Rautalammin skandium näyttää olevan otettavissa talteen – kaivoksen tuloon on vielä matkaa vuosikymmeniä

Itä-Suomen yliopiston tutkimus antaa suuntaa jatkotutkimukselle.

Skandium
Skandiumia kalliossa.
Sakari Partanen / Yle

Rautalammilla olevan skandium-esiintymän hyödyntämisestä on saatu lupaavia tuloksia Itä-Suomen yliopiston tutkimuksessa. Tuloksia esiteltiin torstai-iltana Rautalammilla järjestetyssä yleisötilaisuudessa.

Tutkijat ovat kokeilleet skandiumin liuottamista kiviaineksesta hapon avulla. Menetelmä todettiin toimivaksi ja sillä saatiin skandiumia talteen, mutta menetelmän kannattavuuden selvittäminen vaatii vielä lisää tutkimusta.

Tutkijoiden mukaan vie todennäköisesti parikymmentä, jopa viisikymmentä vuotta ennen kuin skandiumkaivos voisi olla toiminnassa Rautalammilla.

Tutkimukseen otettiin sata kiloa kiviainesta, joka jauhettiin ja siitä eroteltiin skandiumia sisältäviä rakeita, jotka liuotettiin happoon.

Happoliuokseen kehitettiin menetelmä, jolla noin 80 prosenttia liuoksessa olevasta skandiumista saatiin talteen. Lisäksi talteen saatiin myös rautaa, alumiinia ja titaniumia.

Tutkimusta tehneen Itä-Suomen yliopiston kemian professori Jouko Vepsäläisen mukaan jäljelle jäävästä happoliuoksesta voi todennäköisesti tehdä myös lannoiteainetta, koska kiviaineksessa ei ole lainkaan raskasmetalleja, mikä on erittäin poikkeuksellista.

Vepsäläisen mukaan jatkotutkimus ei ole enää nyt tehdyssä mittakaavassa yliopiston hanke, vaan se voisi toteutua eurooppalaisena hankkeena yritysvetoisesti.

Geologian tutkimuskeskus löysi Rautalammin skandium -esiintymän kymmenen vuotta sitten. Se on Euroopan suurin ja maailmanlaajuisesti ainutlaatuinen. Esiintymän arvoksi on arvioitu jopa 34 miljardia euroa.

Skandiumista on hyötyä esimerkiksi autojen, urheilupolkupyörien ja lentokoneiden valmistamisessa. Se perustuu siihen, että alumiiniin sekoitettuna pieni määrä skandiumia tekee hitsaussaumoista huomattavasti vahvempia.