1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. luontokuvaus

Omassa elementissään luontokuvaajana – "On älyttömän hienoa jakaa näitä maisemia, joita moni ei välttämättä koskaan näe"

Kymmenen vuotta sitten aloitettu valokuvausharrastus poiki Terhi Tuoviselle ammatin.

luontokuvaus
Terhi Tuovinen
Terhi Tuovinen kuvaa sekä työkseen että rentoutuakseen luonnossa.Ville Fofonoff / Yle

Ivalolainen Terhi Tuovinen hankki ensimmäisen kameransa kymmenen vuotta sitten. Siitä lähtien kamera on kulkenut kaikessa mukana. Nyt hänen kuviaan katsovat kymmenet tuhannet ihmiset ympäri maailmaa.

– On hullua ajatella, miten moni silmäpari voi nähdä yksittäisen kuvan Inarin erämaasta tai Saariselältä tien varresta. On älyttömän hienoa, kun voi jakaa näitä maisemia, joita moni ei välttämättä koskaan näe, kertoo Tuovinen.

Valokuvauksesta tuli heti osa Tuovisen elämää. Hän on alusta alkaen kuvannut itselleen normaaleja asioita, eli luonnossa kulkemista ja siitä nauttimista.

– Jotenkin se luonnon ymmärrys on kasvanut vielä enemmän, kun on nähnyt asioita, mitä ei välttämättä olisi huomannut, ellei olisi kameraa kädessä.

Maisema
Terhi Tuovinen kuvaa itselleen tärkeitä asioita: luontoa ja sen kokemista.Terhi Tuovinen

Kuvien saamiseksi on tehtävä töitä. Luonto kuitenkin rentouttaa kiireistä valokuvaajaa, kunhan ei lähde suorittamaan.

– Kulkemisesta pitää saada jotain myös itselle. Pakolla ei kannata tehdä mitään.

Kuvia markkinointiin

Terhi Tuovinen työskentelee Lappia markkinoivan House Of Lapland -viestintätalon sisällöntuottajana. Töissä ja vapaa-ajalla otetuissa kuvissa on kuitenkin eroja.

– Pyrin pitämään oman kuvaamiseni paljon luovempana ja kokeellisempana kuin Lapin markkinointikuvat, ja erottamaan ne niin, etten vapaa-ajalla ottaisi markkinointikuvia ja toisinpäin.

Maisema
Terhi Tuovinen joutuu usein pohtimaan, millainen kuva sopii Lapin markkinointiin ja mikä ei.Terhi Tuovinen

Tuoviselle on kertynyt tuhansia kilometrejä pelkästään viime kesänä kulkiessaan ympäri Lappia valokuvausreissuilla. Hetkittäin auton ratissa oleminen tuntuu raskaalta.

– Kaikki työ tiettyinä hetkinä väsyttää, vaikka se olisi kuinka mukavaa. Nautin siitä kuitenkin niin paljon, etten jää sohvalle makaamaan, jos näen vaikka hienon auringonlaskun.

Sosiaalisen median vastuu

Julkaisualustana Tuovinen käyttää Instagramia. Sisällön tuottaminen sosiaaliseen mediaan voi helposti muuttua tehdasmaiseksi työnteoksi.

– Kun asennoituu niin, ettei tee itselleen paineita seuraajien ja tykkääjien saamisesta, niin se ei tunnu raadolliselta. Se, mitä tekee ja jakaa ihmisille, puhuu puolestaan. Ei julkisuutta tarvitse sillä lailla hakea.

Maisema
Terhi Tuovisen omat kuvat ovat kokeellisempia ja vapaampia, kuin markkinointikuvat.Terhi Tuovinen

Luonnossa valokuvaaja pyrkii toimimaan esimerkillisesti. Kun kuvia katsovat tuhannet ihmiset, on huomioitava kuvaajan vastuu siitä, mitä kuvissa voi esittää.

– Pyrin aina näyttämään katsojille, kuinka toimitaan, mihin voi mennä ja mitä voi kuvata. Se on tärkeää pitää mielessä.

Tuovinen ei ajattele, että joku varaisi matkan Lappiin vain sen takia, että hän julkaisee kuvan. Kun kymmenet tuhannet ihmiset näkevät hänen kuvansa, on joukossa niitä, joiden mielenkiinto herää. Joskus hän saa viestejä, joissa kehutaan maisemia, haaveillaan Lapin matkasta ja pyydetään kertomaan lisää Lapista.

Terhi Tuovinen on iloinen yhteydenotoista.

– Se on somen paras puoli, että siinä tapaa ihmisiä eri puolilta maailmaa.

Lue seuraavaksi