Keski-Karjalaan rakentuu tasokas maastopyöräily- ja polkujuoksureitistö

Keski-Karjalan Karelianpolut merkitään samalla tavalla kuin Kontiolahden Kontionpolut. Selkeät merkinnät antavat mahdollisuuden keskittyä kuntoiluun reitinluvun sijaan.

Lyhyet
Anonyymi kuva maastopyöräilijästä.
Esa Huuhko / Yle

Kiteelle, Tohmajärvelle ja Rääkkylään rakennetaan parhaillaan maastopyöräily- ja polkujuoksureittejä. Keskustaajamista lähtevien reittien pituudet vaihtelevat viidestä kahdeksaan kilometriin. Uudet reitit sopivat myös sauvakävelijöille, koiranulkoiluttajille ja muille luonnossa liikkuville.

Tohmajärvellä reittejä on yhteensä kolme, Kiteellä kaksi ja Rääkkylässä yksi. Kaikissa kunnissa reitteihin yhdistyy myös useita kilometrejä luontopolkuja, mikä antaa lisävaihtoehtoja ulkoiluun.

Syksyinen peltotie.
Tohmajärvellä reitin alkupäässä voi ihailla kumpuilevaa maalaismaisemaa.Petri Lassheikki / Yle

Keski-Karjalan Karelianpolut merkitään samalla tavalla kuin Kontiolahden Kontionpolut. Reittien suunnittelija ja hankkeen koordinaattori Vesa Turkia kuvailee, että reiteiltä on lähes mahdoton eksyä.

Reiteillä on muun muassa jyrkkiä käännöksiä ja risteyksiä ennakoivat merkinnät. Selkeät merkinnät antavat mahdollisuuden keskittyä kuntoiluun reitinluvun sijaan kovavauhtisessakin maastopyöräilyssä ja polkujuoksussa.

Hyvin opastetuille reiteille kysyntää

Hyvin opastetuille luontoliikuntareiteille vaikuttaa olevan kysyntään Keski-Karjalassa. Tohmajärven kunnan liikunnanohjaaja Arja Pirhonen kertoo, että reiteillä on jo paljon liikkujia, vaikka ne ovat vielä keskeneräisiä.

– Kysyntä on aivan valtavaa. Täällä kävellään, pyöräillään ja juostaan jo nyt. Polut ovat vetäneet paljon uusia harrastajia.

Vesa Turkia kertoo, että myös Kiteellä uudet reitit ovat vetäneet jo hyvin liikkujia. Kiteellä reitit ja niiden merkinnät ovat lähes valmiit. Ainoastaan isot opastaulukuvat puuttuvat enää maastosta.

Keskeneräinen puusilta.
Reiteille rakennettavat sillat ovat metrin levyisiä. Leveys riittää siltakammoisellekin pyöräilijälle.Petri Lassheikki / Yle

Turkia pitää tavoitteena, että Karelianpolut-reittikokonaisuus valmistuu kokonaisuudessaan ensi vuoden juhannukseen mennessä. Reittikuvaukset ja kartat löytyvät tuolloin kuntien verkkosivuilta. Jo nyt reittitietoja voi tarkastella Karelianpolkujen Facebook-sivuilla (siirryt toiseen palveluun).

Rahoitus reitistön rakentamiseen on tullut Keski-Karjalan Leader-ryhmältä. Reittien suunnittelu ja toteutus maksaa noin 160 000 euroa.

Polku kulkee kuusimetsässä.
Useimmat reitit sopivat myös aloittelijoille.Petri Lassheikki / Yle