1. yle.fi
  2. Uutiset

Kivihiililaitokset tulossa tiensä päähän – Lahden uusi biovoimala valmistuu ensimmäisten joukossa

Hallitukselta on pian tulossa lakiesitys, joka kieltää kivihiilen käytön energiantuotannossa.

energia
Kymijärven voimala.
Lahden kaupungin energiayhtiö kulkee Suomessa kivihiilestä luopujien etujoukossa.Heikki Kiseleff / Yle

Noin 400 työntekijää rakentaa uutta Lahti Energian Kymijärvi III -biovoimalaitosta, joka otetaan käyttöön noin vuoden päästä.

Kaukolämpölaitoksen piippu kohoaa 120 metriin, ja biomassaa polttava kattila täyttää runsaat 50 metriä korkean rakennuksen.

– Biomassaa syötetään kattilaan, keitetään vedestä höyryä ja tehdään sillä kaukolämpöä, tiivistää projektipäällikkö Mika Timonen prosessia.

Savukaasut jatkavat matkaa lämmön talteenottolaitokseen, jossa vesi lauhtuu ja viimeisetkin lämmöt otetaan käyttöön. Puhdistettu vesi palaa prosessiin ja ylijäämä lasketaan Vesijärveen.

– Lauhtunut vesi on puhtaampaa kuin järven nykyinen vesi.

Hitsausta Kymijärven voimalassa.
Lahti Energia rakentaa biovoimalaitosta, jolloin yhtiö voi luopua kivihiilestä lämmöntuotannossaan.Heikki Kiseleff / Yle

Laitoksen on määrä tuottaa noin puolet Lahden kaukolämmön tarpeesta. Uusi laitos korvaa yli 40-vuotiaan Kymijärvi I -voimalaitoksen, joka suljetaan ensi keväänä.

– Ykkösvoimalassa loppuvat käyttötunnit, joten tämä muutos oli tehtävä nyt. Myös tiukentuvat ilmansuojelunormit ajavat investoimaan uuteen, Lahti Energian toimitusjohtaja Eero Seesvaara sanoo.

Hallitukselta on lähiaikoina tulossa lakiesitys, jossa kivihiilen käyttö energiantuotannossa kielletään vuoden 2029 vapusta alkaen.

Kymijärvi I:n sulkeuduttua Lahti Energia luopuu kivihiilen käytöstä lämmöntuotannossa, mikä vähentää hiilidioksidipäästöjä 600 000 tonnia vuodessa.

Kolmosvoimala voi käyttää kivihiiltä, mutta silloin kyse on poikkeusolosuhteista. Esimerkiksi rospuuttokelit tai työtaistelut voivat häiritä biomassan keruuta ja kuljetusketjua.

Lahti Energia rakennuttaa Kymijärvi 3 -voimalaa
Kymijärvi I -voimalaitos (kuvassa vasemmalla) suljetaan ensi maaliskuussa. Uusi voimalaitos nousee lakkautettavan viereen.Petri Niemi / Yle

Monessa kaupungissa vielä mietitään korvaavia keinoja

Lahden kaupungin energiayhtiö kulkee kivihiilestä luopujien etujoukossa Suomessa. Viime vuoden lopulla Naantalissa otettiin käyttöön monipolttolaitos (siirryt toiseen palveluun), joka vähentää Turun Seudun Energiatuotanto Oy:n hiilidioksidipäästöjä noin 420 000 tonnia.

Konsulttiyhtiö Pöyry on selvittänyt kivihiilestä luopumisen vaikutuksia. Selvitys kertoo, että noin 90 prosenttia poltetusta kivihiilestä käytettiin yhdeksässä voimalaitoksessa tai kaukolämpöverkossa (siirryt toiseen palveluun) vuonna 2016.

– Kaikki ovat varautumassa, mutta eniten työtä se vaatii Helsingissä ja Vaasassa, teollisuusneuvos Petteri Kuuva työ- ja elinkeinoministeriöstä arvioi.

Esimerkiksi Helsingissä korvaavat ratkaisut ovat tulossa 2020-luvun alkupuolella.

Lahden uusi voimalaitos käyttää polttoaineenaan metsähakkuista syntyviä tähteitä ja energiajakeita sekä sahateollisuuden sivutuotteita.

– Kun tukki menee sahaukseen siitä jää muun muassa kuorta ja muuta sahausjätettä, joka kelpaa meille, Timonen sanoo.

Yhtiö on sopinut polttoaineen toimituksesta esimerkiksi kahden lähialueen sahan kanssa.

Kaikki ovat varautumassa, mutta eniten työtä se vaatii Helsingissä ja Vaasassa.

Petteri Kuuva

Puolet kuljetuksista tulee 60 kilometrin säteeltä laitoksesta. Loput noin sadan kilometrin säteeltä. Polttoainetta ostetaan jatkossa lähialueilta noin 12 miljoonalla eurolla vuodessa, kun kivihiiltä on hankittu Venäjältä.

– Kovimmilla pakkasilla viitisenkymmentä rekkaa ajaa portista sisään ja tuo polttoainetta, Lahti Energian toimitusjohtaja Eero Seesvaara kertoo.

Uusi voimalaitos synnyttää polttoaineen keruuseen ja kuljetukseen kotimaahan noin 80 uutta työpaikkaa.

Työmaalla kolmasosa ulkomaisia reissutyöntekijöitä

Kymijärvi III -voimalaitos maksaa noin 165 miljoonaa euroa. Valtaosa rahoituksesta on lainattu Pohjoismaiden ja Euroopan investointipankeilta. Yhtiön oman rahoituksen lisäksi myös työ- ja elinkeinoministeriö on tukenut voimalan rakentamista.

Kalleimman osan eli kattilan toimittaa japanilaisen Sumimoton suomalainen yksikkö Varkaudessa. Raaka-ainejärjestelmä ja polttoaineen kuljettimet tulevat suomalaiselta Raumasterilta. Lämmöntalteenottojärjestelmän tekee ruotsalainen Radscan.

Kovimmilla pakkasilla viitisenkymmentä rekkaa ajaa portista sisään ja tuo polttoainetta.

Eero Seesvaara

Noin kolmasosa työmaan työntekijöistä tulee ulkomailta – lähinnä Kroatista, Puolasta ja Ruotsista, koska alan ammattilaisia on vaikea löytää Suomesta tai he ovat muilla työmailla töissä.

Kroatialainen insinööri Vedran Hucaluk Duro Dakociv Montaza -yhtiöstä johtaa yli sadan maamiehensä työporukkaa, joka tekee muun muassa kattilan asennustöitä.

– Insinööreille riittää töitä Kroatissakin, mutta haluan haasteita ja siksi haluan työskennellä ulkomailla. Tässä projektissa on haasteita pysyä esimerkiksi aikataulussa, mutta toistaiseksi kaikki on sujunut suunnitelmien mukaan.

Insinööri Vedran Hucaluk Kymijärvi 3:n voimalaitostyömaalla.
Kroatialainen insinööri Vedran Hucaluk on työskennellyt Kymijärvi III:n työmaalla maaliskuusta alkaen.Petri Niemi/Yle

Voimalaitoksen rakennustöissä kiireisin aika alkaa parin kuukauden päästä. Silloin töissä on yhteensä 550 työntekijää ja valvojaa.

Lahti Energia on kertonut, että se laskee kaukolämmön hintaa (siirryt toiseen palveluun)ensi vuoden alussa. Yhtiö odottaa, että uusi voimalaitos laskee painetta nostaa hintoja myös tulevaisuudessa.

– Aika näyttää, miten markkinatilanteet kehittyvät. Uskomme, että pystymme jatkamaan hinnanalennustrendiä maltillisesti myös tulevaisuudessa, toimitusjohtaja Eero Seesvaara arvioi.

Voimalaitokseen on mahdollista rakentaa myös sähköntuotantoa. Noin 35–50 miljonan euron sähköturbiini-investoinnista ei ole vielä tehty päätöstä.

Lue seuraavaksi