1. yle.fi
  2. Uutiset

Keskustanaiset huolissaan: Miehet jyräävät ehdokasasettelussa Etelä-Pohjanmaalla

Keskustanaisten mukaan poliittinen peli on estänyt joidenkin naisten pääsyn ehdokkaaksi ensi kevään eduskuntavaaleihin. Keskustan Etelä-Pohjanmaan piirin puheenjohtaja ihmettelee kannanottoa.

Etelä-Pohjanmaa
Keskustan ilmapalloja.
Yle / Anssi Leppänen

Keskustanaisten Etelä-Pohjanmaan piiri otti kantaa ensi kevään eduskuntavaalien naisehdokkaiden tilanteeseen. Naisjärjestö kertoo olevansa erityisen huolissaan niin sanotusta poliittisesta pelistä, jolla naisehdokkaiden ehdokkaaksi asettumista on jopa yritetty estää.

Etelä-Pohjanmaan Keskustanaiset vetoavat Keskustan Etelä-Pohjanmaan piirihallitukseen, että kevään 2019 eduskuntavaalien ehdokaslistalta löytyy riittävästi myös naisehdokkaita.

Piirihallituksen jäsen ja Keskustanaisten varapuheenjohtaja Sari Palmu Alajärveltä kertoo, että monen eteläpohjalaisnaisen ehdokkuus on tyrmätty sillä perusteella, että ehdokkaaksi on jo asettunut mies.

– Ympäri Etelä-Pohjanmaata on tällaisia viestejä tullut. Naiset eivät tahdo päästä listoille, kun sanotaan että meillä on jo miesehdokas, Palmu sanoo.

Keskustan Etelä-Pohjanmaan piirin puheenjohtaja Esko Lehtimäki ihmettelee naisjärjestön kannanottoa. Hänen mukaansa naisia on pyydetty ehdokkaaksi.

– Naisille on yhtä hyvin annettu mahdollisuus lähteä ehdokkaaksi. Missään vaiheessa ainakaan piiritasolla ei ehdokkaaksi asettumista ole estetty, vaan nimenomaan kannustettu. Siksi tämä väittämä on minulle hiukan outo, Lehtimäki sanoo.

Ehdokasasettelu marraskuussa

Keskustan ehdokasasettelu on parhaillaan käynnissä Etelä-Pohjanmaan piirissä. Piiri aikoo nimetä eduskuntavaaliehdokkaat marraskuun 9. päivä. Piirin noin 200 yhdistystä ovat saaneet elokuun loppuun mennessä tehdä piirihallitukselle esityksiä eduskuntavaaliehdokkuudesta kiinnostuneista. Jos ehdokkaita on enemmän kuin 12, järjestetään jäsenvaali.

– Ehdokkaita tuli elokuun loppuun mennessä 12, joten jäsenvaalia ei järjestetä. Päätäntävalta on nyt sääntöjen mukaan piirihallituksella ja viimekädessä piirikokouksella, Lehtimäki sanoo.

Lehtimäki perää naisyhdistykseltä aktiivisuutta naisehdokkaiden saamiseksi.

– Tässä tapauksessa voi kysyä piirin naisjärjestöltä, että he voisivat toimittaa listan naisehdokkaista piirihallitukselle. Kyllä ehdotuksia tehdään, jos saamme nimiä.

Sari Palmun mukaan naisehdokkaita etsitään edelleen.

– Naisia tulee saada listalle ympäri Etelä-Pohjanmaata. Puolueen ohje on, että naisia pitää olla vähintään 40-60 suhteessa listalla ja aika kaukana ollaan tällä hetkellä noista lukemista. Koko ajan etsimme ehdokkaita ja rohkaisemme lähtemään mukaan. Sen jälkeen katsomme, mikä paikallisyhdistys voisi ehdotuksen ehdokkaasta tehdä, Palmu sanoo.

Lue seuraavaksi