Hyppää sisältöön

Kittilä-oikeudenkäynnissä on aikatauluvaikeuksia – käsittelypäiviä lisätään

Uhkana on joidenkin vastaajien kuulemisten venyminen joulunalusviikolle. Ensin pyritään kuitenkin lisäämään viikoittaisia käsittelypäiviä.

Kittilä-oikeudenkäynti Rovaniemellä alkoi syyskuun 11. päivä. Jutun käsittelyn ajaksi on pitänyt vuokrata tilat aluehallintovirastolta, koska Lapin käräjäoikeuden tiloihin eivät kaikki asianosaiset mahtuisi yhtä aikaa. Kuva: Maija-Liisa Juntti / Yle

Syynä Lapin käräjäoikeuden aikataulumuutoksiin ovat vastaajien arvioitua pidemmät oikeussalikuulemiset.

Ensimmäisenä kuulemispäivänä viime torstaina ehdittiin haastatella loppuun asti kahta kolmesta käsittelyyn kutsutusta vastaajasta.

Kuultavana käräjäoikeudessa on vielä lähes kolmekymmentä vastaajaa.

Viikoittaisten käsittelypäivien lisääminen riippuu nyt saatavista tiloista. Tilat ovat poikkeuksellisesti vuokralla Lapin aluehallintovirastolta.

– Lähtökohta meillä on edelleen se, että tämä ei kestäisi kuin 13. joulukuuta saakka. Myöskään syyttäjät eivät mielellään istuisi enää joulunalusviikolla, käräjätuomari Vilho Niiranen sanoo.

Hän sanoo laittavansa ehdotukset ylimääräisistä istuntopäivistä jutun osapuolille heti, kun tilat varmistuvat.

Tähän saakka Kittilä-käräjiä on istuttu kolmena päivänä viikossa.

Samojen teemojen toistaminen vie aikaa

Viime torstain käsittelyssä osa kysymyksistä näytti tulevan ajoittain samoista asioista. Se vei aikaa ja sai tuomarinkin huomauttamaan aikataulusta.

Tuomarilla on kuitenkin vain vähän keinoja rajoittaa kyselyoikeutta salissa, sanoo Vilho Niiranen.

– Pyritään siihen, että samoja kysymyksiä ei tehdä. Mutta samoja asioita kysytään sitten toiselta kannalta.

Kittilä-käräjien aikataulu päivitettiin edellisen kerran lokakuun alussa. Käräjiä on käyty Rovaniemellä 11. syyskuuta lähtien.