Baijerin konservatiiveja voi odottaa nolo rökäletappio, jonka seuraukset näkyvät Berliinissä ja Brysselissä asti – 4 kysymystä ja vastausta tärkeistä osavaltiovaaleista

Sunnuntain osavaltiovaaleista tulee konservatiiviselle CSU:lle nöyryytys, jos ennusteet pitävät paikkansa. Syntipukin viittaa sovitellaan sisäministeri Horst Seehoferille.

Saksan politiikka
Söder ja Seehofer lavalla, Söder viittoo kädellään.
Baijerin pääministeri Markus Söder (vas.) ja CSU:n puheenjohtaja, Saksan sisäministeri Horst Seehofer osallistuivat maanantaina kampanjatilaisuuteen Ingolstadtissa.Lukas Barth-Tuttas / EPA

Tänä iltana Münchenissä monella lienee syytä itkeä tuoppiinsa. Konservatiivipuolue CSU eli Baijerin kristillissosiaalinen unioni kokee osavaltiovaaleissa todennäköisesti pahimman tappionsa vuosikymmeniin.

Mielipidemittausten mukaan CSU:n kannatuksesta sulaa lähes kolmannes vuoteen 2013 verrattuna ja se menettää asemansa Baijerin yksinvaltiaana.

Sama kuin jos mahtiseura Bayern München putoaisi jalkapallon Bundesliigasta suoraan, vertasi viikkolehti Der Spiegel (siirryt toiseen palveluun).

Eteläinen Baijeri on Saksan 16 osavaltiosta kenties omalaatuisin, ainakin omanarvontuntoisin. Talous rullaa kadehdittavasti. Osavaltio on kotipesä monelle jättiyritykselle kuten autonvalmistaja BMW:lle – koko nimeltään Bayerische Motoren Werke. Työttömyysprosentti on vaivaiset 2,8.

Samalla Baijeri on harvinaisen tiukasti kiinni perinteissä.

Osavaltiosta löytyy kolkka, jossa vain 14 prosenttia alle kolmivuotiaista on päivähoidossa, vähiten Saksassa. Jokaisessa baijerilaisessa virastossa roikkuu risti. Poliitikon pitää käytännössä pystyä esiintymään uskottavasti nahkahousuissa tai naisten perinneasussa dirndlissä.

Baijeri on erikoistapaus myös siksi, että sillä on kokoaan suurempi painoarvo Saksan politiikassa. CSU on liittokansleri Angela Merkelin kristillisdemokraattisen CDU:n itsenäinen sisarpuolue – pikkusisko, jonka kiukuttelua ja kotiinpäin vetämistä pitää sietää, koska isosisko ei saisi omia tavoitteitaan yksin läpi.

Seehofer ja Merkel keskustelevat liittopäivillä.
CSU:n puheenjohtaja, sisäministeri Horst Seehofer ja liittokansleri Angela Merkel ovat läheisiä työtovereita. Henkilökohtaisesti he ovat huonoissa väleissä.Hayoung Jeon / EPA

Tämän sunnuntain osavaltiovaalit voivat siten horjuttaa myös Merkelin huteraa hallitusta Berliinissä. Sen takia niitä seurataan tarkalla silmällä eri puolilla Eurooppaa.

1. Miten vaaleissa todennäköisimmin käy?

CSU:lle ennustetaan tuoreimmissa kyselyissä 33–35 prosentin kannatusta. Tavalliselle puolueelle se olisi hyvä tulos, mutta CSU:lle katastrofi. Puolue on hallinnut Baijeria yli 50 prosentin enemmistöllä pääosan toisen maailmansodan jälkeisestä ajasta. Vielä viime osavaltiovaaleissa 2013 kannatus oli 47,7 prosenttia.

Vihreät noussee toiseksi suurimmaksi puolueeksi, ennusteiden mukaan noin 18 prosentin kannatuksella. Se on tuplasti enemmän kuin viimeksi. Baijerin vihreiden toinen kärkiehdokas Katharina Schulze, 33, on näiden vaalien näkyvin nainen, sillä CSU:n eturivissä naisia ei ole.

Sculze nostaa tuoppia.
Baijerin vihreiden kärkiehdokkaalla Katharina Schulzella on yleensä tuopissaan Speziä eli colan ja appelsiinilimsan sekoitusta.Lennart Preiss / EPA

Vihreät on nosteessa Saksassa, ja uusissa kannattajissa on tutkimusyhtiö Forsan mukaan (siirryt toiseen palveluun) etenkin demarien, mutta myös CSU:n ja CDU:n entisiä äänestäjiä. Baijerissa sosiaalidemokraattinen SPD on kutistumassa vihreitä pienemmäksi.

Oikeistopopulistisesta AfD:stä odotetaan vihreiden ohella vaalien toista isoa voittajaa. AfD ei ole aiemmin ollut edustettuna Baijerin maapäivillä eli osavaltioparlamentissa, mutta nyt puolueelle ennustetaan 10–14 prosentin kannatusta.

2. Miksi CSU:n kannattajat kaikkoavat?

Ilmeisin syy on maahanmuuttopolitiikka. Kun Saksaan tuli yli miljoona turvapaikanhakijaa vuonna 2015, he saapuivat nimenomaan Baijerin rajan yli. Turvapaikanhakijoita sijoitettiin eri puolille maata, mutta Baijerissa he olivat konkreettisimmin läsnä.

CSU on kritisoinut Merkelin pakolaispolitiikkaa syksystä 2015 lähtien. Tänä keväänä Baijerin pääministeriksi nousseen Markus Söderin retoriikka on lähestynyt jo AfD:n lausuntoja: Söder on puhunut muun muassa turvapaikkaturismista.

Kovilla puheillaan CSU on karkottanut liberaaleja äänestäjiään, joille kristilliset pehmeät arvot ovat tärkeitä.

Toisaalta puheet eivät ole riittäneet tilkitsemään puolueen oikeaa laitaa, josta tiukempaa linjaa toivovia äänestäjiä on vuotanut AfD:n riveihin. CSU on nimittäin tiukan paikan tullen myöntynyt CDU:n tahtoon, eikä ole kyennyt toteuttamaan haluamaansa politiikkaa.

AfD on kampanjoinut esimerkiksi iskulauseella "AfD pitää sen, mitä CSU lupaa."

AfD:n ja CSU:n vaalimainokset rinnakkain.
AfD:n ja CSU:n vaalimainoksia. Oikeanpuolimmaisessa mainoksessa CSU lupaa pitää Baijerin yhtenäisenä, vasemmalla AfD lupaa pitää sen, mitä CSU lupaa.Philipp Guelland / EPA

Lisäksi CSU:n julkikuvaa on mustannut riitely sisarpuolueen kanssa. Merkelin keväällä aloittanut neljäs hallitus on ollut lähellä kaatumista jo kahdesti Merkelin ja CSU:n puheenjohtajan Horst Seehoferin erimielisyyksien vuoksi. Heidän välinsä tiedetään jäisiksi.

3. Kenestä tehdään tappion syntipukki?

CSU:ssa selvin ehdokas syntipukiksi on Seehofer, jonka tähti on muutenkin laskusuunnassa. Mutta hän tuskin ryhtyy vapaaehtoisesti kantamaan vastuuta.

Esimerkiksi Süddeutsche Zeitungille antamissaan kommenteissa (siirryt toiseen palveluun) puheenjohtaja Seehofer on korostanut, että hän ei ole puoleen vuoteen sekaantunut Baijerin politiikkaan eikä johtanut puolueensa vaalikampanjointia.

Eli etsikää syyllisiä Münchenistä Baijerin pääministerin Markus Söderin toimistosta, tuntuu Seehofer kehottavan. Söder on puolestaan antanut ymmärtää, että syy löytyy ennemmin Berliinistä, Seehoferin ja Merkelin julkisesta riitelystä.

Osa artikkelin sisällöstä ei ole välttämättä saavutettavissa esimerkiksi ruudunlukuohjelmalla.

Kilpakumppanuksista Seehoferin asema on heikompi.

Syytä kannattajien menetyksestä yritetään todennäköisesti sälyttää myös Merkelillle. Hän ei kuitenkaan ole ollut CSU:n kampanjassa mukana. Perjantaina CSU:n viimeisessä suuressa kampanjatilaisuudessa oli paikalla tiukoista maahanmuuttonäkemyksistään tunnettu Itävallan liittokansleri Sebastian Kurz.

4. Miten vaalit vaikuttavat Angela Merkelin asemaan?

Merkelille olisi epäilemättä henkilökohtaisesti helpotus, jos hän ei enää joutuisi tekemään yhtä läheistä yhteistyötä Horst Seehoferin kanssa kuin tähän asti.

Heidän kaunansa ulottuvat vuosien taakse, ja kesällä ne purskahtivat julkisuuteen kaikkien silmille. Keskellä hallituskriisiä Seehofer sanoi muun muassa, ettei hän anna sellaisen liittokanslerin erottaa itseään, joka on kansleri vain hänen ansiostaan.

Toisaalta CSU:n tappio keikuttaa Merkelin omaa tuolia siinä mielessä, että se johtaa konservatiivisten sisarpuolueiden yhdistetyn painoarvon heikkenemiseen. Samalla haavoitetusta CSU:sta voi tulla entistäkin arvaamattomampi hallituskumppani.

Merkelin todennäköisesti viimeinen kausi Saksan johdossa ei ole muuttumassa ainakaan helpommaksi. Ja mitä enemmän hänen pitää kääntää katsettaan sisäpolitiikkaan, sitä suurempi valtatyhjiö Eurooppaan muodostuu.

Baijerin osavaltiovaalit ravistelevat Saksaa