1. yle.fi
  2. Uutiset

Metoo-kampanja sai vauhtia Intiassa – naiset syyttävät ahdistelusta Bollywood-tähtiä, poliitikkoja ja mediaväkeä

Sosiaalinen media tulvii ahdistelutapauksia ja sympatiatviittejä.

#metoo
Intian kongressin naisaktivistit vaativat Oshiwaran poliisiaseman ulkopuolell Nan Patekarin pidätystä 11. lokakuuta.
Intian kongressin naisaktivistit vaativat Oshiwaran poliisiaseman ulkopuolell Nan Patekarin pidätystä 11. lokakuuta.Divyakant Solanki / EPA

Intiassa useat naiset ovat viime päivinä esittäneet sosiaalisessa mediassa syytöksiä ahdistelusta. Tulilinjalla ovat olleet Bollywood-näyttelijät, poliitikot ja median edustajat.

Tuoreimpien ahdistelusyytösten kohteena on apulaisulkoministeri M.J. Akbar. Hän on entinen arvostettu toimittaja, joka on toimittanut maan johtavia englanninkielisiä sanomalehtiä kuten The Telegraphia ja The Asian Age -lehteä.

Intiassa nousevasta #metoo-liikehdinnästä kertovat CNN (siirryt toiseen palveluun), BBC (siirryt toiseen palveluun)ja Washington Post (siirryt toiseen palveluun).

Toimittaja Priya Ramani kuvaili Intian Vogue-lehdessä lokakuussa 2017 ahdistelua työpaikkahaastattelussa, joka tapahtui hotellihuoneessa Mumbaissa. Hän kertoi kuitenkin ahdistelijan nimen vasta maanantaina tviitissään. Kyseessä oli Akbar.

– Osoittautui, että olet yhtä lahjakas saalistaja kuin kirjoittaja. Se oli enemmän deittailua kuin haastattelu, Ramani kertoo.

– Minä olin 23, sinä olit 43.

Mies pyysi viereensä istumaan ja tilanne oli Ramanista hyvin epämiellyttävä. Hän sai tuolloin työpaikan, mutta vältteli miehen kanssa kahden joutumista.

Ramanin avautumisen jälkeen kuusi muuta naista paljastivat, miten Akbart on ahdistellut heitä. Intian ulkoministeri, naispuolinen voimahahmo Sushma Swaraj on väistellyt kysymyksiä alaisestaan ja hallituksen toimista asiassa.

Maanantaina Hindustan Times -lehden politiikan toimittaja Prashant Jha jätti tehtävänsä Twitterissä esiintyneiden ahdistelusyytösten takia.

Intian elokuva-alalla syytöksiä seksuaalisesta ahdistelusta on alkanut liikkua runsaasti.

Bollywood-näyttelijä Tanushree Dutta kertoi kollegansa näyttelijä Nan Patekarin ja ohjaaja Vivek Agnihotrin epäasiallisesta käytöksestä kuvauksissa vuonna 2008. Ilmeni, että Dutta oli tehnyt virallisen valituksen tapauksen jälkeen, mutta ketään ei tuolloin kiinnostanut. Nyt hän saa tukea sosiaalisessa mediassa.

Stand up -komiikkaa tekevä AIB-ryhmä on menettänyt keikkansa, kun kahta sen jäsenistä syytetään ahdistelusta. Useat naiset kertovat ryhmän jäsenen lähetelleen heille kuvia sukuelimistään.

Arvostetun tuotantoyhtiön Phantom Filmin osakas on niin ikään saanut syytöksiä ahdistelusta.

Lue seuraavaksi