Opetusministeri: "Jos joku vaihtaa koulua, oikeudenmukaista on, että se on kiusaaja eikä kiusattu"

Opetusministeri Sanni Grahn-Laasosen mukaan koulujen pitäisi kuitenkin pystyä ratkomaan kiusaamistapaukset ilman rajuja toimenpiteitä.

koulukiusaaminen
Nuori tyttö istuu yksin penkillä.
Roni Rekomaa / Lehtikuva

Kansanedustaja Tiina Elovaara (sin.) teki kaksi vuotta sitten lakialoitteen, joka mahdollistaisi kiusaajan siirtämisen toiseen kouluun, jos kiusaamista ei muutoin saada loppumaan.

Opetusministeriössä lakialoite otetaan vakavasti, sanoo opetusministeri Sanni Grahn-Laasonen (kok.).

– Ministeriössä on käynnissä valmistelua koulukiusaamisen torjumiseksi, ja siinä yhteydessä käydään läpi myöskin tämä ehdotus.

Käytännössä hyvin usein koulujen pahimmat kiusaamistilanteet hoidetaan niin, että kiusaamisen uhri joutuu vaihtamaan koulua. Opetusministerin mukaan se ei ole oikein.

– Jos joku vaihtaa koulua, niin kyllä oikeudenmukaisempaa on tietenkin niin, että kiusaaja vaihtaa koulua, eikä kiusattu.

Ministerin mukaan kiusaamistapaukset pitäisi kuitenkin kyetä ratkomaan kouluissa.

– Kaikkein tärkein asia olisi päästä siihen tilanteeseen, jossa koulukiusaamista torjutaan niin, ettei tarvita näin äärimmäisiä keinoja, mitä on esitetty. Mutta selvää on, että opettajilla ja rehtoreilla pitää olla puuttumisen keinot ja välineet, ja siksi harkitsemme kaikkia vaihtoehtoja.

Sivistysvaliokuntakin käsittelee lakialoitetta

Eduskunnan sivistysvaliokunta on käsitellyt lakialoitetta, ja se on kuullut asiantuntijoita opettajajärjestöistä erilaisiin nuorisoalan toimijoihin. Asiantuntijalausunnoissa ei ole löytynyt juurikaan kannatusta lakialoitteelle.

– Kuulemisissa tuli esille muun muassa se, että kiusaaminen on usein ryhmäilmiö. Se ei aina ole niin, että Kalle kiusaa Villeä. Tämä ei ole niin simppeli asia, miltä se maalaisjärjellä ajatellen tuntuisi, sanoo sivistysvaliokunnan puheenjohtaja Tuomo Puumala (kesk.).

Puumala kuitenkin sanoo, että lainsäädännöllä voisi olla myös symbolinen arvo.

– Itse ajattelen niin, että se olisi vahva viesti, että lainsäädännössä olisi nimetty kiusaaja, Puumala sanoo.

Puumala ei kuitenkaan halua ottaa vielä kantaa siihen, pitäisikö laki saada Suomeen.

Jos opetusministeriö ei lähde valmistelemaan lakia, sivistysvaliokunta voisi halutessaan viedä lakialoitteen suoraan eduskuntaan. Se olisi hyvin harvinainen tapa käsitellä lakimuutosta.

Valiokunta pohtii lakialoitetta vielä tämän syksyn aikana. Sivistysvaliokunnan puheenjohtaja Puumala ei halua lähteä arvioimaan, mihin päätökseen valiokunta tulee.

– En lähde sitä arvioimaan, kun meidän pitää pohtia tämä asia yhdessä valiokunnan kanssa. Yleensä reitti on se, että ne ovat hallituksen esityksiä, jotka toteutuvat. Joka tapauksessa on valtavan arvokasta, että tämä keskustelu on jälleen kerran viritetty.

Tuore laki velvoittaa päiväkodit puuttumaan kiusaamiseen

Koulujen rehtoreilla ja opettajilla on lain mukaan velvollisuus puuttua kiusaamiseen.

Jos he eivät puutu, he voivat joutua siitä rikosoikeudelliseen vastuuseen.

Opetusministerin mukaan sama velvollisuus koskee nyt myös varhaiskasvatuksessa toimivia henkilöitä. Syyskuun alussa tuli voimaan laki, joka velvoittaa myös heidät puuttumaan kiusaamistapauksiin.

– Tämä on merkittävä lakimuutos, koska kiusaamista tapahtuu usein jo päiväkodeissa, ja siihen tulee pystyä heti puuttumaan. Nyt tämä tuore laki velvoittamaan siihen puuttumisen, sanoo opetusministeri Sanni Grahn-Laasonen.

Lue myös:

Päivi Happonen: Minne katosi lakialoite, joka heittäisi kiusaajan toiseen kouluun? Vanhempi, tee rikosilmoitus näissä 3 tapauksessa

Pitäisikö lain määrätä kiusaaja vaihtamaan koulua? "Lapsi ei sitä uhkaa ymmärrä"

Mikko oli koulukiusaaja, joka ajoi uhrinsa talvipakkaseen ilman kenkiä – nyt hän työskentelee nuorten kanssa ja pyytää uhreiltaan anteeksi

"Kiusaaminen voi tappaa." Näin neuvovat kiusatut itse: Kerro. Kuuntele. Puutu.

Rehtori ja opettajat myös vastuussa koulukiusaamisesta – kahdesta koulusta tehtiin tutkintapyyntö poliisille