Hyppää sisältöön

Maailman ruokatilanne paranee, mutta 50 maata ei saa nälkäongelmaa kuriin

Maailman nälkäindeksi osoittaa, että monet maat eivät saavuta YK:n tavoitetta hävittää nälkäongelma vuoteen 2030 mennessä.

Aliravittua vauvaa syötetään Jemenin pääkaupungissa Sanaassa. Kuva: Yahya Arhab / EPA

YK:n järjestöt ovat julkaisseet tämänvuotoisen Maailman nälkäindeksin (GHI) (siirryt toiseen palveluun). Indeksi osoittaa, että suurin osa maista on kyennyt vähentämään väestönsä aliravitsemusongelmaa, mutta noin 50:ssä maassa kehitys on huolestuttavan heikkoa.

Selvityksessä oli mukana 119 maata. Siitä oli jätetty pois kehittyneet teollisuusmaat, joissa ei ole ruuan riittävyyteen liittyvää ongelmaa. Lisäksi muutamasta maasta ei ollut riittävästi tietoa saatavilla.

Nälkäindeksin mukaan maailman vakavin nälkäongelma on sisällissodan repimässä ja äärimmäisen köyhässä Keski-Afrikan tasavallassa.

Kuusi maata; Tshad, Sierra Leone, Madagaskar, Jemen, Haiti ja Sambia kärsivät myös vakavasta nälänhädästä.

Tavoite karkaamassa

YK:n jäsenmaat ottivat vuonna 2015 tavoitteekseen hävittää nälkäongelman maailmasta kokonaan vuoteen 2030 mennessä. Edellä mainittujen maiden lisäksi 45:ssä maassa tavoitteen saavuttaminen vaikuttaa epätodennäköiseltä.

Nälkäindeksissä otetaan huomioon neljä muuttujaa; aliravittujen kokonaismäärä sekä ruuan puutteesta johtuva lasten riutuminen, kasvun hidastuminen ja kuolleisuus.

Kaikki mittauksessa mukana olleet maat mukaanlukien nälkäongelma on vähentynyt GHI:n mukaan laskennallisesti noin kolmanneksella. Vaikeimmissa maissa Etelä-Aasiassa ja Saharan eteläpuolisessa Afrikassa tilanne on kuitenkin parantunut vain vähän.

GHI:n huomioimista tekijöistä selvimmin on parantunut lapsikuolleisuustilanne. YK-järjestöjen mukaan tutkituissa maissa kuoli vuonna 2000 alle viisivuotiaista lapsista 8,1 prosenttia. Vuonna 2016 osuus oli pudonnut 4,2:een prosenttiin.

Vuosina 1998 - 2002 jopa 37 prosenttia lapsista kärsi ruuan puutteesta johtuvista kasvuhäiriöistä. Vuosiin 2013 - 2017 tultaessa osuus oli enää 28 prosenttia.

Lasten ruuan vähyydestä johtuvaa riutuneisuutta kuvaava prosenttiluku oli pienentynyt vain niukasti.

Vuosina 1999 - 2001 tutkittujen maiden väestöstä 17,6 prosenttia oli aliravittuja. Vuosina 2015 - 2017 osuus oli laskenut 12,3:een prosenttiin.

.
.