Sojuz-avaruusraketin laukaisu epäonnistui – Miehistö pelastautui laskuvarjolla arolle

Venäläiskosmonautti ja amerikkalainen astronautti ovat "niin hyvässä kunnossa kuin koettujen G-voimien jälkeen voi olla".

avaruusalukset
Sojuz-raketin laukaisu 11. lokakuuta.
Sojuz-raketin laukaisu 11. lokakuuta.Bill Ingalls / NASA

Sojuz-raketin laukaisu Kazakstanin Baikonurissa on epäonnistunut.

Aluksen kantoraketeissa ilmeni pian laukaisun jälkeen moottorivika, jonka seurauksena miehistön piti tehdä hätälasku.

Raketissa olivat miehistönä amerikkalainen astronautti Nick Hague ja venäläinen kosmonautti Aleksei Ovtshinin, joiden piti matkustaa Kansainväliselle avaruusasemalle ISS:lle.

Hague ja Ovtshinin ovat laskeutuneet laskuvarjolla varustelulla kapselilla Kazakstanin arolle noin puolentoista tunnin matkan päässä avaruuskeskuksesta, kertoo venäläinen uutistoimisto Tass. Miehet on saatu ulos kapselista.

Yhdysvaltain avaruushallinnosta NASA:sta kerrotaan, että molemmat ovat kunnossa. Miehistöön vaikuttaneet voimat olivat kuitenkin rajut, sillä kapselilla tehty ballistinen laskeutuminen tapahtui jyrkemmässä kulmassa kuin normaali laskeutuminen.

– He ovat kunnossa, niin kunnossa kuin tällaisia G-voimia koettuaan voi olla, uutistoimisto Ria Novostin (siirryt toiseen palveluun) lähde kertoo.

Venäjä keskeyttää onnettomuuden takia toistaiseksi kaikki miehitetyt rakettilaukaisut, kertoo varapääministeri Juri Borisov.

– Tämä on ikävä tilanne, mutta kuten tiedätte, miehitetyillä lennoilla on näitä ollut aikaisemminkin. Toisaalta pelastautumisjärjestlmä on osoittanut toimivuutensa, mikä on myös tärkeää, hän sanoi.

Avaruuteen vain Baikonurista

Ovtshininin ja Haguen oli tarkoitus viettää seuraavat puoli vuotta Kansainvälisellä avaruusasemalla ISS:llä. Siellä tutkitaan muun muassa sitä, miten ihmiskeho sopeutuu pitkäaikaiseen oleskeluun avaruudessa.

Avaruuteen on päässyt vain Baikonurista sen jälkeen, kun Yhdysvallat lopetti sukkulaohjelmansa kustannussyistä vuonna 2011.

Vaihtomiehistöjä lähettävät yhdysvaltalaiset ja eurooppalaiset maksavat osan rakettimatkojen kuluista.

Venäjän avaruusvirastolle Roskosmosille Sojuzin lennot ovatkin tärkeä tulonlähde. Nasa maksaa yhdestä paikasta lennolle yli 80 miljoonaa euroa.

Lisää aiheesta:

Maapallon ainoa kulkuyhteys kansainväliselle avaruusasemalle löytyy Kazakstanin arolta – Yle todisti raketin lähtöä Baikonurissa

Sojuz-avaruusaluksen ilmavuoto johtui poranreiästä ja paikattiin teipillä – tehtiinkö avaruusalukselle sabotaasia?

Jokainen tietää Cape Kennedyn, mutta uudempi avaruusintoilijan mekka on Kazakstanin arolle piilotettu Baikonur – suljettu avaruuskeskus avautui turisteille

Lähteet: Reuters, AP, Tass