1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. piispat

Helsingin piispan Teemu Laajasalon yrityksessä epäillään rikosta – Laajasalo myöntää kirjanpitorikkomuksen

Teemu Laajasalon luottokortti- ja matkalaskuasioissa hänen kirkkoherra-aikanaan ei ole syytä epäillä rikosta. Sen sijaan epäselvyydet Laajasalon yrityksen asioissa siirtyvät syyteharkintaan.

piispat
Teemu Laajasalo
Antti Kolppo / Yle

Poliisi ei epäile Helsingin piispa Teemu Laajasaloa rikoksesta hänen aikaisemmista toimistaan Kallion seurakunnan kirkkoherrana. Laajasalon luottokortti- ja matkalaskuihin liittyvistä epäselvyyksiksistä ei käynnistetty esitutkintaa eikä asia siirry poliisilta syyttäjälle.

Jo aikaisemmin Helsingin seurakuntayhtymän tilaamassa ulkopuolisessa tarkastuksessa todettiin, että Laajasalo oli toimittanut riittävät selvitykset luottokortin käytöstään. Laajasalo oli myös maksanut liian kalliista matkoistaan aiheutuneita kuluja takaisin seurakuntayhtymälle.

Helsingin poliisi tiedotti tänään asiasta (siirryt toiseen palveluun) mainitsematta Laajasaloa nimeltä, mutta asia selvisi Ylen tilaamista asiakirjoista.

Sen sijaan Laajasalon omistaman yhtiön kirjanpitoon liittyvä rikosepäily siirtyy syyttäjälle, koska yhtiön kirjanpitoon liittyvissä epäselvyyksissä on poliisin suorittaman esitutkinnan perusteella syytä epäillä rikosta.

Esitutkinnassa selvisi, että yhtiön tilinpäätökset kolmelta eri tilikaudelta on tehty aikanaan puutteellisella aineistolla: kirjanpitoon on lisätty puuttuvia tositteita loppuvuonna 2017, minkä jälkeen nämä tilinpäätökset on laadittu uudelleen.

Yle uutisoi Laajasalon yrityksen epäselvyyksistä jo viime tammikuussa, kun toimittaja, Helsingin hiippakuntavaltuuston puheenjohtaja Johanna Korhonen toi asian julkisuuteen.

Helsingin poliisille tehtiin tammikuussa 2018 useita tutkintapyyntöjä Laajasalon luottokortin käyttöön ja matkalaskuihin liittyvistä epäselvyyksistä. Samassa yhteydessä tehtiin tutkintapyyntö Laajasalon omistaman TL Opetus -yhtiön kirjanpidon ristiriitaisuuksista. Yksi tutkintapyynnön tekijöistä oli Johanna Korhonen.

Laajasalo myöntää kirjanpitorikkomuksen

Helsingin hiippakunnan tiedotteessa (siirryt toiseen palveluun) piispa Teemu Laajasalo myöntää kirjanpitorikkomuksen ja sanoo olevansa pahoillaan.

– Kuten olen aiemmin julkisuudessa todennut, kirjanpidon hoidossa on ollut huolimattomuutta. Yrityksen kaikki velvoitteet on hoidettu, mutta myöhässä. Laiminlyönneillä ei ole saatu hyötyä. Se ei poista sitä, että olisi pitänyt olla huolellisempi, Laajasalo toteaa tiedotteessa.

Laajasalon mukaan hänen yrityksensä on ajettu alas eikä sillä ole toimintaa. Yritys on kuitenkin edelleen kaupparekisterissä.

Helsingin tuomiokapituli ei kommentoi asiaa enempää, koska syyteharkinta liittyy Laajasalon aikaisempaan yritystoimintaan, ei nykyiseen eikä edelliseen viranhoitoon.

Tarkennettu viimeistä lausetta klo 14.51.

Lue myös:

Piispa Teemu Laajasalon rahankäyttö taas esillä – Piispa maksaa takaisin seurakunnalle liian hulppeasta hotellimajoituksesta 10.1.2018

Ulkopuolinen tarkastus: Piispa Teemu Laajasalo toimitti riittävät selvitykset luottokortin käytöstään 2.3.2018

Lue seuraavaksi