1950-luvun käyttöohje vetosi ja puhutteli, nykyinen on etäinen ja usein epäselvä – Pärjäätkö sinä laitteiden käyttöohjeiden kanssa? Kerro meille kokemuksesi

Luetko kodinkoneidesi käyttöohjeet? Saatko ohjeista selvää? Onnistuiko huonekalun kokoaminen ohjeiden avulla?

ohjeet
Käyttöohje jääkaapissa.
Yle

Jääkaappi, pesukone ja sähköhella olivat Suomessa sodan jälkeen uutta ja aika tuntematonta teknologiaa. Niiden kotoistamiseen tarvittiin kunnon käyttöohjeita.

– Silloin käyttöohje otti käyttäjän huomioon monin tavoin. Se puhutteli suoraan ja kunnioittavasti, se opasti ja motivoi, kehui tuotetta ja onnitteli järkevästä valinnasta. Käyttöohje kotoutti ja kesytti laitteen suomalaisen kodin arkeen.

Näin sanoo teknisen viestinnän lehtori Tytti Suojanen Tampereen yliopistosta. Hän väittelee pian kotitalousteknologioiden kesyttämistä. Tutkittavana oli yli 130 käyttöohjetta vuosilta 1945–1995.

1970-luvulle tultaessa ohjeen kirjoittajan persoona alkoi liudentua tekstistä. Käyttöohje lakkasi vähitellen keskustelemasta lukijansa eli laitteen käyttäjän kanssa, ja luvalla sanoen: siitä tuli paljon tylsempi.

Miten on nyt? Olisiko käyttöohje edelleen ystävällisempi ja selkeämpi, jos tuntuisi että se on osoitettu Juuri Sinulle? Vai onko hyvä, että se on suoraa rautalankamallia?

Kerro meille kokemuksiasi erilaisten laitteiden käyttöohjeista tai huonekalujen kokoamisesta ohjeiden perusteella. Luitko ohjeet, saitko niistä selvää? Mikä meni pieleen vai onnistuitko ensiyrittämältä?

Teemme aiheesta juttua lähiaikoina.

Vastaamaan pääset alla olevasta Keskustele-painikkeesta. Ohjeet keskustelussa tarvittavan Yle Tunnuksen luomiseen löydät täältä.