1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. Kajaani

Kainuussa testataan uudenlaista valmennusta työikäisille muistisairaille

Neuropsykiatrinen valmennus auttaa työikäistä muistisairasta ja hänen perhettään selviämään arjessa.

Kajaani
Kaksi naista kävelee sateessa sillalla.
Valmennuksessa voidaan esimerkiksi lenkkeillä muistisairaan kanssa.Timo Sihvonen / Yle

Kainuussa etenevää muistisairautta sairastaa noin 150 työikäistä ihmistä, ja noin kaksikymmentä henkilöä saa vuosittain diagnoosin muistisairaudesta.

– Nuorin tapaamani, etenevää muistisairautta sairastava henkilö oli diagnoosin saadessaan 49-vuotias. Kun muistisairaus todetaan työikäisenä, se ei kosketa pelkästään sairastunutta, vaan myös hänen puolisoaan, perhettään ja lähiyhteisöä, sanoo Muistiluotsi asiantuntija- ja tukikeskuksen Kainuun toiminnasta vastaava Lea Torvinen.

Kainuussa pilotoidaan parhaillaan uutta neuropsykiatrista valmennusta (siirryt toiseen palveluun) (Kainuun Sanomat) työikäisille muistisairaille. Vastaavaa menetelmää on käytetty aikaisemmin esimerkiksi autismin ja mielenterveyskuntoutujien parissa, mutta ei muistisairaiden kohdalla.

Valmennuksen tavoitteena on vahvistaa työikäisenä sairastuneen, alle 70-vuotiaan muistisairaan ja hänen perheensä voimavaroja sekä tukea arjen- ja elämänhallinnan sujumista.

Valmennussuhteen aikana voidaan helpottaa muistisairaan toimintoja kotona, mikä tukee itsenäistä selviytymistä. Lisäksi asiakkaan kanssa voidaan käydä esimerkiksi lenkillä tai kirpputorilla.

Tällä hetkellä NepTuMus-valmennuksessa (siirryt toiseen palveluun) (Kainuun Muistiyhdistys) on 12 asiakasta.

Lue seuraavaksi