1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. sademetsät

Kolumbiassa Tanskan kokoinen kansallispuisto tuo toivoa sademetsien suojeluun

Metsien hävittämisen on arvioitu aiheuttavan viidenneksen kasvihuonepäästöistä.

sademetsät
Ilmakuva Chiribiqueten kansallispuiston alueesta Kolumbiassa 2. heinäkuuta 2018.
Ilmakuva Chiribiqueten kansallispuiston alueesta Kolumbiassa 2. heinäkuuta 2018.Nicolo Filippo Rosso / Getty Images

Kolumbiassa sijaitseva maailman suurin kansallispuisto trooppisella sademetsäalueella tuo toivoa sademetsien suojelulle.

Serranía de Chiribiqueten kansallispuistoa laajennettiin kesällä 4,3 miljoonan hehtaarin kokoiseksi. Puisto on pinta-alaltaan siis suunnilleen yhtä suuri kuin Tanskan valtio.

Kartta Serranía de Chiribiquete -kansallispuistosta
Ilkka Kemppinen / Yle

Luonnonsuojelijat toivovat, että puiston laajennus auttaisi suojelemaan Kolumbian sademetsiä hakkuilta. Hakkuiden määrän arvioitiin kaksinkertaistuneen viime vuonna. Kaksi kolmasosaa Kolumbian hakkuista on tehty Amazonilla.

Maailman Luonnonsäätiö on arvioinut, että jos hakkuut jatkuvat samaa tahtia, on yli neljännes Amazonin sademetsistä kadonnut vuoteen 2030 mennessä (siirryt toiseen palveluun).

Kolumbian presidentti Juan Manuel Santos kuvattuna seinämaalausten edustalla Chiribiqueten kansallispuistossa Kolumbiassa 2. heinäkuuta 2018.
Chiribiquetessa on valtavan paljon historiallisia seinämaalauksia. Suojelualueen laajennus oli yksi Kolumbian entisen presidentin Juan Manuel Santosin (kuvassa) viimeisiä hankkeita.Nicolo Filippo Rosso / Getty Images

Sademetsien hakkuut ovat vakava uhka ilmastonmuutokselle, koska sademetsät varastoivat miljoonia tonneja hiiltä. Metsien hävittämisen on kokonaisuudessaan arvioitu aiheuttavan viidenneksen kasvihuonepäästöistä.

Suojelualue sijaitsee keskellä Amazonin sademetsää Kolumbian eteläosassa. Alue on poikkeuksellisen monimuotoinen sekä kasvistoltaan että eläimistöltään - puistosta löytyy tuhansia lajeja (siirryt toiseen palveluun).

Villa-apinan poikanen.
Villa-apina on yksi Serranía de Chiribiqueten kansallispuistossa elävistä harvinaisista eläimistä.Getty Images

Eläimistössä on useita uhanalaisia tai harvinaisia lajeja, kuten amerikantapiiri, jättiläissaukko, villa-apina ja jaguaari.

Suojelualueella on myös muun muassa poikkeuksellisia kosteikkoja.

Kansallispuiston vaikeapääsyisyyden ja Kolumbiassa vuosikymmeniä jatkuneen konfliktin takia tutkimuksen tekeminen alueella on ollut haastavaa. Vasta osa alueesta on tähän mennessä kartoitettu.

Kasviston ja eläimistön lisäksi kansallispuisto on kulttuurillisesti ainutlaatuinen. Alueella elää alkuperäiskansoja ja sieltä löytyy poikkeuksellisia arkeologisia kohteita.

Serranía de Chiribiqueten kansallispuisto on pinta-alaltaan yhtä suuri kuin Tanskan valtio.
Ilmakuva Chiribiqueten kansallispuiston alueelta lähellä San Jose del Guaviarea 2. heinäkuuta.Nicolo Filippo Rosso / Getty Images

Puistosta on löydetty 50 muinaista seinäämaalausta, joissa on yhteensä 70 000 kuvaa. Niistä osa on yli 20 000 vuotta vanhoja. Maalaukset esittävät muun muassa eläimiä, metsästystä, taisteluita ja tanssia.

Serranía de Chiribiquetessa on myös tasalakisia eroosiossa syntyneitä pöytävuorimaisia kivimuodostelmia, joita kutsutaan tepuiksi.

Lue lisää:

Ihmiskunnan ratkaisevat vuodet – Jättiraportti: Ilmaston lämpeneminen voidaan rajata 1,5 asteeseen, jos päästöt nollataan ennätysnopeasti

5 asiaa, jotka maailman merkittävimmästä ilmastoraportista pitää tietää – ilmastoprofessori: "Olen paatunut ja kokenut, mutta silti järkyttynyt"

Lue seuraavaksi