Herätys: Turkilla nauhoitteita sauditoimittajan murhasta, tuhannet pakenevat Venezuelasta Brasiliaan ja Britanniassa prinsessahäät

Lue tästä päivän puheenaiheet lyhyesti. Voit säätää Uutisvahdissa Herätys-ilmoituksia asetuksista.

Aamukooste
Lehdistöä Saudi-Arabian konsulaatin edessä Istanbulissa 11. lokakuuta.
Lehdistöä Saudi-Arabian konsulaatin edessä Istanbulissa 11. lokakuuta.Yasin Akgul / AFP

Washington Post: Turkilla nauhoitteita, jotka todistavat sauditoimittajan tulleen murhatuksi Saudi-Arabian konsulaatissa

Turkkilaiset viranomaiset ovat kertoneet Yhdysvaltojen viranomaisille, että heillä on hallussaan video- ja ääninauhoitteita, jotka todistavat, että sauditoimittaja tapettiin ja hänen ruumiinsa paloiteltiin Saudi-Arabian konsulaatissa Istanbulissa. Asiasta uutisoi Washington Post Turkin ja Yhdysvaltojen viranomaislähteisiin vedoten.

Uutiskanava CNN puolestaan kertoo, että Saudi-Arabian kruununprinssi Mohammed bin Salman otti aiemmin tällä viikolla yhteyttä Valkoiseen taloon puhuakseen Istanbulissa kadonneen ja murhatuksi väitetyn saudijournalistin tapauksesta.

Tuhannet pakenevat Venezuelasta Brasiliaan ja jäävät jumiin eristyneelle rajaseudulle

Brasilian rajaseutu on ottanut vastaan kymmeniä tuhansia kotimaastaan paenneita venezuelalaisia. Suurin osa päätyy asumaan kadulle. Brasilia siirtää tulijoita eri puolille maata helpottaakseen rajaseudun kokemaa taakka ja auttaakseen venezuelalaisia uusien työmahdollisuuksien pariin.

Hätäsuoja
Veljeys ilman rajoja -avustusjärjestön hätäsuoja sijaitsee aivan Boa Vistan kaupungin laidalla.Erkka Mikkonen / Yle

Hätäkeskuksen hektinen kolmivuorotyö ei hätkäytä Tuuli Torssosta: "Puhelut ovat syntymästä kuolemaan ja kaikkea siltä väliltä"

Hätäkeskuspäivystäjän työ on käynyt aiempaa kuormittavammaksi henkilöstöpulan vuoksi, mutta työssä on myös hyvät puolensa. Kun puhelut ovat ruuhkautuneet, niihin vastaaminen on pahimmillaan kestänyt jopa viisi minuuttia. Hätäkeskuslaitos, sisäministeriö ja Pelastusopisto ovat eri mieltä siitä, miten hätäkeskusten työvoimapula tulisi ratkaista.

Hätäkeskuspäivystäjä Tuuli Torssonen ja vuoromestari Artturi Jortikka pitävät työstään Keravan hätäkeskuksessa, mutta viime aikoina siitä on tullut aiempaa kuormittavampaa henkilöstöpulan vuoksi.
Hätäkeskuspäivystäjä Tuuli Torssonen ja vuoromestari Artturi Jortikka pitävät työstään Keravan hätäkeskuksessa, mutta viime aikoina siitä on tullut aiempaa kuormittavampaa henkilöstöpulan vuoksi.Ulla Malminen / Yle

Lintujen syysmuutto etenee lämpimistä säistä huolimatta

Koska lokakuussa on ollut harvinaisen lämpimiä päiviä, monet linnut harkitsevat nyt, milloin kannattaa lähteä. Lokakuussa on tyypillistä, että linnut muuttavat sään mukaan.

– Kun on lämpimiä jaksoja, niin niillä ei ole kiire pois. Näinä päivinä ne ruokailevat ja tankkaavat ja lähtevät sitten myöhemmin liikkeelle, kertoo BirdLifen tiedottaja Jan Södersved.

Muuttomatkalla olevia hanhia.
Ismo Pekkarinen / AOP

Britanniassa juhlitaan prinsessa Eugenien häitä – Yle näyttää seremoniat suorana kello 11

Prinssi Andrew'n tytär, Yorkin prinsessa Eugenie menee naimisiin Jack Brooksbankin kanssa. Häät järjestetään Pyhän Yrjön kappelissa Windsorin palatsissa. Häihin on kutsuttu 850 vierasta sisälle kirkkoon. Ylen verkkosivulla ja Yle Areenassa vieraiden saapumista voi seurata kello 11 alkaen. Hääseremonia alkaa kello 13.

Yorkin prinsessa Eugenie kuvattuna kihlattunsa, Jack Brooksbankin kanssa Buckingham Palacessa 22. tammikuuta.
Yorkin prinsessa Eugenie kuvattuna kihlattunsa, Jack Brooksbankin kanssa Buckingham Palacessa 22. tammikuuta.Jonathan Brady / AFP

Viikonloppu lämmin osassa maata – pohjoisessa tihkusateita

Aamulla pilvisyys on runsasta suuressa osassa maata ja paikoin esiintyy sumua. Päivällä pilvipeite rakoilee tai vetäytyy pohjoiseen maan etelä- ja länsiosassa. Ylen meteorologin Seija Paasosen mukaan aurinkoisilla alueilla lämpötila kohoaa 15 asteen vaiheille. Pohjoisessa on pilvistä ja tihkusateista. Lue lisää säästä täältä.

Sääennuste perjantaille 12. lokakuuta.
Sääennuste perjantaille 12. lokakuuta.Yle