Stayin' alive, stayin' alive: 30 painallusta, kaksi puhallusta – Torniossa nuoret opettelevat elvyttämään

Ajatuksena on, että nuoret paitsi oppivat kansalaistaidon itse, myös levittävät saamaansa oppia lähipiirilleen.

elvytys
Lukiolaisia elvytyskoulutuksessa Tornion lukion liikuntasalissa
Nuoret harjoittelevat elvytystä Anne-nukella.Yle/Jari Vesa

Torniolaiskoulun liikuntasalin lattialla on 30 elvytettävää Anne-nukkea, tai oikeastaan nuken puolikasta. Tässä tapauksessa harjoittelukappaleeksi riittää Annen ylävartalo.

Kenttäjohtaja Juha Buska Länsi-Pohjan sairaanhoitopiiristä kertoo alkajaisiksi elvytyksen perusasiat ja saman tien nuoret alkavat soveltaa kuulemaansa käytäntöön. Siis harjoitella elvytystä: 30 painallusta, kaksi puhallusta. Vanha Bee Gees -yhtyeen hitti Stayin' alive sopii tahdittamaan työtä sekä nimensä että rytminsä puolesta.

Kaikki Tornion yhdeksäsluokkalaiset ja lukiolaiset saavat tulevien kuukausien aikana elvytyskoulutuksen. Tempaus on jatkoa Tornion Sydänyhdistyksen hankkeelle, jossa aiemmin on lahjoitettu kymmenen sydäniskuria Tornion sivukylille (siirryt toiseen palveluun).

Koulutusrupeama on juuri alkanut ja kuluvan lukuvuoden aikana opin saavat kaikki lukiolaiset sekä peruskoulun viimeistä luokkaa käyvät, yhteensä lähes 500 oppilasta. Ajatuksena on, että nuoret paitsi oppivat kansalaistaidon itse, myös levittävät saamaansa oppia lähipiirilleen.

– Ajatuksena se että he jakavat sitä tietoa myös sinne omaisilleen, perheilleen, tuttavilleen, sukulaisilleen ja kavereilleen. Tämä ehkä sitten poikii myös sitä, että ihmiset hakeutusivat ensiapukoulutukseen hankkimaan tätä tärkeää kansalaistaitoa, sanoo kouluttaja, kenttäjohtaja Juha Buska.

Koulutuksen mahdollistaa Vappu ja Oskari Yli-Perttulan säätiön apuraha. Käytännön järjestelyistä vastaavat Tornion Sydänyhdistys ja SPR:n Tornion paikallisosasto.

16.10.2018 kello 15:30 korjattu aikuisen ihmisen elvyttämisen järjestys, ensin 30 painallusta, sen jälkeen kaksi puhallusta.