Ministerit tentissä: Puhuttaako Sipilän linjaus irtisanomislakikiistasta? – Katso eduskunnan kyselytunti suorana klo 16.00

Viikon puheenaiheita politiikassa ovat olleet myös alkoholin etämyynti sekä Kelan maksamien etujen indeksileikkaus.

politiikka
Eduskunnan täysistunto
Eduskunnan täysistunto

Eduskunnan kyselytunnilla on tänään torstaina paikalla harvinaisen vähän ministereitä. Ennakkotietojen mukaan läsnä on kahdeksan ministeriä pääministeri Juha Sipilän (kesk.) johdolla.

Ministerien määrän vähyys voi vaikuttaa esitettäviin kysymyksiin. Jos jonkin alan ministeri ei ole paikalla, kysymyksen voi toki esittää pääministeri Juha Sipilälle. Pääministeri vastaa koko hallituksen toiminnasta.

Politiikan keskusteluissa pinnalla ovat olleet edelleen henkilöperusteisen irtisanomissuojan heikennys pienissä yrityksissä sekä sosiaali- ja terveyspalvelu-uudistuksen eli soten hidas eteneminen eduskunnan sosiaali- ja terveysvaliokunnassa.

Pääministeri Juha Sipilä tapasi keskiviikkona palkansaajakeskusjärjestöjen puheenjohtajia henkilöperusteisen irtisanomissuojan kiistassa. Järjestöjen puheenjohtajien mukaan tapaamisessa käytiin läpi erimielisyyksiä ja osapuolten näkemyksiä.

Hallitus joutuu miettimään suhtautumistaan alkoholin etämyyntiin

Alkoholiasioista vastaava perhe- ja peruspalveluministeri Annika Saarikko (kesk.) ei etukäteistietojen perusteella ole kyselytunnilla. Nähtäväksi jää, haluavatko kansanedustajat kysyä pääministeriltä hallituksen linjausten valmistelusta alkoholin etämyynnistä.

Kelan maksamien etuuksien indeksileikkauksesta on puhuttu eduskunnassa moneen otteeseen, viimeksi keskiviikkona.

Hallitus esittää kansaneläkeindeksiin sidottujen etuuksien korotusjäädytyksiä vielä ensi vuodelle. Etuja ei siis korotettaisi, vaikka elinkustannukset nousisivat. Indeksijäädytys kuuluu hallituksessa sosiaali- ja terveysministeri Pirkko Mattilan (sin.) vastuulle.

Päivän uutinen on valtio-omisteisen VR Groupin päätös myydä ratojen kunnossapitoyhtiö VR Track norjalaisyhtiölle. Samalla VR Groupista tulee norjalaisyhtiö NRC Groupin suurin osakkeenomistaja 18,3 prosentin omistuksella.

Eduskunnan kyselytunti suorana lähetyksenä TV1:ssä kello 16.00 – 16.52 sekä Yle Areenassa kello 16.00 alkaen.