1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. Poliittiset mielipiteet

Saksan oikeusministeri: Kriittisten opettajien ilmiantaminen nettisovelluksella on diktatuurin työkalu

Saksassa oikeistopopulistinen Vaihtoehto Saksalle-puolue, AfD, haluaa ilmiantojärjestelmän, jolla käräytetään kriittisesti puolueeseen suhtautuvia opettajia. Saksan oikeusministeri ei hyväksy järjestelmää.

Mielenosoitus Vaihtoehto Saksalle -puolue AfD:ta vastaan Münchenissa 3. lokakuuta. Kuva: Lukas Barth-Tuttas / EPA

Vaihtoehto Saksalle -puolue AfD:n Hampurin piiri on keksinyt uuden tavan, jolla vaiennettaisiin sitä kritisoivia ääniä. Uudella nettisovelluksella oppilaat voivat ilmiantaa opettajia, jotka suhtautuvat kriittisesti AfD:hen oppitunneilla. Sovellus on ollut käytössä syyskuusta lähtien.

– Järjestäytynyt ilmianto on diktatuurin työkalu. Puolue, joka ryhtyy opettajien ilmiantamiseen ja julkiseen syyttelyyn, kertoo paljon puolueen omasta demokratiakäsityksestä, Saksan oikeusministeri Katarina Barley (SPD) sanoo Frankfurter Allgemeine Zeitungin (siirryt toiseen palveluun) haastattelussa.

AfD:n muutkin piirit haluaisivat kopioida järjestelmän, jolla opettajien poliittisia näkemyksiä voidaan rekisteröidä.

Saksan koulutuksen ja kasvatuksen liitto VBE suhtautuu erittäin kriittisesti (siirryt toiseen palveluun) ilmiantosovellukseen. Sen mielestä oppilaat voivat ajatella itsenäisesti.

VBE on huolestunut kehityksestä, koska sen mukaan ilmiantosovelluksella yritetään lyödä demokratiaa sen omilla keinoilla.

– Ilmaisuvapaus ei tarkoita sitä, että saa sanoa mitä tahansa, eikä puolueettomuus tarkoita sitä, ettei saa sanoa mitään, VBE sanoo tiedotteessaan.

Liitto muistuttaa, että opettajat ovat sitoutuneet edistämään oppilaiden kriittistä ajattelua.

Oppilas käräytti opettajan ilmastonmuutoksen opetuksesta

Opettajien ammattiliitto GEW puhuu puolestaan natsimenetelmistä.

– Tällaisia menetelmiä oli myös natsismin ja stalinismin aikana, Ilka Hoffman GEW:stä sanoi.

AfD:n mielestä sovelluksella yritetään pitää kouluja puolueettomina. Puolueen mielestä oppilaisiin iskostetaan (siirryt toiseen palveluun) poliittisia katsomuksia kouluissa ja heiltä viedään mahdollisuus muodostaa omia näkemyksiä ja heidät kasvatetaan tietynlaiseen poliittiseen näkemykseen.

Uutta ilmiantosovellusta on käytetty myös pilatarkoituksiin. Eräs oppilas ilmiantoi maantieteen opettajansa. Ilmoituksen mukaan opettaja oli väittänyt, että maapallo on pyöreä ja että, ilmastomuutos uhkaa maailmaa.

Lue myös:

Kansanedustaja Laura Huhtasaari hermostui koululaisten työstä: Julkaisi koulun ja oppilaiden etunimet – koulu sai vihapostia jihadismista