1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. Puoli seitsemän

"Jos pyllähdät hypyn jälkeen, niin ylös vaan ja menoksi" – taitoluistelija Emmi Peltonen on tottunut kaatumaan

Aina, kun taitoluistelija Emmi Peltonen opettelee uutta temppua, hän ensin kaatuu. Kaatumisen luistelija oppii jo pienenä.

Taitoluistelija Emmi Peltonen on tottunut kaatumaan
Taitoluistelija Emmi Peltonen on tottunut kaatumaan

– Esimerkiksi jos opettelen jotain uutta hyppyä, niin siinä kaadutaan koko ajan. Mutta ei se satu, Emmi Peltonen vakuuttaa.

Puoli seitsemän -ohjelmassa vieraillut taitoluistelun Suomen mestari toteaa, että eri asteisia pyllähdyksiä sattuu harjoituksissa tämän tästä, eikä niitä edes välttämättä pane merkille. Kisoissa kaatuminen on vakavampi paikka.

– Mutta se on vain pakko unohtaa, pakko jättää se sinne ja jatkaa seuraavaan.

Sietokyky kasvaa toistoista

Nuorempana luistelijanalkuna kaatumiset kilpailuissa saivat ohjelman raiteiltaan. Keskittyminen katkesi ja huono vire saattoi jatkua ainakin vielä seuraavaan hyppyyn.

– Nykyään mä ajattelen kaatumisesta vain, että hei, naps pois mielestä, Emmi Peltonen vakuuttaa päättäväisenä.

Epäonnistumisen sietäminen ja mielestä pois pyyhkäisy tulee Peltosen mukaan toistoista. Kaatumisen unohtaminen pitää opettaa.

Salaiset voimasanat

Itseluottamus ei ole tullut Emmi Peltoselle itsestään. Paitsi kokemus, myös psykologinen valmennus auttaa käsittelemään paineita. Hänellä on omat psyykkausrituaalinsa ennen kilpailua.

– Mä toistelen kolmea voimasanaa itsekseni – ne on aina pakko sanoa, ne saa mut hyvään mindsettiin ja päättäväiseksi, Emmi Peltonen paljastaa. – Siinä jäälle liukuessa voi nähdä, että mun suu käy.

Mutta voimasanojensa sisältöä luistelija ei paljasta. Hän myös usein vielä sekunteja ennen suorituksen alkua kokeilee käsillä ensimmäisenä tulevan hyppysarjan rytmiä tunnelmaan päästäkseen.

Ensin vasen luistin

Emmi Peltonen tunnustaa olevansa myös taikauskoinen, niinkuin monet muutkin urheilijat.

– Aina on pakko laittaa vasen luistin ensin jalkaan. Jos olen laittanut ensin oikean, mun on pakko riisua se pois ja laittaa vasen ensin, Emmi Peltonen nauraa.

Liikoja paineita isoilla areenoilla kilpailemisesta Emmi Peltonen ei tunnusta kokevansa. Hän päinvastoin saa itselleen lisää voimaa isosta yleisöstä.

– Tykkään siitä tunteesta että on adrenaliinia ja kroppa tuntuu ihan oudolta, kun menee jäälle. Nautin siitä tosi paljon – mä nyt olen vain tällainen.

Katso koko ohjelma täältä

Taitoluistelija Emmi Peltonen
Taitoluistelija Emmi Peltonen kävi Inkeri Alatalon ja Mikko Kekäläisen haastateltavana Puoli seiskassa.

.