Maailman pisin matkustajalento starttasi Singaporesta kohti New Yorkia – Lentoaika lähes 19 tuntia

Uusi konetyyppi kuluttaa vähemmän polttoainetta. Ennätyslennolla ei ole lainkaan turistiluokkaa.

lentoliikenne
Singapore Airlines Airbus A350-900
Singapore Airlines -yhtiön Airbus A350-900-mallinen kone vuonna 2016.Wallace Woon / EPA

Maailman pisin matkustajalento nousi taivaalle Singaporesta torstaina alkuillasta Suomen-aikaa.

Singapore Airlinesin lento kuljettaa matkustajat ilman välilaskua Kaakkois-Aasiasta New Yorkiin. Arviolta hieman alle 19 tuntia myöhemmin koneen on määrä laskeutua New Yorkin Newark-lentokentälle.

Lento on lähes täyteen buukattu. Matkaa kertyy mittariin 16 700 kilometriä.

Animaatio Singaporesta New Yorkkiin lentoreitti.
Ilkka Kemppinen / Yle

Polttoainekulut pakottivat luopumaan reitistä aiemmin

Singapore Airlines on jo aiemmin lentänyt samaa maratoniväliä. Viisi vuotta sitten korkeat polttoainekustannukset pakottivat yhtiö lakkauttamaan reitin kannattamattomana.

Nyt päivittäinen reittilento avataan uudelleen Airbusin uudella konetyypillä. Airbusin mukaan A350-900ULR-tyyppinen kone kuluttaa jopa neljänneksen vähemmän polttoainetta muihin samankokoisiin koneisiin verrattuna.

Konetyyppi on nousemassa lentoyhtiöden suosioon niiden yrittäessä löytää kustannustehokkaita ratkaisuja erittäin pitkille kaukolennoilleen.

Vain bisnes- ja premium-paikkoja

Ennätyslennolla on mukana 150 matkustajaa. Koneessa ei ole lainkaan perinteistä alimman hintatason turistiluokkaa. Saatavilla on vain bisnes- ja premium-turistiluokan paikkoja.

Halvimmillaan koneen kyytiin pääsee noin 900 eurolla.

Koneessa on yhteensä 17 miehistön jäsentä. Kaikilla työntekijöillä on lennon aikana vähintään neljän tunnin pakollinen lepoaika.

Qantas Boeing 747-400
Australialainen lentoyhtiö Qantas havittelee seuraavaksi maailman pisintä lentoyhteyttä.Dan Himbrechts / EPA

Ennätystä hätyyttelee Lontoo–Sydney-yhteys

Useat suuret lentoyhtiöt kilpailevat maailman pisimmästä kaukolentoyhteydestä.

Pisimmän lentoreitin herruus ei välttämättä pysy pitkään Singapore Airlinesilla. Australialainen Qantas on jo aikeissa haastaa sen. Yhtiön suunnitelmissa on avata uusi suora yhteys Australian ja Euroopan välillä.

Yhtiö on lentänyt tähän asti Länsi-Australian Perthistä Lontooseen. Uusi välilaskuton yhteys Lontoon ja Kaakkois-Australian Sydneyn välillä toteutuu yhtiön mukaan lähivuosina, jos öljyn hinnan kehitys pysyy maltillisena.

Kilometreissä lentotaivalta kertyisi silloin noin 17 000. Matka-aika olisi noin 20 tuntia.

Tässä maailman pisimpien mannertenvälisten lentojen kärkikaarti:

Qatar Airways:n kone Kuwaitin kansainvälisellä lentokentällä.
Qatar Airways lennättää matkustajat alle 18 tunnissa Uuden-Seelannin Aucklandista Qatarin pääkaupunkiin Dohaan.Noufal Ibrahim / EPA

Auckland–Doha, lentoaika: 17 tuntia 40 minuuttia

Qatar Airways piti tähän asti hallussaan maailman pisimmän lentoyhteyden ennätystä. Yhtiö tarjoaa matkustajilleen mahdollisuuden päästä Uuden-Seelannin Aucklandista Arabian niemimaalle, Qatarin pääkaupunkiin Dohaan alle 18 tunnissa. Lentomatka on 14 500 kilometriä. Reitti lennetään Boeing 777 –koneella.

Sydney ilmakuva iltavalaistuksessa
Australian suurin kaupunki Sydney ilmasta nähtynä.Getty Images

Houston–Sydney, lentoaika: 17 tuntia 30 minuuttia

Yhdysvaltalaisyhtiö United yhdistää Australian suurimman kaupungin Sydneyn ja Yhdysvaltain Teksasissa sijaitsevan Houstonin. 13 800 kilometrin lentomatka taittuu Boeingin 787 Dreamliner -pitkänmatkankoneella.

United Airlines:n kone lasketumassa Newarkin lentokentälle.
Yhdysvaltalaisella United Airlinesilla on peräti kaksi maailman pisimpiin lukeutuvaa lentoreittiä.Timothy Fadek / Bloomberg / Getty Images

Los Angeles–Singapore, lentoaika: 17 tuntia 20 minuuttia

Unitedilla on myös toinen kärkireitti. Yhtiö alkoi viime vuonna lentää Los Angelesin ja Singaporen väliä. Boeing 787:n kyydissä 14 100 kilometrin matka Tyynen valtameren yli vie runsaat 17 tuntia.

Lontoo kaupunkikuva
Lontoosta pääsee suoralla yhteydellä Australiaan.Claire Gillo / Getty Images

Lontoo–Perth, lentoaika: 17 tuntia 20 minuuttia

Australialainen Qantas alkoi aiemmin tänä vuonna lennättämään matkustajia ilman välilaskua 14 500 kilometrin matkan Länsi-Australian Perthistä Lontoon Heathrow’lle. Kyseessä on ensimmäinen säännöllinen suora reittilento Australian ja Euroopan välillä. Konetyyppi on Boeingin 787.

Dubain kaupunkinäkymä
Arabiemiraattien Dubain pilvenpiirtäjiä.Christopher Pike / Bloomberg / Getty Images

Auckland–Dubai, lentoaika: 17 tuntia 20 minuuttia

Emirates-yhtiö kuljettaa matkustajia Uuden-Seelannin Aucklandista Arabian niemimaan toiseen solmukohtaan Dubaihin. 14 200 kilometrin matka lennetään maailman suurimmalla matkustajakoneella, Airbusin A380-superjumbolla.

Emirates Airlinesin koneita Dubain lentokentällä
Emirates-yhtiön koneita Dubain lentokentällä.Ali Haider / EPA

Korjaus 12.10. klo 9.12: Auckland–Doha -kappaleessa luki virheellisesti, että Auckland olisi Uuden-Seelannin pääkaupunki.

Lähteet: AFP