Edessä poikkeuksellinen viikonloppu – jopa satavuotiaat sääennätykset uusiksi

Syksyn lämpöennätykset vanhenevat, jos lämmin ilma pääsee sumupeiton läpi ja päästää auringon helottamaan.

Syyssää
Näkymä Eiranrannassa Helsingissä 11. lokakuuta.
Näkymä Eiranrannassa Helsingissä 11. lokakuuta.Roni Rekomaa / Lehtikuva

Suurimpaan osaan maata voi olla luvassa poikkeuksellista syyssäätä.

Ajankohtaan nähden lämmin rintama hellii viikonlopun aikana aina Oulun korkeudella asti ja lämpötilat voivat kohota monin paikoin yli pitkänajan ennätysten. Suomen yllä on lämmintä ilmaa, joka parhaimmillaan nostaa elohopean laajoilla alueilla 17 asteen tuntumaan.

Etenkin sunnuntaina voidaan puhua Lappia lukuun ottamatta ajankohtaan nähden poikkeuksellisesta säästä. Ajankohtaan kuuluu myös kosteus, kun maan ja ilman lämpötilaerojen takia ilmassa on alhaallakin leijailevia sumupilviä. Sumupeiton syntyminen illan sekä yön aikana ja sen hälveneminen ratkaisevat sen, kuinka korkealle elohopea päivän aikana nousee.

Ennustaminen on sumun takia epävarmaa.

– Nyt näyttäisi, että sumu hälvenee jo tämän päivän aikana. Jos lounaistuuli voimistuu, voi olla, että yhtä laajaa sumupeittoa ei pääse syntymään viikonlopun aikana, Ylen meteorologi Matti Huutonen ennakoi.

Mitä pidemmälle lokakuuta mennään, sitä alempia lämpötiloja rikotaan. Viime viikolla päästiin jo hyvin lähelle kahtakymmentä astetta Helsingin Malmilla. Lentokentän asemalla on myös tällä viikolla mitattu ennätyksiä, kun keskiviikkona rikottiin 17 astetta 17,1 asteella.

Tähän aikaan vuodesta etelässä pyöritään kymmenen asteen päivälämpötiloissa ja Oulun sekä Kainuun korkeudella 5 asteen tuntumassa.

Infografiikka
Yle Uutisgrafiikka

Sunnuntaina ollaan kuitenkin näillä näkymin hyvin lähellä paljon vanhempia lokakuun lämpöhuippuja. Oulussa ja Jyväskylässä voidaan ylittää yli satavuotiaita ennätyksiä tai lähes sellaisia.

Ilmatieteen laitoksen tietojen mukaan Oulussa ei ole päästy reippaasti yli 50 vuoteen ihan lähelle viime vuosisadan alun ennätystä. Sääennätyksissä asteen kymmenyksetkin ratkaisevat, joten vuoden 2000 lokakuun alun 16,4 astetta on ennätyksestä vielä kaukana. Sen sijaan Jyväskylässä päästiin samana päivänä hyvin lähelle mittaushistorian virallista ennätystä.

Jos lauantaina ja erityisesti sunnuntaina käy kuten tänään perjantaina on käynyt, Oulua myöden päästää poikkeuksellisiin lämpöihin. Lämmin ilma on jo lämmittänyt ja hävittänyt viimeistenkin sumupilvien kosteuden, ja aurinko paistaa sisämaassa.

Kolmen päivän lämpötilaennuste
Yle Sää