CNN: Saudiprinssi halusi puhua Trumpin vävyn kanssa kadonneesta sauditoimittajasta – hallinto kieltäytyi

Saudi-Arabian kruununprinssin tiedetään halunneen vaientaa hänestä kriittisesti kirjoittaneen Jamal Khashoggin. Nyt pohditaan sitä, aliarvioiko prinssi Khashoggin katoamistapauksen kansainväliset seuraukset.

Jamal Khashoggi
Valkoisen talon kansliapäällikkö John Kelly ja neuvonantaja Jared Kushner seisovat saudidelegaation taustalla Valkoisessa talossa 20. maaliskuuta 2018. Kruununprinssi Mohammed bin Salmanin johtama delegaatio saapui Yhdysvaltoihin neuvottelemaan presidentti Trumpin kanssa.
Valkoisen talon kansliapäällikkö John Kelly ja neuvonantaja Jared Kushner seisovat saudidelegaation taustalla Valkoisessa talossa 20. maaliskuuta 2018. Kruununprinssi Mohammed bin Salmanin johtama delegaatio saapui Yhdysvaltoihin neuvottelemaan presidentti Trumpin kanssa.KEVIN DIETSCH/ EPA-EFE

Saudi-Arabian kruununprinssi Mohammed bin Salman otti aiemmin tällä viikolla yhteyttä Valkoiseen taloon puhuakseen Istanbulissa kadonneen ja murhatuksi väitetyn saudijournalistin tapauksesta.

Uutiskanava CNN:lle (siirryt toiseen palveluun) puhunut, Yhdysvaltain tiedustelulähteitä lähellä oleva viranomainen kertoo, että kruununprinssi teki yhteydenoton, kun kävi selväksi, että syyttävä sormi katoamistapauksessa osoittaa Saudi-Arabian kuningashuoneen suuntaan.

Viranomaislähteen mukaan kruununprinssi soitti kiistääkseen väitteet siitä, että saudeilla olisi mitään tekemistä Jamal Khashoggin katoamismysteerin kanssa.

Hän oli lähteen mukaan tiedustellut erityisesti sitä, että olisi saanut keskustella asiasta presidentti Donald Trumpin vävyn ja neuvonantaja Jared Kushnerin kanssa, johon kruununprinssillä on hyvät suhteet.

Lopulta kuitenkin puheluun osallistui myös kansallisen turvallisuuden neuvonantaja John Bolton. Lisäksi ulkoministeri Mike Pompeo kävi erillisen puhelinkeskustelun prinssi bin Salmanin kanssa.

Viranomaislähteen mukaan tällä haluttiin viestittää bin Salmanille, ettei tämä voi ohittaa Trumpin hallinnon keskeisiä jäseniä.

Aliarvioiko kruununprinssi sauditoimittajan katoamisen kansainväliset seuraukset?

The Washington Postin (siirryt toiseen palveluun) ja CNN:n mukaan Yhdysvaltain tiedustelulla on salakuuntelumateriaalia, jossa saudiviranomaiset keskustelevat maanpaossa eläneen Jamal Khashoggin houkuttelemisesta Saudi-Arabiaan. Siellä Khashoggi oli määrä vangita.

Operaatio, jossa Yhdysvaltain Virginiassa asunut Khashoggi oli määrä houkutella Saudi-Arabiaan, oli Washington Postin mukaan kruununprinssin määräämä.

CNN:lle puhunut tiedusteluviranomainen ei kertonut, milloin Yhdysvallat on saanut kyseisen salakuuntelumateriaalin, mutta hänen mukaansa sitä ryhdyttiin käymään uudelleen läpi Khashoggin katoamisen jälkeen.

Protestoija pitää kädessään saudijournalisti Jamal Khashoggin kuvaa Saudi-Arabian konsulaatin edessä Istanbulissa 5.10.2018.
Protestoija pitää kädessään saudijournalisti Jamal Khashoggin kuvaa Saudi-Arabian konsulaatin edessä Istanbulissa 5.10.2018.EPA

Siitä, määräsikö saudiprinssi todella operaation Khashoggin eliminoimiseksi, ei ole todisteita, kuten ei toistaiseksi siitäkään, onko journalisti todellakin murhattu.

Amerikkalaisen tiedusteluviranomaisen mukaan tämänkaltainen operaatio ei voisi kuitenkaan tapahtua ilman prinssin suostumusta.

Selvänä pidetään sitä, että kruununprinssi halusi kyllä vaientaa tästä kriittisesti kirjoittaneen Khashoggin. Nyt pohditaan sitä, aliarvioiko bin Salman katoamistapauksen maailmanlaajuiset vaikutukset.

Trump: Ei rajoituksia Saudi-Arabian asekauppaan

Presidentti Trump ilmoitti torstaina, ettei hän suunnittele rajoituksia Yhdysvaltain asekauppaan Saudi- Arabian kanssa.

Trump toisti jälleen torstaina haluavansa vastauksia Khashoggin kohtalosta, mutta korosti, ettei ole valmis uhraamaan työpaikkoja, joita maiden väliset asesopimukset tuovat amerikkalaisille.

Mohammed bin Salman ja Donald Trump
Saudi-Arabian kruununprinssi Mohammed bin Salman ja Yhdysvaltain presidentti Donald Trump tapasivat myös maaliskuussa 2018 Washingtonissa.Kevin Dietsch / EPA

Valkoisen talon ovaalihuoneessa toimittajille puhunut presidentti totesi, että asekaupparajoitukset johtaisivat siihen, että saudit siirtyisivät tekemään kauppaa Venäjän, Kiinan ja jonkin muun tahon kanssa.

Saudi-Arabia kuuluu maailman suurimpiin aseiden ostajamaihin. Se hankkii valtaosan aseistaan Yhdysvalloilta.

Turkin viranomaiset vuotivat julkisuuteen Saudi-Arabian "kuolemanpartion" nimet

Trump kadonneesta sauditoimittajasta: Tällaista ei voi sallia tapahtuvan

Turkkilaiskanavan video: Oliko kadonnut sauditoimittaja tässä autossa, joka poistui konsulaatista?

Katso video: Sauditoimittajan katoaminen Turkissa on mysteeri – Kansainvälinen painostus Saudi-Arabiaa vastaan kasvaa

Trumpilta ensimmäinen kannanotto kadonneen saudijournalistin tapaukseen: "Olen huolissani, toivottavasti asia järjestyy"

Turkkilaistutkijoiden johtopäätös valvontakamerakuvista: Saudijournalistin ruumis paloiteltiin ja lennätettiin ulos maasta

Lähteet: AP, Reuters