Pääministeri Sipilä mittauttaa hallituksen luottamuksen – syynä kiista irtisanomislaista

Eduskunta keskustelee tiedonannosta ensi viikon tiistaina ja hallituksen luottamuksesta äänestetään keskiviikkona.

Juha Sipilä
 Pääministeri Sipilä pitää tiedotustilaisuuden irtisanomislakikiistasta
Pääministeri Sipilä pitää tiedotustilaisuuden irtisanomislakikiistasta

Pääministeri Juha Sipilä (kesk.) esittää hallituksen tiedonantoa liittyen niin sanottuun irtisanomislakiin.

– Kysymme eduskunnasta, onko se linja mitä hallitus noudattaa eduskunnan laajojen rivien tahdon mukaista, Sipilä sanoi tiedotustilaisuudessa eduskunnassa ennen istunnon alkamista.

Sipilän mukaan luottamuksen mittauttaminen koskee hallituksen koko työllisyyspolitiikan linjaa, johon valmisteltava irtisanomislaki kuuluu.

Hallituksen tiedonannon jälkeen eduskunnan suuressa salissa äänestetään hallituksen luottamuksesta. Tiedonanto annetaan eduskunnalle ensi viikon tiistaina ja siitä äänestetään keskiviikkona.

Tiedonannolla hallitus korostaa sitä, että se ei aio perua lakiesitystään irtisanomissuojan heikentämisestä pienissä yrityksissä. Poliittinen vastuu esityksestä siirtyy siis hallitukselta eduskunnalle.

Sipilän mukaan hallituksessa kunnioitetaan järjestöjen oikeutta poliittisille mielenilmauksille eikä toimissa ole kyse hallituksen halusta painaa ay-liikettä polvilleen. Hallituksessa on toiveita sille, että äänestys eduskunnassa vähentäisi protestointia.

– Protestointi hallituksen linjaa vastaan on ollut perinne, mutta eduskunnan linjauksia vastaan on protestoitu vähemmän, Sipilä sanoi.

Palkansaajajärjestöt ovat vaatineet hallitusta perumaan esityksen. Vaatimuksensa tueksi järjestöt ovat lyöneet lisää painetta ylityökielloilla ja muilla työtaistelutoimilla. Järjestöt ovat ilmoittaneet, että työtaistelutoimet tulevat kovenemaan asteittain, mikäli esitystä ei vedetä pois.

Työtaistelutoimet eivät ole vaikuttaneet hallitukseen järjestöjen toivomalla tavalla.

– Ei voi olla niin, että ulkoparlamentaariset voimat sanelevat sen miten hallitus vie tätä eteenpäin. Ikävää että asiat ovat tällaisessa jamassa, mutta hallituksen pitää viedä tätä päättäväisesti eteenpäin, työministeri Jari Lindström (sin.) sanoi tiedotustilaisuudessa.

Kokoomuksen eduskuntaryhmän puheenjohtaja Kalle Jokinen toivoi, että eduskunnassa käydään ensi viikolla irtisanomislakia laajempi keskustelu työllisyyspolitiikasta.

– Hyvin laajaa keskustelua on herättänyt tämä yksittäinen laki, joka on hyvin pieni yksityiskohta tässä isossa työllisyyspoliittisessa kuvassa, jota hallitus on noudattanut. Tämän tiedonannon kautta annetaan eduskunnalle mahdollisuus käydä keskustelua suuresta työllisyyspoliittisesta kuvasta, Jokinen sanoi.

Palkansaajapuolelta on ilmoitettu, että kompromissit irtisanomislain sisällöstä eivät käy.

Sipilä tapasi palkansaajakeskusjärjestöjen puheenjohtajia eilen keskiviikkona Kesärannassa. Ylen tietojen mukaan tapaamisessa ei keskusteltu hallituksen tiedonannosta.

Mikä ihmeen hallituksen tiedonanto?

Hallitus voi antaa eduskunnalle valtioneuvoston tiedonannon jostain ajankohtaisesta asiasta. Tiedonanto käsitellään eduskunnan täysistunnossa. Sen jälkeen käytävässä keskustelussa hallitukselle voidaan esittää epäluottamuslausetta, ja tiedonantokeskustelu päättyykin yleensä äänestykseen hallituksen luottamuksesta.

Tähän mennessä Sipilän hallitus on antanut kolme tiedonantoa (siirryt toiseen palveluun): hallituksen aloittaessa hallitusohjelmasta, seuraavana syksynä kustannuskilpailukykypaketista ja viime kesänä hallituspohjasta sen jälkeen, kun perussuomalaiset hajosi.

Lue myös:

Sipilän väläyttämä hallituksen tiedonanto muuttuikin pääministerin ilmoitukseksi – mitä eroa niillä on?

HS: Pääministeri Sipilä aikoo mittauttaa eduskunnassa hallituksen luottamuksen – taustalla irtisanomislakikiista