"Paholaisen pankkiiri" paljasti työnantajansa ja joutui vankilaan – Nyt tietovuotaja Bradley Birkenfeld elää jälleen luksuselämää

Eurooppalaisten pitäisi tiukentaa veronkierron ja rahanpesun valvontaa, sanoo Sveitsin pankkisalaisuutta raottanut tietovuotaja Bradley Birkenfeld.

tietovuoto
Tietovuotaja markkinoi ranskaksi juuri käännettyä Le Banquier de Lucifer -kirjaansa.
Tietovuotaja markkinoi ranskaksi juuri käännettyä Le Banquier de Lucifer -kirjaansa.Juha Nurminen / Yle

PariisiPariisi on entiselle yksityispankkiirille tuttu kaupunki. Bradley Birkenfeld tapasi pehmitellä huippurikkaita asiakkaitaan ranskalaisissa luksusliikkeissä ja houkutella heitä siirtämään rahojaan sveitsiläisen UBS-pankin numeroiduille ja anonyymeille tileille.

– Asiakkaani olivat kaikkea miljonääreistä toimitusjohtajiin ja Hollywood-tähtiin. Heillä oli eri syyt siirtää rahansa Sveitsiin – jotkut halusivat kiertää veroja, toiset piilottaa rahansa bisnes- tai elämänkumppaniltaan, muistelee kultanappiseen pikkutakkiin sonnustautunut Birkenfeld.

Birkenfeld ei ole enää pankkiiri, mutta eleet ja asusteet arvokelloineen ovat yhä tallella. Ne muistuttavat entisestä elämästä, jolloin Birkenfeld työskenteli Genevessä UBS-pankissa, nosti 250 000 dollarin vuosipalkkaa 19 prosentin bonuksineen, ajoi Ferraria ja poltti kuubalaisia sikareita.

Hänen tehtävänään oli rikkaiden amerikkalaisasiakkaiden metsästäminen hyväntekeväisyystapahtumista, herrasmiesklubeilta, tenniskatsomoista ja yksityislentokoneista. Sveitsiläisen yksityispankkiirin arki oli ”kellon ympäri jatkuvaa juhlaa”.

– Elämäni oli kieltämättä todella kiehtovaa. Matkustin ympäri maailman ja todistin ihan uskomattomia juttuja, Birkenfeld naurahtaa.

Birkenfeld paljasti sveitsiläisen UBS-pankin syyllistyneen systemaattiseen veronkiertoon.
Birkenfeld paljasti sveitsiläisen UBS-pankin syyllistyneen systemaattiseen veronkiertoon.Juha Nurminen / Yle

"Mitä enemmän rahaa, sitä enemmän mahdollisuuksia sen pesemiseen tai verojen kiertämiseen, valitettavasti."

Bradley Birkenfeld

Salattu asiakirja johti historialliseen tutkintaan

Kirjassaan Lucifer’s banker eli Luciferin pankkiiri Birkenfeld muistelee (siirryt toiseen palveluun) aikaansa UBS-pankissa.

Kirjassa kerrotaan, kuinka asiakkaat toivat pankkiholviin taideteoksia, kultaharkkoja, viinirypäleen kokoisia helmiä, harvinaisia postimerkkejä ja tietenkin kasoittain seteleitä. Eräskin mies saapui UBS-pankin marmorilla koristeltuun Geneven-konttoriin mukanaan kuusi eri passia ja puolen miljoonan edestä käteistä.

Pankkiirit auttoivat ökyrikkaita asiakkaitaan kiertämään veroja ja nauttivat itsekin etuoikeutetusta elämästä.

Kunnes tuli vuosi 2005, jolloin pankkiiri Birkenfeld törmäsi kummalliseen ja työntekijöiltä piilotettuun asiakirjaan. UBS-pankki sanoutui siinä irti hämäristä käytännöistä, joihin se omia pankkiireitaan painosti. Birkenfeld suuttui.

– Kysyin salatusta dokumentista esimiehiltäni, mutta en saanut heiltä minkäänlaista vastausta. Tajusin tuolloin, että pankki valehteli meille työntekijöille, asiakkailleen ja osakkeenomistajille. En voinut olla asiasta hiljaa, Birkenfeld tuhahtaa.

Birkenfeld irtisanoutui ja palasi lopulta takaisin kotimaahansa Yhdysvaltoihin.

Siellä hän kertoi tietonsa UBS:n toiminnasta viranomaisille. Seurasi historiallinen tutkinta, jossa paljastettiin amerikkalaisten veronkiertäjien käyttämiä sveitsiläistilejä. UBS joutui lopulta maksamaan Yhdysvaltain liittovaltiolle 780 miljoonan dollarin korvaukset.

Mikään pyhimys ei Birkenfeld itsekään toki ollut – eikä väitä olleensa. Hän oli kietoutunut hämärähommiin itsekin, ja hyötynyt niistä.

Ex-pankkiiri joutui lopulta 30 kuukaudeksi vankilaan veronkierron avustamisesta. Miltä tuomio tuntui?

– Epäreilulta! UBS-pankin johtajat jäivät nalkkiin rikoksista, mutta minä, viranomaisia ja veronmaksajia auttanut tietovuotaja, jouduin ainoana vankilaan, Birkenfeld tuhahtaa.

Veronkierrosta syytetty ja UBS-pankin johtoon kuulunut Dieter Kiefer saapuu oikeustalolle median piirittämänä.
Veronkierrosta syytetty ja UBS-pankin johtoon kuulunut Dieter Kiefer saapuu oikeustalolle median piirittämänä.Juha Nurminen / Yle

Oikeudenkäynti Ranskassa

Niin kutsutun Birkenfeld-skandaalin laineet lyövät joka tapauksessa yhä laajalle. UBS joutui raottamaan maailman tiukinta pankkisalaisuutta, jonka jälkeen kymmenettuhannet yhdysvaltalaiset ilmoittautuivat maksamaan vapaaehtoisesti veroja ja sakkoja.

UBS:n toimista käydään parhaillaan oikeutta myös Ranskassa, sillä pankin epäillään masinoineen siellä laajamittaista veronkiertoa. Jutussa on kuultu myös Birkenfeldiä.

– Mielestäni jo oikeudenkäynnin järjestäminen on voitto. UBS joutuu puolustamaan julkisesti käytäntöjään eli rikkaiden ranskalaisten varojen piilottelua, ex-pankkiiri sanoo.

Hän kuitenkin muistuttaa, että rikkaat voivat yhä huijata systeemiä ja selvitä kiinnijäämisestä suhteellisen pienillä sakoilla. Köyhillä ja keskituloisilla ei tätä mahdollisuutta ole.

– Mitä enemmän rahaa, sitä enemmän mahdollisuuksia sen pesemiseen tai verojen kiertämiseen, valitettavasti.

Birkenfeld on paikalla Pariisin oikeustalolla UBS-oikeudenkäynnin alkaessa.
Birkenfeld on paikalla Pariisin oikeustalolla UBS-oikeudenkäynnin alkaessa.Juha Nurminen / Yle

"Euroopassa laki ei suojaa ilmiantajia mielestäni riittävästi. Moni menettää kaiken."

Bradley Birkenfeld

"Vakava tapaus"

Kaikkiaan rahanpesun valvonta on Euroopassa yhä riittämätöntä ja veronkierto rehottaa – pankkisalaisuuden raottumisesta huolimatta.

Siitä muistuttaa myös Danske Bankia koskeva suuri rahanpesuepäily. Rahanpesuepäilysten kohteeksi joutuneen pankin Viron-yksikön läpi virtasi vuonna 2013 miljardien arvosta venäläistä rahaa.

Pankin sisäisissä selvityksissä on käynyt ilmi laajoja laiminlyöntejä. Birkenfeld kehottaa pohjoismaalaisiakin valpastumaan.

– Danske Bankin tapaus on vakava, sillä siinä puhutaan valtavista rahasummista. Laittomasti hankitut varat hyödyttävät jotakuta ja valuvat sitten muuhunkin rikolliseen toimintaan, esimerkiksi huume- tai asekauppaan, Birkenfeld toteaa.

Erityisen huolissaan hän on kuitenkin Danske Bankin tietovuotajan, brittiläisen Howard Wilkinsonin tilanteesta. Pankin Baltian-liiketoiminnasta vastannen Wilkinsonin henkilöllisyys vuodettiin julki pian paljastusten jälkeen.

– Euroopassa laki ei suojaa ilmiantajia mielestäni riittävästi. Moni menettää kaiken: työpaikan, asunnon, perheen ja maineensa. Mustamaalauskampanjat ovat hyvin suunnitelmallisia.

Entä miten Birkenfeldillä itsellään sujuu? Erinomaisen hyvin – kiitos Yhdysvaltain lainsäädännön ja hyvän asianajajan. Vuonna 2006 säädetyn lain mukaan veronkiertäjien käräyttäjille kun voidaan maksaa hyvinkin suuria palkkioita.

Niinpä ex-pankkiiri sai tietovuodostaan ensin vankilatuomion ja sitten ennätyksellisen avokätisen kiitoksen: yli sata miljoona dollaria Yhdysvaltain viranomaisilta. Kyseessä on tiettävästi kaikkien aikojen suurin yksityishenkilölle maksettu ilmiantopalkkio.

Bradley Birkenfeld on siis nyt superrikas itsekin. Niinpä hän ostelee yhä urheiluautoja ja kuubalaisia sikareita. Ei kuitenkaan enää Sveitsissä.

Lue myös:

Ilmiantaminen ei sovi heikkohermoisille: Urakehitys voi tyssätä, bisnes kadota ja uhkauksia tulee

Putinin ystäviä, Islannin pääministeri, Porošenko, Messi, Fifa-johtajia – historiallinen tietovuoto veroparatiiseista kertoo eliitin rahavirroista

Veroparatiisivuotoa tutkinut toimittaja kertoo: Näin kaikki tapahtui