1. yle.fi
  2. Uutiset

Kalajoelle suuri aurinkoenergiapuisto ja energiavarasto

Kalajoelle rakentuu suuri aurinkoenergiaa hyödyntävä puisto sekä akkuteknologiaan perustuva energiavarasto. Kyseessä on usean kymmenen miljoonan euron investointi.

Kalajoki
Aurinkopaneeli.
Petri Aaltonen / Yle

Kalajoen kaupunki toteuttaa hankkeen yhteistyössä Hybrid-Power Finlandin kanssa. Kohteet sijoittuvat Kalajoen Läntisten alueelle, jonne on rakentumassa myös tuulivoimapuisto.

Rakennustyöt ovat käynnistymässä lähiaikoina, ja 29 hehtaarin alueen on tarkoitus olla valmis vuoden kuluttua.

Alueelle kootaan erilaisia uusiutuvan energian tuotantomuotoja

Kalajoen kaupungin ja Hybrid-Powerin tiedotteen mukaan aurinkopuisto ja energiavarasto tulevat olemaan osa Suomen ensimmäistä uusiutuvan energian puistoa, jossa yhdistyy useita uusiutuvia energiantuotantomuotoja.

Hybrid-Power Finlandin esimerkkikuva.
Hybrid-Power Finlandin esimerkkikuvassa hahmotetaan sitä, miten vastaavanlainen uusiutuvan energian puisto voisi toimia osana kaupunkirakennetta.Hybrid-Power Finland

Aurinkovoimala koostuu noin 40 000 aurinkopaneelista, joiden sähköllä voidaan lämmittää arviolta 650 omakotitaloa. Aurinkopaneelien väliin rakennetaan puolestaan kasvutunneli, jossa kasvatetaan erilaisia kasveja ympäri vuoden.

Lisäksi alueelle rakennetaan akkuteknologiaan perustuva energiavarasto.

Kalajoki aikoo hyödyntää aurinkopuistoa ja energiavarastoa myös tutkimuksessa sekä matkailussa. Hiekkasärkkien alueelle rakennetaan bio- ja uusiutuvan energian tutkimus- ja kehittämisympäristö, jossa tullaan hyödyntämään 3D- ja virtuaalitekniikkaa.

Sen on tarkoitus valmistua kahden–kolmen vuoden kuluttua.

Lue seuraavaksi