1. yle.fi
  2. Uutiset

Pyörät parkkiin vaikka kirjastokortilla – älykkään pyörätien rakentaminen on lähdössä liikkeelle Lahdessa

Pyöräilijöille suunniteltu älyväylä maksaa reilut puolitoista miljoonaa ja hyödyntää uudenlaista tekniikkaa monin tavoin parin kilometrin matkalla.

Lahti
Pyörätie ja kävelytie
Antti Eintola / Yle

Jos kaikki menee suunnitelmien mukaan, niin sanotun älypyörätien rakentaminen käynnistyy Lahdessa keväällä.

Kevyen liikenteen väylää rakennetaan kahden ja puolen kilometrin verran Etelä-Lahdessa sijaitsevan Apilakadun ja Matkakeskuksen välille.

– Apilakadulta marketalueen läheltä reitti poikkeaa ensin Ajokadun länsipuolelle, kieppaa Liipolankadun varteen, siitä Uudenmaankadulle ja eteenpäin Matkakeskukseen, valottaa Lahden kaupungin mittauspäällikkö ja suunnitelmista vastaava Petri Honkanen.

Älysovellusten ja tietotekniikan avulla voidaan jakaa ja kerätä tietoa väylän varrelta.

– Reitillä on näyttötauluja, joista saa tietoa vaikkapa säätilasta. Anturitekniikka mahdollistaa esimerkiksi kelitietojen välittämisen pyöräilijöille.

Jo rakennusvaiheessa päästään hyödyntämään digitaalista tekniikkaa.

– Rakentamissuunnitelmat on viety digitaaliseen muotoon, eikä perinteisesti paperille. Maastossa ei myöskään nähdä mittakeppejä. Suunnitelma on mallinnettu tietokonepohjalle ja koneet ohjelmoidaan toimimaan sen mukaisesti, Petri Honkanen kertoo.

Honkasen mukaan tietokonepohjaista rakentamista on koeponnistettu Suomessa eikä ongelmia pitäisi tulla edes talvella.

– Laitteiden pitäisi toimia pakkasellakin sujuvasti.

Ympäristö edellä

Pyörätien rakentamisessa hyödynnetään kierrätysmateriaaleja ja se linkittyy kaupungin CityCAP-hankkeseen (siirryt toiseen palveluun), jonka yhtenä tavoitteena on vähentää liikenteen päästöjä.

Kansainvälisen innovaatiokilpailun tuloksena kerättiin ideoita, joita lähdetään nyt kehittämään edelleen.

– Esimerkiksi pyörätien rakennekerroksessa käytetävä kierrätysmateriaali on lentotuhkasta jalostettu, Petri Honkanen kertoo.

Matkakeskukseen puolestaan tulee pyörille parkki ja pysäköintilaite, johon pyörän saa lukittua ilman omaa, erillistä lukkoa.

– Pysäköintiträkkiin lukitus onnistuu millä tahansa kortilla. Vaikka kirjastokortti käy tarkoitukseen.

Suunnitelma on loppuvuodesta teknisen ja ympäristölautakunnan käsittelyssä. Tarjous- ja urakkakilpailujen jälkeen pyöräväylän rakentaminen alkaisi keväällä.

Tämän hetkisen arvion mukaan Lahden älykkään pyörätien rakentaminen tulee maksamaan 1,6 miljoonaa euroa. Osaan kustannuksista saadaan EU-tukea.
_ Korjattu 12.10.2018 kello 9:45 Saksalankatu Liipolankaduksi._

Lue lisää: Kännykkäsovellus seuraa 1 300 lahtelaisen liikennepäästöjä– palkkiona ilmainen bussilippu tai yhteiskäyttöauto

Lue seuraavaksi