1. yle.fi
  2. Uutiset

Tunteet kuumenivat eduskunnassa: Puhemies jyrähti huutajille kyselytunnilla, kun keskustelu ammatillisesta koulutuksesta kärjistyi - video

Ammatillisesta koulutuksesta huolestuneet demarit vaativat kriisikokousta.

ammatillinen koulutus
Hallitus ja oppositio kiistelivät ammatillisesta koulutuksesta kyselytunnilla
Hallitus ja oppositio kiistelivät ammatillisesta koulutuksesta kyselytunnilla

Keskustelu ammatillisen koulutuksen tilasta eteni suukovuksi eduskunnan kyselytunnilla torstaina. Opposition kansanedustajat hiillostivat aiheesta opetusministeri Sanni Grahn-Laasosta (kok.).

SDP:n kansanedustaja Pilvi Torsti kertoi, että poliitikoille tulee hätähuutoja opettajilta, vanhemmilta ja nuorilta siitä, että nuoret eivät saa riittävästi opetusta oppilaitoksissa.

Torsti ehdotti, että opetusministeriö arvioisi tilanteen kiireellisesti ja kutsuisi kokoon ”jonkinlaisen kriisikokouksen” vielä tämän kuun aikana.

Grahn-Laasonen ei luvannut kriisikokousta. Hän vastasi, että hallitus on vienyt kaudellaan läpi ison ammatillisen koulutuksen uudistuksen, jota se nyt toimeenpanee. Grahn-Laasosen mukaan Torstin kuvailemat tilanteet, joissa on kerrottu nuoren jääneen oman onnensa nojaan, eivät ole lainsäädännön mukaisia.

Grahn-Laasonen sanoi, että tilanne vaatii panostusta lainsäädännön toimeenpanoon ja koulutuksen järjestäjille on annettava taloudellista tukea.

– Siihen toimeen on jo ryhdytty ja meillä on itse asiassa hyvinkin tiivis yhteydenpito ammatillisen koulutuksen kentän kanssa, ministeri totesi.

Keskustelu sai yllättävän käänteen, kun opetusministerinä vuosina 2011–2013 toiminut Jukka Gustafsson (sd.) otti osaa keskusteluun. Gustafsson kuvaili, että ammatillisen koulutuksen lakiin jäi eduskuntakäsittelyssä ”vakavia valuvikoja” liittyen muun muassa rahoitustasoon ja lähiopetukseen.

Gustafsson kysyi Grahn-Laasoselta, että aikooko hallitus tehdä korjauksia lakiin.

Grahn-Laasonen totesi Gustafssonille, että ”tehty reformi on parempi kuin ei reformia ollenkaan”. Hän muistutti, että edellisellä hallituskaudella ammatillisen koulutuksen uudistus jäi tekemättä ja ”ministeri äänesti omaa esitystään vastaan”.

Tämän jälkeen istuntosalissa alkoi kuohua ja kansanedustajat keskeyttivät Grahn-Laasosen vastauspuheenvuoron huutamalla välikommentteja. Eduskunnan puhemies Paula Risikko (kok.) puuttui keskusteluun paukuttaen voimakkaasti nuijaansa.

– Nyt kaikki rauhoittuvat, Risikko ärähti salille.

Hälinän vaimennuttua Grahn-Laasonen toisti, että reformi jäi edelliseltä hallitukselta tekemättä. Ministeri myös lisäsi, että nykyinen hallitus sai perinnöksi edellisen hallituksen leikkaukset.

Lue myös:

Sähköasentajaksi opiskeleva Esko Laitinen tappaa aikaa kotona – Opetuksen vähyyteen pettynyt äiti: “En antaisi Eskon asentaa sähköjä kotiini”

Lue seuraavaksi