Kelluvia taloja Loviisaan? Lähivuosina asuntomessuillaan lähinnä Etelä-Suomessa

Uudet asuntomessupaikkakunnat valittiin vuosille 2023–2025. Ne ovat Loviisa, Kerava ja Oulu.

asuntomessut
Asuntomessutaloja joen rannalla.
Asuntomessut järjestettiin Porissa kesällä 2018.Liisa Kallio / Yle

Uusimaa on vahvasti edustettuna tulevien vuosien asuntomessuilla. Keskiviikkona selvisi, että vuoden 2023 asuntomessut järjestetään Loviisassa ja seuraavana vuonna 2024 messuillaan Keravalla.

Vuoden 2025 asuntomessuista järjestelyvastuun ottaa Oulu. Päätökset uusista järjestelypaikkakunnista teki Osuuskunta Suomen Asuntomessujen hallitus.

Aikaisemmin on jo päätetty, että asuntomessut järjestetään Tuusulassa (2020) ja Lohjalla (2021). Ennen Uudenmaan-kiertuetta messut nähdään ensi kesänä Kouvolassa.

Asuntomessuvalintaa pidettiin tärkeänä asiana sekä Loviisassa että Keravalla. Loviisan kaupunginjohtaja Jan D. Oker-Blom toteaa, että etenkin pienemmän kaupungilla kohdalla merkitys korostuu.

– Tämä merkitsee erittäin paljon koko kaupungille ja sen kiinteistömarkkinoille, puhumattakaan turismista ja näkyvyydestä.

Loviisaan kelluvia asuntoja?

Loviisassa asuntomessualue rakentuu Kuningattarenrantaan. Alue on lähellä keskustaa, mutta silti pysynyt pitkään käyttämättömänä.

– Se on varmaan yksi syy, miksi asuntomessujakin alue kiinnosti, Oker-Blom sanoo.

Loviisa sijaitsee noin tunnin ajomatkan päässä Helsingistä. Kaupunginjohtajan mukaan mahdollisia muuttajia on tarkoitus houkutella esimerkiksi toimivalla joukkoliikenteellä.

Lisäksi Oker-Blomilla on heittää jo nyt ässä hihastaan: Kuningattarenrantaan havitellaan nimittäin kelluvia taloja.

– Katsotaan, miten niiden osalta käy, onko kiinnostusta, Oker-Blom sanoo.

Hän visioi myös ulkoilmauimalaa, rantareittiä ja ylkikulkusiltaa lahden yli. Merielementti aiotaan pitää rakentamisessa vahvasti mukana.

Oker-Blomin mukaan kaavoitus ja arkkitehdit työstävät parhaillaan asuntomessualueen suunnitelmia ja infratyöt aloitetaan tulevana kesänä.

Kerava tarjoaa historiaa ja urbaania rakentamista

Keravan asuntomessut järjestetään Kivisillan alueella, joka sijaitsee Keravan kartanon läheisyydessä. Vieressä virtaa Keravanjoki.

Kaupunginjohtaja Kirsi Rontun mukaan kyseessä on merkittävä kulttuuri- ja luontoalue.

– Alue on siinä suhteessa poikkeuksellinen, että pystymme siellä yhdistämään historiaa urbaaniin rakentamiseen.

Rontu nostaa myös esille jakamis- ja kiertotalousyhteisön, joka toimii alueella. Hänen mukaansa alueella on "omaleimaisuutta", joka varmasti kiinnostaa Helsingissä asti.

Keravan asuntomessualueelle halutaan monipuolista rakentamista, mutta tarkempia suunnitelmia ei vielä ole. Asia menee vielä valtuuston hyväksyttäväksi, ja vasta sen jälkeen käynnistetään suunnitelutyöt.