Kone jakaa tulevaisuudessa kotihoidon lääkkeet Essotessa

Koneellinen annosjakelu otetaan käyttöön ensi vuoden alusta alkaen, jos kilpailutus etenee suunnitellusti.

Mikkeli
dálkas, lääkkeet
Linda Tammela / Yle

Essoten kotihoidossa aiotaan ottaa käyttöön koneellinen lääkejakelu.

Etelä-Savon sosiaali- ja terveyspalvelujen kuntayhtymä kilpailuttaa jakelusta vastaavat apteekit syksyn aikana. Koneellinen annosjakelu otetaan käyttöön ensi vuoden alusta alkaen, jos kilpailutus etenee suunnitellusti.

Koneellisessa lääkejakelussa robotti jakaa asiakkaalle tarvittavat lääkkeet kahden viikon annosjakelupusseihin. Tällä hetkellä hoitajat jakavat asiakkaiden lääkkeet dosetteihin.

Essoten alueella kotihoidossa on noin 1 700 vanhusta, joista lääkejakelun piirissä on noin 1 200.

Koneellinen lääkejakelu on käytössä valtaosassa suomalaisista kotihoidon yksiköistä, Essoten vanhus- ja vammaispalvelujen palvelupäällikkö Marjo Räsänen kertoo.

– Koneellinen lääkejakelu vähentää merkittävästi lääkkeenjaon jakovirheitä ja lääkehukkaa. Se myös vapauttaa kotihoidon työntekijöiden työaikaa vastaamaan kotihoidon lisääntyvään tarpeeseen, hän sanoo.

Lääkehukkaa ei synny, koska asiakkaalle toimitetaan vain kahden viikon lääkkeet kerrallaan isompien lääkemäärien sijaan.

Kotihoidon henkilökunta tarkistaa saapuneet annosjakelulääkkeet ja huolehtii, että lääkemuutokset menevät tiedoksi palveluntuottajalle. Palveluntuottaja näkee asiakkaan sähköiset reseptit Kanta-palvelun kautta.

Juvalla koneellinen lääkkeenjako on ollut käytössä 40 kotihoidon asiakkaalla jo usean vuoden ajan. Siellä kokemukset ovat olleet myönteisiä.