Hyppää sisältöön

Ääntelevätkö ne vai eivät? Hankasalmen observatorio aloittaa revontulien kuuntelun ainutlaatuisella havaintoasemalla

Hankasalmen observatorioon rakennetaan maailman ensimmäinen revontulien äänten tutkimiseen tarkoitettu havaintoasema.

Hankasalmen observatorion kuvaama harvinainen punainen revontulikaari. Kuva: Jyväskylän Sirius

Jyväskylän Sirius ry:n Hankasalmen observatorioon asennetaan ensi vuoden loppuun mennessä herkkiä mikrofoneja, joilla taivaan kuuntelu onnistuu.

Koska observatorion yhteydessä on jo revontulikamera ja revontulien havainnointiin tarkoitettu Ilmatieteen laitoksen magnetometri, havaintoaseman kokonaisuus on ainutlaatuinen koko maailmassa.

– Mikrofonit kuuntelevat ympäri vuorokauden, että mitä taivaalta kuuluu. Jos samaan aikaan havaitaan revontulia ja taivaalta kuuluu poikkeuksellisia ääniä, voi ajatella, että niillä on yhteys, sanoo Jyväskylän Siriuksen puheenjohtaja Arto Oksanen.

Revontulien syntymekanismi tunnetaan tänä päivänä varsin hyvin, mutta niiden mahdollisesti pitämää ääntä ei ole kyetty pitävästi todentamaan. Äänistä on kuitenkin runsaasti korvinkuulijahavaintoja.

– Jos revontulten äänet pystytään täällä kuulemaan, se on kansainvälinen uutisaihe, toteaa Oksanen.

Siriuksen tarkoituksena on kerätä myös yleisöhavaintoja siitä, millaisia ääniä ihmiset ovat kuullet ja millaisissa olosuhteissa. Samoin Aalto-yliopiston signaalinkäsittelyn ja akustiikan laitoksen palvelimelta löytyy kyselylomake revontulien äänistä (siirryt toiseen palveluun).

Mahdollisia revontulten ääniä on kuitenkin nauhoitettu jo aikaisemmin. Nauhoitukset tehnyt emeritusprofessori Unto K. Laine on mukana myös Hankasalmen hankkeessa.

– Me haemme nyt ensisijaisesti vahvistusta Laineen havainnolle. Ja jos pystymme todistamaan, että revontulista ei kuulu ääntä, sekin on tieteellisesti merkittävä havainto, Oksanen tuumii.

Oksanen itsekin oli viikonvaihteessa ulkona katselemassa revontulia – ja kuuntelemassa niitä.

– Mitään en kyllä kuullut, vaikka taas kerran oikein yritin. En ole vielä koskaan kuullut revontulista ääniä, hän sanoo.

Revontulien alkulähde on Aurinko. Auringosta virtaa koko ajan aurinkotuuleksi kutsuttu hiukkasvirta avaruuteen.

Aurinkotuuli osuu myös maapallon magneettikenttään, ja magneettikentät ohjavat aurinkotuulen hiukkaset ilmakehään.

Magneettikenttien ohjaamina ilmakehään syöksyvät elektronit 100-200 kilometrin korkeudessa ilmakehässä happiatomeihin ja typpimolekyyleihin.

Elektronin energiaisku virittää ne korkeampaan energiatilaan. Kun korkeampi energia purkautuu, atomin tai molekyylin ylimääräinen energia vapautuu valona.

12. 10. Korjattu mikrofonien asentamisen aikataulua. Aiemmin jutussa kerrottiin, että mikrofonit olisivat paikallaan jo vuodenvaihteessa, kun todellisuudessa ne asennetaan vuoden 2019 loppuun mennessä.

.
.