1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. luomuruoka

Intian osavaltio tuottaa vain luomutuotteita – sai tulevaisuuspalkinnon

Sikkimissä hallinto on tukenut vahvasti luomutuotantoon siirtymistä.

luomuruoka
Mies ja tyttö pellolla Sikkimissä Intiassa.
Sikkimin koko maataloustuotanto on ollut luonnonmukaista jo vuodesta 2016 lähtien.AOP

Intian Sikkimin osavaltio on saanut YK:n maatalousjärjestö FAO:n tulevaisuuspalkinnon (Future Policy Award).

Himalajan vuoriston juurella, Tiibetin rajalla sijaitsevan Sikkimin koko maataloustuotanto on ollut luonnonmukaista jo vuodesta 2016 lähtien.

Sikkimin maanviljelijät ovat lopettaneet keinotekoisten lannoitteiden ja hyönteismyrkkyjen käytön ja korvanneet ne luonnonmukaisilla vaihtoehdoilla.

– Sikkimin esimerkki osoittaa, ettei maatalouden 100-prosenttinen luomutuotanto ole enää pilvilinna, vaan todellisuutta, sanoi FAO:n apulaisjohtaja Maria-Helena Semedo.

FAO halusi antaa tämän vuoden tulevaisuuspalkinnon agroekologialle, eli maataloudelle, joka painottaa ekologista kestävyyttä. Agroekologian periaatteiden mukaan kemiallisia aineita ei käytetä, viljantähteet kompostoidaan, maatiloille istutetaan puita ja tuotettavia lajikkeita kierrätetään maan kunnon parantamiseksi ja tuholaisten välttämiseksi.

Agroekologian puolestapuhujat uskovat, että näillä keinoin maatilojen kestävyys ilmastonmuutosta vastaan kasvaa.

Luomubuumin ansiosta Sikkimin matkailu on kasvanut 50 prosentilla vuoden 2014 jälkeen.

Aiempina vuosina FAO on myöntänyt palkinnon aavikoitumisen, naisiin kohdistuvan väkivallan, ydinaseiden ja tuhohyönteisten vastaiseen toimintaan.

Myös toinen palkinto jaettiin. Sen saivat Brasilia, joka ostaa perhetiloilta ruokaa lasten kouluaterioihin, Tanskan pyrkimys saada ihmiset ostamaan lisää luomuruokaa sekä Ecuadorin pääkaupunki Quito, joka tehostaa puutarhaviljelyä kaupungin sisällä.

Lähteet: Reuters

Lue seuraavaksi