Hyppää sisältöön

Kokkolassa suojellun funkishuoltamon seinät täyttyvät iskulauseilla

Taideopintoryhmä tekee Kokkolan keskustassa kantaa ottavaa katutaidetta. Funkkishuoltamo saa kylkeensä iskulauseita.

Suojellun funkkishuoltamon seinille maalataan kantaa ottavaa katutaidetta. Kuvassa ovat opiskelijat Teea Viherkari, Maria Talvensaari ja Johanna Piirainen. Kuva: Heidi-Maria Harju / Yle

Suojeltu funkishuoltamo on saanut torstaina Kokkolassa ulkoseinilleen kantaa ottavaa taidetta. Keskustassa sijaitsevalla vanhalla Teboilin tontilla on taidetta tekemässä Keski-Pohjanmaan kansanopiston voimaannuttavan taiteen ryhmä. He maalaavat paperilla suojatuille seinille iskulauseita.

Ryhmää vetävä helsinkiläinen kuvataiteilija Jarmo Valtanen kertoo, että tarkoitus on tehdä katutaidetta, mutta samalla ottaa kantaa kaupunkiarkkitehtuurin ja vanhojen kiinteistöjen säilyttämisen puolesta.

– Minun lähtökohtani on, että yritetään saada ihmiset pysähtymään ja ajattelemaan. Tämäkin vanha bensa-asema herättää valtavasti keskustelua kokkolalaisissa – varsinkin sen jälkeen, kun tämä jäi tyhjilleen ja alkoi ränsistyä. Tämä on hyvä kohde herättää ihmisiä ajattelemaan, mikä arvo on yleensäkin vanhoilla kiinteistöillä. Onko niissä jotain esteettistä arvoa verrattuna vierellä oleviin uusiin, urbaaneihin kerrostaloihin.

Kuvataiteilija Jarmo Valtanen kiinnittää taideanarkisti-iskulausetta funkkishuoltamon seinään. Kuva: Heidi-Maria Harju / Yle

Valtasen mukaan taiteen tekemiselle ei ole kysytty kenenkään lupaa. Seinän yksi iskulause onkin "taideanarkisti".