Itä-Suomessa syyslomalla pääsee jo hiihtämään – katso video ruskasivakoinnista

Syyslomalainen pääsee hiihtämään Itä-Suomessa, kun alueen ensimmäiset kolme ensilumenlatua avattiin juuri loman alla.

Syysloma
Mies hiihtämässä.

Iisalmelainen konkarihiihtäjä Aimo Savolainen oli ensimmäisten joukossa, kun Kuopion Tahkon ensilumenlatu otettiin käyttöön perjantaina ennen syyslomaviikon alkua.

Hiihtäjä Tahkolla.
Aimo Savolainen hiihtää talvisin noin 1500 kilometriä.Toni Pitkänen / Yle

– Aika hyvältä se tuntuu, kun on ladun päässä ja sukset jalassa ja valmiina lähtöön.

Iisalmelainen Anne Tuovinen tuli viettämään ladulle vapaapäivää.

– Sää suosii tosi hyvin, että on kyllä mukava lähteä hiihtämään.

Anne Tuovinen valmiina ladulle.
Anne Tuovinen aloittaa kauden vapaalla tyylillä, mutta hiihtää paljon myös perinteisellä tyylillä.Toni Pitkänen / Yle

Puhelin on soinut parin viimeisen viikon aikana ahkerasti Tahkolla. Osa soittajista on varmistanut avataanko latu, vaikka sää on niin lämmin.

– Kyllähän sieltä tuli kyselyitä, aiotteko oikeasti avata ladun kun on plus 15 luvassa, kertoo Tahkonrinteiden liiketoiminnanjohtaja Pasi Martikainen.

Pasi Martikainen.
Tahkonrinteiden liiketoiminnanjohtaja Pasi Martikainen seuraa silmämääräisesti 80 senttiä paksun lumivaipan sulamista. Varastoon jää lunta talteen mahdollisia paikkauksia varten.Toni Pitkänen / Yle

Lämpimästä säästä huolimatta päivämäärästä pidettiin kuitenkin kiinni.

Tahkon ensilumenlatu avattiin syyslomalaisten käyttöön nyt toista kertaa peräkkäin. Kontiolahdella ollaan tässä asiassa konkareita, latu kutsuu lomanviettäjiä jo viidennentoista kerran. Nurmeksessa latu kulkee Bomban ja Hyvärilän välillä näin aikaisin syksystä ensimmäistä kertaa.

Nurmeksessa ensilumenlatu haluttiin avata juuri syyslomaviikolle ja se on herättänyt mukavasti kiinnostusta. Kylpylähotellissa uskotaan, että Ski&Spa -tyyppinen lomailu kiinnostaa asiakkaita.

Ensilumenladut ovat lyhyitä, mutta moni hiihtäjä mittaa omaa menoaan ajassa tai lykkii lenkin monta kymmentä kertaa peräkkäin. Kontiolahdella hiihtolenkin pituus on ensin 2,2 kilometriä, lokakuun lopussa latua jatketaan neljään kilometriin. Nurmeksessa matkaa on yhteen suuntaan 1,7 kilometriä ja Tahkolla kääntöpaikalle on matkaa 1,4 kilometriä.

Työkoneet levittävät lunta.
Ladun kääntöpaikalla tehdään vielä töitä. Kun työ valmistuu, hiihtäjät pääsevät nousemaan pienen mäen päälle ja testaamaan tasapainoaan alamäessä.Toni Pitkänen / Yle

Maksullisen ensilumenladun on tehnyt Tahkolle Kuopion kaupunki, jonka vastuulla on myös ladun kunnossapito. Säilötty tykkilumi on tullut maksamaan noin 28 000 euroa. Kaikkiaan kustannus on noin 50 000 euroa.