Turvepöly räjähti Alholmens Kraftin tehtaalla Pietarsaaressa

Henkilövahinkoja ei ole sattunut. Turpeen vastaanottoon tulee viikon tauko.

Kotimaa
Turvepöly räjähti turpeen lastaus- ja purkualueella.
Mikaela Löv-Aldén / Yle

Pelastuslaitoksen mukaan Pietarsaaren suurteollisuusalueella on räjähtänyt turvepöly. Räjähdys sattui turpeen lastaus- ja purkualueella, polttoaineen vastaanottohallissa.

Palo ehti levitä seulomorakennukseen, mutta se saatiin rajattua polttoainesiilojen ulkopuolelle. Leviämistä hidasti rakennuksen automaattinen sammutuslaitteisto.

Hälytys tuli perjantaina puolenpäivän jälkeen. Jo iltapäivällä kahden aikaan oli edetty jälkisammutusvaiheeseen. Sammutus- ja raivaustöiden arvioidaan jatkuvan iltaan saakka.

Onnettomuus ei juuri vaikuta tuotantoon

Henkilövahinkoja ei ole sattunut. Peltiseiniä on vaurioitunut ja räjähdysluukut ovat auenneet, kuten niiden kuuluukin. Samoin laitteistolle koitui räjähdyksessä vaurioita.

Alholmens Kraft ei pysty ottamaan vastaan turvetta ainakaan seuraavaan viikkoon. Sen sijaan puuperäisen polttoaineen vastaanotto jatkuu normaalisti.

Räjähdyksen syy tutkitaan myöhemmin videolta.

Turvepöly räjähti turpeen lastaus- ja purkualueella.
Mikaela Löv-Aldén / Yle

Ahlholmens Kraftin toimitusjohtaja Björn Åkerlund kertoo, että tämä on ensimmäinen kerta, kun tehtaalla sattuu tämänkaltainen räjähdys. Täysin varmoja ei olla vielä siitäkään, että kyseessä oli nimenomaan turvepöly, mikä räjähti.

Ilmaan levinnyt kuiva turvepöly voi sopivissa olosuhteissa syttyä räjähdysmäisesti pienestä kipinästä. Tällä vuosikymmenellä ainakin Kuopion Energian voimalaitoksella ja Kaukaan tehtaalla Lappeenrannassa on sattunut tämäntyyppinen räjähdys.

Alholmens Kraft tuottaa sähköä, kaukolämpöä ja prosessihöyryä. Kattiloissa käytetään puupohjaista biopolttoainetta ja turvetta.