Israel lähetti laskun aktivisteille, jotka vastustivat Israelissa järjestettävää rock-konserttia – "lipun ostaneiden taiteellinen hyvinvointi kärsi"

Israelissa käydään kiivasta keskustelua laista, joka rankaisee Israelin-vastaisten boikottien tukemisesta.

Israel
Lorde esiintymässä St. Gallenin festivaaleilla Sveitsissä.
Lorde esiintymässä St. Gallenin festivaaleilla Sveitsissä.Ennio Leanza / EPA

Israelin hallinto tiukentaa linjaansa Israel-vastaisten boikottien tukemiseen.

Israelia vastaan perustettiin vuonna 2005 BDS-liike, (Boycott, Divestment and Sanctions) jonka tavoitteena on boikotoida Israelin liike-elämää, asettaa maalle pakotteita ja eristää sen kulttuuri- ja tiede-elämä. Liikkeen taustalla ovat palestiinalaiset järjestöt ja se tähtää palestiinalaisten olojen parantamiseen.

Kesäkuussa uusiseelantilainen indiepop-artisti Lorde perui Israeliin suunnittelemansa konsertin sen jälkeen, kun BDS-liikkeen aktivistit olivat kohdistaneet häneen painostusta sosiaalisessa mediassa.

Nyt Jerusalemin käräjäoikeus on lähettänyt yhteensä 45 000 shekelin eli 10 700 euron laskun kahdelle uusiseelantilaiselle aktivistille.

Laskun perusteena on maksaa hyvitystä kolmelle israelilaiselle nuorelle, jotka olivat pettyneet konsertin peruuntumiseen, kertoo The Jerusalem Post -leht (siirryt toiseen palveluun)i.

Vaikka lippurahat oli palautettu nuorille, oikeus arvioi, että nuorten vapaa-aikaan liittyvä "taiteellinen hyvinvointi" oli kärsinyt, samoin kuin heidän maineensa israelilaisina ja juutalaisina. Oikeuden mukaan kohtuullinen korvaus vahingosta on 15 000 shekeliä kullekin.

Uusiseelantilaiset kieltäytyvät maksamasta korvausta. He ehdottavat sen sijaan, että alkaisivat kerätä rahaa Gazan mielenterveystyöhön.

BDS-aktivisti pidätetty

Israelissa on jo viikon ollut pidätettynä yhdysvaltalais-palestiinalainen opiskelija Lara Alqasem, joka on Yhdysvalloissa johtanut paikallista boikottijärjestöä.

Alqasem pidätettiin Tel Avivin lentokentällä, kun hän yritti tulla opiskelemaan Jerusalemin heprealaiseen yliopistoon.

Pidätys on nostattanut Israelissa paljon kohua. Esimerkiksi vasemmistoon painottuva sanomalehti Haaretz kirjoitti pääkirjoituksessaan, että Alqasemin pidättämisen perustelut ovat naurettavat, koska hän ei ole vaarallinen. Hänen johtamassaan opiskelijajärjestössä on alle kymmenen jäsentä.

Lehden mukaan boikotit ovat demokraattisessa maassa laillinen tapa osoittaa poliittinen vastalause.

Israelin boikotin-vastaisia toimia johtava ministeri Gilad Erdan on vastannut, että Israelilla on oikeus puolustaa itseään ja valita, keitä sen maaperälle pääsee.

12.10. klo 13.04 Uutista korjattu: Lorden luonnehdinta muutettu iskelmätähdestä indiepop-artistiksi.

Lähteet: AP