Arktiset ympäristöministerit lupaavat vähentää mustaa hiiltä – Tanska kieltää vanhat uunit

Ministerit uskovat, että mustaa hiiltä voidaan vähentää nopeasti ja helposti.

luonto
Arktisten maiden ympäristöministerit tiedotustilaisuudessa
Arktisten maiden ympäristöministerit tapasivat perjantaina Rovaniemellä.Kaisa Siren

Arktisten maiden ympäristöministerit haluavat vähentää mustan hiilen määrää. Mustan hiilen eli nokihiukkasten on arvioitu nopeuttavan ilmaston lämpenemistä ja jäätiköiden sulamista arktisella alueella.

– Arktinen alue lämpenee kaksi tai jopa kolme kertaa nopeammin kuin maapallo keskimäärin, sanoi Suomen ympäristöministeri Kimmo Tiilikainen (kesk.) ministerikokouksen tiedotustilaisuudessa.

Kahdeksan arktisen maan ympäristöministeriä tapasi Rovaniemellä torstaina ja perjantaina. Mukana oli myös alkuperäiskansojen järjestöjen sekä Arktisen neuvoston tarkkailijamaiden edustajia.

Tiilikaisen mukaan arktisen alueen maat jatkavat toimia, joilla hillitään mustan hiilen päästöjä. Myös Arktisen neuvoston tarkkailijamaita, kuten esimerkiksi Kiinaa ja Intiaa, yritetään saada mukaan päästöjen vähennystalkoisiin.

Merille puhtaammilla polttoaineilla

Tiilikainen kertoi, miksi Suomi haluaa olla etunenässä vähentämässä nokea.

– Mustahiilipäästöt ovat lyhytaikaisia ja ehkä aika helposti vähennettäviä. Ne eivät siis kumuloidu ilmakehään samalla tavalla kuin hiilidioksidi, mutta ne nopeuttavat merkittävällä tavalla lumen ja jään sulamista.

Suomessa mustaa hiiltä aiotaan vähentää usealla keinolla.

– Nykyaikaistamalla energiantuotantolaitoksia ja vähentämällä energiantuotannossa esimerkiksi sivukaasuja ja liekitystä. Lisäksi arktisessa meriliikenteessä vähennetään päästöjä siirtymällä puhtaampiin polttoaineisiin. Nämä vaikuttavat suoraan mustaa hiiltä vähentävästi, Tiilikainen sanoi.

Tiilikaisen mukaan Suomi ei aio rajoittaa puun käyttöä kotien lämmityksessä osana päästötalkoita.

– Kotien lämmittäminen uusiutuvalla puulla on hyvin kestävä tapa. Meillä ei ole mitään suunnitelmia rajoittaa tällaista. Tietysti nykyaikaiset uunit ja takat voivat vähentää mustan hiilen päästöjä. Puu on parempi lämmitysmuoto kuin esimerkiksi fossiiliset polttoaineet, ministeri totesi.

Tanskassa ei yli 20-vuotiaita uuneja

Tiilikaisen kollega, Tanskan ympäristöministeri Jakob Ellemann-Jensen kertoi, että Tanskassa iso osa kotien aiheuttamista päästöistä tulee vanhoista uuneista.

– Meillä Tanskassa on hanke, jossa kannustetaan uunien uusimiseen. Jos muutat uuteen kotiin, on tarkistettava, onko siellä vanha uuni. Jos uuni on yli 20 vuotta vanha, se on vaihdettava, Ellemann-Jensen kertoi.

Saman kaltaisia terveisiä kertoi Norjan ympäristöministeri Ola Elvestuen.

– Myös Norjassa on ollut useita vuosia hankkeita, joilla uuneista tehdään aikaisempaa puhtaammin polttavia. Aiomme lisätä tätä työtä tulevaisuudessa, Elvestuen sanoi.

Norjalaisministeri lisäsi, että Norja on kieltämässä fossiilisen lämmitysöljyn vuonna 2022.

Arktisen alueen luonnonvarojen käyttö minimiin

Aiemmin tällä viikolla julkaistu ICPP:n raportti nousi myös esille ministerien puheissa. Ilmastoraportin tulosten valossa on selvää, että fossiilisen energian käyttöä on vähennettävä rajusti.

Etenkin herkällä arktisella alueella luonnonvarojen käyttöä ja esimerkiksi öljyn poraamista on syytä tarkastella uudelleen.

– Meidän täytyy maailmanlaajuisesti vähentää radikaalisti fossiilisen energian käyttöä tulevina vuosikymmeninä ja silloin toivon mukaan ei ole edes tarvetta arktisen alueen hyödyntämistä tässä mielessä paljoa lisätä, Suomen Tiilikainen (kesk.) sanoi.

Rovaniemen kokoukseen osallistunut öljymaa Norjan ympäristöministeri Elvestuen on samaa mieltä ministeri Tiilikaisen kanssa.

– Meidänkin täytyy tietenkin tarkastella päämääriämme. Olemme asettaneet jo aiemmin työryhmän, joka tarkastelee koko Norjan taloutta ja mahdollisia ilmastoriskejä. Raportti valmistuu joulukuussa ja se asettaa uuden pohjan keskusteluille Norjassa, Elvestuen totesi.

Kokouksessa oli mukana ympäristöministerit Suomesta, Kanadasta, Tanskasta, Islannista, Norjasta, Venäjältä, Ruotsista ja Yhdysvalloista. Kokoukseen osallistui myös useita arktisen alueen alkuperäiskansoja kuten esimerkiksi inuiitteja ja saamelaisia edustavien järjestöjen jäseniä.