Jenni Poikelus kasvoi luokan pellestä vuoden mediapersoonaksi: "Ihmiset eivät usko, että olen edelleen ujo"

YleX:n juontaja haaveilee omasta sketsiohjelmasta ja kerää rohkeutta nousta stand up -lavalle.

koomikot
YleX:n toimittaja Jenni Poikelus.
Jani Saikko / Yle

Jenni Poikeluksesta piti tulla Nauruheppu. Ala-asteella kaveri yritti lanseerata hassuttelevalle kaverilleen lempinimeä. Se ei kuitenkaan lähtenyt lentoon.

Suosittu koomikko hänestä tuli myöhemmin. Kolmekymppisenä Poikelus juontaa YleX-kanavalla iltapäivän ohjelmaa yhdessä Alma Hätösen kanssa, tekee nettiin sketsivideoita kollegoidensa kanssa ja on panelistina penkkiurheiluun liittyvässä Villi kortti -ohjelmassa.

Viime viikonloppuna Jenni Poikelus valittiin Vuoden mediapersoonaksi Musiikki & Media -gaalassa.

– Koen, että mulla on jonkinlaista huumorin rytmitajua ja ideointikykyä. Ainakin käsikirjoituspalavereissa olen kaikista äänekkäin. En tiedä, onko mulla eniten ideoita vai ovatko ne ideat vain minun mielestäni parhaita, Poikelus nauraa.

Huumorilla huomiota

Lapsena Jenni Poikelus vietti tuntikausia television ääressä. Sieltä hän ahmi viihdettä, komedioita ja populaarikulttuuria. Suuri idoli oli naamaansa vääntelevä amerikkalaiskoomikko Jim Carrey, kotimaisesta sketsiviihteestä tamperelaistyttöön upposi Kummeli.

Yksi suosikki oli vuosittainen MTV Movie Awards, jossa oli hauskoja juontajia ja parodioita elokuvista.

Koulussa muut saivat kuulla vitsejä ja hassuttelua. Poikelus myöntää, että oli klassinen luokan pelle. Hän myös kertoo olleensa kateellinen kauniille ystävälleen, josta kaikki pojat tykkäsivät. Ystävän mukaan pojat kuitenkin tykkäsivät Jennistä, koska hän oli niin hauska.

– Mä kerroin vitsejä ja pojat nauroivat. On pitänyt kompensoida niitä puutteita ihan sieltä lapsuudesta asti, Poikelus virnistää.

YleX:n toimittaja Jenni Poikelus.
– Joskus uppoudun stand up -esityksiin ja mietin, vitsi mikä taimaus ja rytmi. Joillakin on kyky taimata läppä täydellisesti, vaikka itse läppä ei ole täydellinen, ihastelee Jenni Poikelus.Jani Saikko / Yle

Poikeluksen huumori sai suuremman yleisön, kun hän pääsi harjoitteluun YleX:lle vuonna 2012. Metropolian ammattikorkeakoulussa viestintää opiskellessaan hän oli asettanut kanavalle töihin pääsemisen tavoitteekseen.

Harjoittelun ja tuuraustöiden jälkeen Jenni Poikelus alkoi juontaa Alma Hätösen kanssa. Aluksi he tekivät yhdessä iltaohjelmaa.

Kaksikon henkilökemia oli ensimetreillä hakusessa, sillä he eivät tunteneet toisiaan. Poikeluksen mukaan he ovat ihmisinä kuin yö ja päivä, mutta ajan myötä kaksikko on hitsaantunut yhteen ja lähetyksessä kaikki toimii.

– Kuulijat voivat samaistua jompaan kumpaan. Katsomme maailmaa eri vinkkelistä monessakin asiassa.

Sketsivideoita ja salarakas

Poikelus ja Hätönen pohtivat YleX:n iltapäivälähetyksessä, mikä on arjen luksusta. Pohjana on Ylen uutinen, jossa ihmisiltä on kysytty asiasta mielipidettä. Yksi vastauksista oli kunnollinen vessapaperi.

Juontajakaksikko päätyy miettimään, kenen mukaan vessapaperipaketti haluaa kaupan hyllyltä lähteä. Suosikiksi nousee Anna Abreu.

Huumori on arkista, mutta ronskia. Jenni Poikeluksen mukaan he yrittävät löytää hauskoja asioita juuri arjesta ja uutisista.

Pienistä kaikkia koskettavista huomioista syntyy myös sketsivideoita, joita Poikelus työstää juontajakollegansa Hätösen sekä YleX Aamun Vikin ja Köpin kanssa. Videot ovat keränneet YleX:n Facebook-sivulla satojatuhansia katselukertoja.

– Ihmiset muistavat ne, ja tulevat festareilla sanomaan, että sä olit videossa se aurinko. Missä se sun aurinkopuku on?

Jenni Poikelus Kun aurinko syyllistää -sketsissä.

Jenni Poikeluksella on omien sanojensa mukaan myös salarakas. Se on penkkiurheiluun liittyvä tv-ohjelma Villi kortti, jota hän tekee YleX:n juontajan hommien ohessa. Ohjelma tuo vaihtelua improvisaatioon perustuvaan radiotyöhön.

– Tykkään käsikirjoittaa juttujani ja Villissä kortissa olen päässyt kirjoittamaan lyhyitä vitsejä. YleX on mun koti, mutta käyn välillä Tohlopissa iloittelemassa. Se on sellainen salarakas – tai ei niin salainen, Poikelus nauraa.

Katso: Villi kortti Yle Areenassa

Mikä on hauskaa?

Suomalaisille tuttu talk show -isäntä Conan O'Brien on yksi Jenni Poikeluksen idoleista. Hänen ihailemiaan amerikkalaiskoomikoita ovat myös Kristen Wiig ja Tina Fey.

Poikeluksen mielestä nerokkaimpia koomikoita ovat ne, jotka käsikirjoittavat omat juttunsa.

– Olen huomannut, että olen tosi huono tekemään muiden käsikirjoittamia juttuja. Enhän ole ammattinäyttelijä.

Huumorin kuluttajana Jenni Poikelus pitää hauskana oivaltavia havaintoja, näkökulmia ja vertauskuvia. Myös tilannekomiikka ja kaikki kiusallinen naurattaa.

– Olen hieman kateellinen ihmisille, joilla on hauska tapa kertoa asioita, vaikka itse vitsi tai juttu ei olisi uskomattoman nerokas.

Viime vuosina Suomessa on tehty amerikkalaistyylistä poliittista satiiria, josta esimerkkeinä ovat tv-ohjelmat Noin viikon uutiset ja Noin viikon studio. Jenni Poikelus seuraa niitä mielellään, vaikka ei lajia itse hallitse.

Tällä hetkellä Suomessa kiinnitetään Poikeluksen mukaan paljon huomiota siihen, mille saa nauraa. Täytyy olla poliittisesti korrektimpi kuin aiemmin.

– Teimme videon Pride-viikolle ja sitä joutui pyörittelemään joka kulmasta, ettei loukattaisi ketään. Onneksi se onnistui ja yhteisössä meidät otettiin ilolla vastaan.

YleX:n toimittaja Jenni Poikelus.
– Olen muuttunut huumorissani analyyttisemmaksi. Mietin paljon enemmän, miksi tämä on hauskaa, Jenni Poikelus pohtii.Jani Saikko / Yle

Nykyisin koomikot joutuvat jopa avaamaan vitsejään yleisölle, ettei väärinkäsityksiä tapahtuisi. Poikeluksen mielestä se on harmi. Esimerkiksi brittikoomikko Ricky Gervais kertoi viimeisimmässä stand up -show'ssaan, miksi vitsi ei ole loukkaava.

– Ainahan on yleinen sääntö, että älä lyö alas vaan ylös. Komediassa se pitää varmasti paikkansa laaja-alaisesti. Ei naureta vähemmistölle, vaan sen ympärillä oleville ilmiöille tai muulle. Toisaalta ääripäiden kautta asioista opitaan ja maailma muuttuu.

Vielä silloin tällöin Poikelus törmää Facebook-kommentteihin, että naiset eivät vaan ole hauskoja. Hän tulistuu aiheesta. Ei ole erikseen mies- tai naiskoomikoita. Poikeluksen miestä naisten nostamisesta esiin koomikoina on menty eteenpäin jo ajat sitten.

– Välillä joku sanoo, että olet hauskin naisjuontaja. Niin oispa kiva, että olisin vain hauskin juontaja. Miksi se ei sano, että olet toiseksi hauskin juontaja? Se Jaajo on hauskempi.

Salainen haave

Jenni Poikelus istuu Ylen kahviossa ja muistelee harjoitteluaikaansa YleX:ssä. Kerran pitkän linjan toimittaja ja juontaja Jenni Pääskysaari tuli kehumaan silloisia iltapäiväjuontajia Jennyä ja Ainoa siitä, kuinka hauskoja he ovat.

Poikelus mietti, kuinka hienoa olisi joskus itse kuulla samanlaisia kehuja alan ihmiseltä. Kuusi vuotta myöhemmin hänet valittiin Vuoden mediapersoonaksi Musiikki & Media -gaalassa, jossa voittajat valitsevat juuri alalla työskentelevät. Hänelle palkinto on suuri kunnia.

Koomikolla on tällä hetkellä niin paljon vientiä, että tunnit eivät meinaa riittää kaikkeen. Poikelus on kuitenkin oppinut sanomaan ei.

Hän aikoo jatkaa YleX:llä, mutta tulevaisuudelle on myös muita tavoitteita. Jatkossa hän haluaisi tehdä lisää käsikirjoittamista ja komediaa sekä jossain vaiheessa jopa fiktiota.

Yksi salainen haave on stand up, jota hän ei ole vielä rohjennut kokeilla.

– En käsitä, miten ihmiset uskaltavat mennä sinne lavalle. Olen ajatuksesta kauhuissani, mutta haluan jonain päivänä tehdä sen.

– Olen ollut ujo ja olen edelleenkin. Ihmiset eivät usko sitä. Se on yllättävän helppoa radiossa kaksin höpöttää, kun ei näe eikä kuule ihmisiä.