Suomessa on puhdistettu kemikaaleilla jo kymmeniä järviä – pahoin rehevöitynyt Mikkolanlampi sai saman käsittelyn kuin Littoistenjärvi

Tampereen Kämmenniemen puhdistamon jätevedet johdettiin vuosikymmeniä Mikkolanlampeen.

ympäristönhoito
Mikkolanlammin puhdistustyöt
Kämmenniemen Mikkolanlampeen levitetään alumiinikloridia.Antti Eintola / Yle

Mikkolanlampi sijaitsee Kämmenniemessä, 25 kilometrin päässä Tampereen keskustasta. Tänään lammella liikkui vene, jossa oli kyydissä alumiinikloridisäiliö. Kolmen tunnin operaation aikana lampeen laskettiin 6 000 kiloa puhdistuskemikaalia.

Kunnostuksen tavoitteena on laskea veden fosforipitoisuutta.

– Kunnostushankkeella halutaan ennallistaa alueen vesiluonto ja parantaa lammen virkistysarvoa, kertoo kehitysinsinööri Tiiu Vuori Tampereen Vesi Oy:stä.

Mikkolanlammen kunnostus on määrätty Kämmenniemen jätevedenpuhdistamon ympäristöluvassa. Puhdistamon käsitellyt jätevedet johdettiin aiemmin Mikkolanlampeen ja siitä edelleen Näsijärveen. Jätevesien purkupaikka siirrettiin vuonna 2013 Näsijärven Käälahden suulle.

– Kemikalisointi tehdään vielä uudelleen vuoden kuluttua. Kolmaskin käsittely on mahdollista, sanoo Vuori.

Ympäristöfirma tehnyt jo yli 50 kemikalisointia

Mikkolanlammen kunnostuksen teki Ympäristö Ojansuut Oy. Se on ainoa järvien kemikalisointeihin erikoistunut yritys Suomessa.

– Olemme vuodesta 1998 lähtien tehneet yli 50 kemikalisointia, kertoo Veijo Ojansuu, toinen yrityksen perustajista.

Yhtiö sai valtakunnallistakin näkyvyyttä Varsinais-Suomessa sijaitsevan Littoistenjärven kunnostuksesta keväällä 2017.

– Kyselyjen määrä on viime vuosina lisääntynyt. Kemikalisointi vaatii kuitenkin ELY-keskuksen luvan ja järven vedenlaadun jatkuvaa seurantaa, muistuttaa Ojansuu.

Mikkolanlammi
Mikkolanlammen pinta-ala on noin 7 hehtaaria.Antti Eintola / Yle

Aamulla alkanut nestemäisen alumiinikloridin laskeminen Mikkolanlampeen on ohi kohta puolenpäivän jälkeen. Veijo Ojansuu kertoo, että lammesta otettiin vettä purkkiin ennen kemikalisointia ja heti operaation jälkeen.

– Aloitimme työt aamulla keskeltä lampea. Kyllä siellä vesi nyt iltapäivällä on jo niin kirkasta, että pohja näkyy.

Tampereen Vesi seuraa kunnostushankkeen onnistumista.

Kemikalisoinnin lisäksi lammesta Näsijärveen johtava lähiuoma avataan ja alueella esiintyville viitasammakoille kaivetaan lampareita lammen läheisyyteen.