

"Tämä on tuottanut järjetöntä ahdistusta"

Torstaina kuulusteltiin myös tilapäisen valiokunnan sihteerinä toiminutta Saanareetta Virikkoa, jota syytetään avunannosta törkeään virka-aseman väärinkäyttöön. Virikko korosti kuulemisessaan olleensa vastuussa raportin oikeinkirjoituksesta ja kirjoituksen teknisestä puolesta, mutta ei sisällöstä. Hän kertoo, ettei osallistunut yhteenkään valiokunnan kokoukseen tai raporttia varten tehtyihin kuulemisiin.

– Olisin halunnut olla läsnä kuulemisissa, jotta ne olisivat tulleet kirjatuksi asianmukaisesti, mutta tilapäinen valiokunta ei nähnyt läsnäoloani tarpeelliseksi.

Virikko kertoo saaneensa valiokunnan puheenjohtajalta Veli-Matti Junnolalta sähköpostilla raportin sisällön eli tiedot luottamuspulaan johtaneista syistä. Myöhemmin Virikko sai kertomansa mukaan "Kittilän ulkopuoliselta taholta" tiedon, että raportissa on puutteita ja otti asian esille Junnolan kanssa.

– Kerroin, että uusi kuulemiskierros olisi hyvä asia, jotta Anna tulisi kuulluksi kaikista luottamuspulan perusteista. Junnolan mukaan uusi kuulemiskierros johtaisi oravanpyörään, joka ei pääty koskaan, Virikko totesi. Syyttäjälle Virikko totesi, ettei hänelle ollut syytä epäillä esimiehensä Junnolan kertomaa siitä, että raportissa ei ole virheitä.

Virheistä varoittanut "ulkopuolinen taho" oli Suomen Kuvalehteen Kittilän tapahtumista raportoinut Eeva-Liisa Hynynen.

Saanareetta Virikko on tehnyt opinnäytetyön kunnanjohtajan irtisanomisesta luottamuspulan perusteella. Kuva: Yle

Virikko kertoo poliisitutkinnan paljastaneen, että hänelle oli jätetty kertomatta monista asioista, kuten kunnan työntekijöiden vetoomuksesta Mäkelän puolesta.

– Minulle ei ole toimitettu kaikkea aineistoa, joka olisi pitänyt olla raportissa. Koen tämän epäreiluna ja inhottavana. Esitutkinnassa on tullut ilmi monia asioita, joita minulta on pimitetty.

Virikko toimi valiokunnan sihteerinä puolen vuoden ajan vuonna 2014. Kittlässä hän ei koskaan käynyt.

– En liity tähän tapaukseen millään tavalla ja silti tämä vaikuttaa minuun joka ikinen päivä, Virikko kertoi tunteikkaassa puheenvuorossa. Hän kertoo olevansa työtön, koska työnantajat pitävät häntä maineriskinä niin kauan kun oikeudenkäynti jatkuu.

– Tämä on tuottanut järjetöntä ahdistusta.