Vuokra-asuntojen ylituotanto häämöttää jo Turussa

Omistusasuntoja hankitaan sijoitusmielessä, ja ne päätyvät vuokramarkkinoille.

vuokra-asunnot
Turkuun nousee lähivuosina runsaasti uusia asuinkerrostaloja.
Turkuun nousee lähivuosina runsaasti uusia asuinkerrostaloja.Yle / Lassi Lähteenmäki

Vuosikymmeniä veisattu virsi vuokra-asuntojen puutteesta voidaan kohta laittaa Turussa hyllylle. Uusia omistusasuntoja rakennetaan vauhdilla, ja se näkyy jo vuokramarkkinoillakin.

Miten tässä pääsi näin käymään?

Uudiskohteista ostetaan varsinkin pieniä asuntoja sijoitusmielessä. Pankkitilien korot ovat olemattomia, ja pörssiosakkeiden arvot heilahtelevat, joten vastavalmistunut asunto on monen mielestä hyvä sijoituskohde. Uudessa asunnossa putkiremontit ovat kaukana tulevaisuudessa. Kaiken lisäksi uuden asunnon saa helposti vuokralle.

Uusia koteja valmistuu Turussa monelle suunnalle. Esimerkiksi Logomon vieressä vasara paukkuu ahkerasti, samoin Turun linnan liepeillä. Suunnittelupöydilläkin on piirustuksia vielä lukuisista uusista kohteista. Lähivuosina niistäkin päätyy merkittävä osa vuokramarkkinoille.

Vuokra saattaa jopa laskea

Vuokraturvan Turun tiiminvetäjä Sakari Lankinen sanoo, että vapaita vuokra-asuntoja on Turussa nyt useita satoja, jopa lähes tuhat. Ja tämä on tilanne, vaikka opiskelijat ovat jo tältä vuodelta asettuneet kaupunkiin.

Vapaiden vuokra-asuntojen määrä vaihtelee paljon viikoittain, sillä pienet asunnot menevät edelleen nopeasti kaupaksi. Isompien kanssa on haastetta.

Vuokra-asuntojen määrän voimakas lisääntyminen saattaa heijastua myös hintaan. Lankisen mukaan on mahdollista, että vanhojen kiinteistöjen asunnoista ei saa perittyä jatkossa samaa vuokraa kuin nyt. Kilpailu tekee siis tehtävänsä, ja se on vuokralaisen etu.

Turussa uutta tilannetta tasoittaa se, että kaupunkiin on tulijoita ja menestyvä elinkeinoelämä tarvitsee työntekijöilleen asuntoja.