Ensin vuodeosastopaikkoja lakkautettiin, nyt tarvitaan uusia – hyvinvointiyhtymä aikoo lisätä sairaansijoja Heinolaan ja Lahteen

Yhtymä keskitti vuodeosastohoidon Orimattilaan, Hollolaan ja Lahteen. Nyt Hollolassa oleva vuodeosasto menee kiinni, minkä vuoksi paikkoja tarvitaan muualta lisää.

vuodeosastot (sairaalaosastot)
Vanhus makaa vuoteessa.
Kalle Niskala / Yle

Heinolaan ja Lahteen esitetään lisää vuodeosastopaikkoja. Päijät-Hämeen hyvinvointiyhtymässä on selvitetty, minne ja minkä verran vuodeosastopaikkoja tarvitaan lähivuosina maakunnassa.

Hollolassa lakkautetaan Salpakankaan vuodeosasto vuoden 2021 loppuun mennessä, koska kunta on myynyt kiinteistön ja vanha kiinteistö on tiensä päässä. Työryhmä esittää, että paikat siirretään Lahden Jalmariin sekä Heinolan sairaalaan. Heinolasta sairaansijat on ostettava erikseen, koska yhtymä ei pyöritä sote-palveluja kaupungissa.

Jalmariin lisätään 19 sairaansijaa ja Heinolaan 34.

Lisäpaikkoja perustetaan Heinolaan, koska siellä on vielä tilaa. Suunnitelmissa on pyritty huomioimaan myös sijainti.

– Heinolahan on esimerkiksi Hartolan kannalta hyvien kulkuyhteyksien päässä, toteaa muutosagentti Anu Olkkonen-Nikula.

Jalmarista taas siirretään ortopedisia ja neurologisia vuodeosastopaikkoja keskussairaalalle, koska niiden lähellä pitää olla saatavilla riittävät ja oikeanlaiset sairaanhoitopalvelut.

Uusia tiloja PÄKSille

Keskussairaalalle rakennetaan muutoinkin uusia vuodeosastopaikkoja laajennuksen yhteydessä.

Tavoitteena on edelleen, ettei sairaalahoidossa olisi ihmisiä, jotka pärjäävät myös kevyemmällä hoidolla tai palveluilla.

Hyvinvointiyhtymä lakkautti useita vuodeosastoja vuonna 2017, ja keskitti sairaansijat Lahteen, Hollolaan ja Orimattilaan. Vuodeosastot suljettiin Nastolasta, Asikkalasta, Padasjoelta ja Iitistä.