Keskustan Pakkanen uhkasi HS:n haastattelussa äänestää sote-uudistusta vastaan, jos Kouvola ei saa lääkärikopteria – sanoo Ylelle: "Niitä ei nyt koplata"

Sosiaali- ja terveysministeriön työryhmä on ehdottanut kopterin sijoituspaikaksi Lappeenrantaa.

pelastushelikopterit
Oulusta toimiva Finnhemsin lääkärihelikopteri FH-50 lähdössä Oulunsalon tukikohdasta 7.9.2015.
Ari-Pekka Sirviö / Yle

Uuden lääkärihelikopterin sijaintipaikka on aiheuttanut kovaa vääntöä hallituspuolueiden sisällä. Helsingin Sanomat kertoi torstaina (siirryt toiseen palveluun), että keskustan eduskuntaryhmässä olisi jopa uhattu äänestää hallituksen sote-uudistusta vastaan, jos kopteria ei sijoiteta Kouvolaan.

Keskustan kouvolalainen kansanedustaja Markku Pakkanen kertoi lehdelle esittäneensä tällaisia kantoja.

Pakkasen mukaan Kouvolan Utin puolesta puhuu muun muassa parempi sijainti Etelä-Suomen asutuskeskusten ja Itäisen Suomenlahden osalta.

Lehden mukaan asia on hiertänyt viime aikoina hallituksen sisällä niin pahasti, että ratkaisu sijoituspaikasta voi siirtyä ensi vuodelle. Myös kouvolalainen työministeri Jari Lindström (sin.) on pitänyt kiistassa kotikaupunkinsa puolia, vaikka ei asiaa julkisesti kommentoikaan.

Pakkanen Ylelle: Kopteripäätös ja sote eri asioita

Pakkanen sanoo Ylelle, että pitää tiukasti Kouvolan puolia ja että kopteri pitäisi ehdottomasti saada Uttiin. Sote-uudistus on kuitenkin asia erikseen.

– Niitä asioita ei nyt koplata. Tämä on puhtaasti ministeri Saarikon peukalon alla oleva päätös, Pakkanen sanoo.

Pakkanen ei ota kantaa siihen, miten kovaa vääntöä kopterin sijoituspaikasta on käyty hallitusryhmien sisällä.

– Se on tietysti vaalipiirissä tärkeä keskustelu, kun kaksi tärkeää paikkaa siitä kilpailee keskenään.

Työryhmä Seinäjoen ja Lappeenrannan kannalla

Pakkanen sanoo HS:n mukaan, että hän ja Lindstöm aikovat "puristaa päätöksen ulos" asiasta vastaavalta perhe- ja peruspalveluministeri Annika Saarikolta (kesk.).

Toinen uusista lääkärihelikoptereista sijoitetaan Pohjanmaalle ja toinen Kaakkois-Suomeen. Sosiaali- ja terveysministeriön työryhmä on ehdottanut kopterien sijoituspaikoiksi Seinäjokea ja Lappeenrantaa.

Aiemmin myös Kouvolan kaupunki on vedonnut hallituksen keskeisiin ministereihin kopterin sijoittamiseksi Uttiin.

Markku Pakkanen herätti huomiota muutama viikko sitten, kun hän vaati kokoomuksen eduskuntaryhmää äänestämään yhtenäisesti ulkoministeri Timo Soinin (sin.) luottamuksen puolesta. Pakkanen sanoi, että muussa tapauksessa hallituksen lakiesitys irtisanomissuojasta tulisi ottaa uudelleen tarkasteltavaksi.