Lapin ammattikorkeakoulu hankkii älypajan 1,5 miljoonalla eurolla

Älypaja on täysin digitaalinen ympäristö, joten esimerkiksi prosesseista saadaan ajantasaista seurantatietoa suunnittelun tueksi.

Lapin maakunta
Lapin AMK -teksti ammattikorkeakoulun rakennuksen ovessa.
Antti Heikinmatti / Yle

Lapin ammattikorkeakoulun tiloihin rakennetaan Kemissä älypaja 1,5 miljoonalla eurolla. Uudesta tuotantotekniikan oppimis- ja kehittämisympäristöstä tulee digitaalisesti ohjattu alusta loppuun saakka.

Digitaalisuuden ansiosta tuotantoprosesseista ja esimerkiksi energiankulutuksesta voidaan saada reaaliaikaista tietoa, jota voidaan hyödyntää kehittämisessä.

– Yksi tärkeä toiminto, minkä älypaja mahdollistaisi olisi se, että se toimisi demonstraatioympäristönä erilaisten mittaustekniikoiden hyötykäytössä tai tuotantoprosessien hyötykäytössä, kertoo projektipäällikkö Jukka Joutsenvaara.

– Otetaan esimerkiksi hitsaus, mikä on konepajoissa aika tyypillinen toiminto. Kun seurataan mitä hitsausprosessissa tapahtuu, voidaan saada tietoa siitä miten hitsaus on onnistunut - mistä päästään taas kiinni laatuasioihin.

Lapin ammattikorkeakoulun opiskelijoille älypaja tarjoaa ajantasaisen oppimisympäristön, mutta helpottaa myös suunnittelua opiskelevien insinööriopiskelijoiden pääsyä käytännön tuotantoprosessien äärelle. Tällä hetkellä Lapin ammattikorkeakoulun tiloissa Tietokadulla ei ole konepajakalustoa, vaan sorvien ja porien äärelle on lähdettävä esimerkiksi Lappian tiloihin tai yrityksiin.

Älypajan suunnittelu kestää tämän vuoden. Itse pajan rakentamiseen vaikuttaa vielä ammattikorkeakoulun Cosmos-talossa käynnissä oleva remontti, mutta valmista pajassa pitäisi olla vuoden 2020 syksyllä.

Älypajahanke ja siihen liittyvä oppimisen kehittämishanke ovat saaneet rahoitusta Euroopan aluekehitysrahastosta ja Euroopan sosiaalirahastosta.